Koleno
Pozdravljeni,
pred mesecem dni mi je pri dvigu iz polpočepa in dvigu deklice (40kg)
močno počilo v kolenu. Čez dan mi je koleno oteklo in začelo boleti. Imela sem občutek, da je spodnji del noge (pod kolenom) pretežak in ga “težko nosim” pri hoji. Ker je oteklina čez vikend počasi izginila in nato popustila tudi bolečina, k zdravniku nisem šla. Sem si pa koleno mazala s Pernatonom.
To koleno sem imela poškodovano pred devetimi leti (strgani prednja križna vez in notranja stranska vez). Takrat sem imal nogo v mavcu 5 ali 6 tednov (ne vem točno), kasneje pa so mi delali še artroskopijo, kjer so ugotovili, da se križna vez ni “prav” zarasla. Rehabilitacija je bila dolgotrajna, in kake dve leti sem imela težave, ker mi je koleno otekalo, večkart je prišlo do “zvinja”, punktirali so mi vodo… Potem se je zadeva umirilia.
Sedaj imam po tem poku težave. Koleno je po manjšem naporu (npr. daljši hoji, hoji po stopnicah – v avtobusu) manj stabilno, me boli (ne preveč) imam pa tudi občutek, kot bi ne bilo čisto stabilno. Ali je možno, da bi prišlo do ponovnega pretrga vezi? kaj lahko storim? Magnetna resonanca? Koliko časa je čakalna doba za magnetno resonanco (predvidevam, da se tam vidi, kaj je, če sploh kaj je)? Šla bi tudi samoplačniško, samo, da se zadeva čimprej umiri.
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.
Spoštovana,
iz opisanega sklepam, da je najverjetneje prišlo do pretrganja enega izmed meniskusov pred devetimi leti poškodovanega kolena dolgotrajno nestabilnega kolena.
Priporočam Vam najprej pregled, na osnovi katerega se bo odločilo o nadalnjih korakih (magnetna resonanca, operacija).
Lep pozdrav,
Iztok Pilih