KOLENO
Star sem skoraj60.Krizne vezave so pretrgane ze od otrostva,pa takrat nismo nic naredili,tako da so sedaj tako stagnirane,da so skoraj izginile.
Sedaj zadnje case pa so se zaceli problemi:in sicer bolecine,zaradi meniskusa,tako da imam sedaj termin za operacijo.Tudi sklepni hrustanec,ki se z leti obrabi je verjetno problem.Sedaj misli ortopet ko bo operiral
meniskus zvrtati dve luknji v kost,ki naj bi dodatno zacela proizvajati
hrustanec.Jaz nisem posebno navdusen saj pravi,da je trenutna moznost
uspeha,pri 50% zato sprasujem na vse konce in zbiram informacije.
Operacijo naj bi izvedli severno od Slo.
Darko
Glede na napisano gre pri vas verjetno za začetno obrabo kolenskega sklepa kot posledica kroničnega strganja sprednje križne vezi. Nestabilnost ki je prisotna pri pretrgani sprednji križni vezi tudi zvečuje tveganje za poškodbo meniskusa in do tega je očitno prišlo tudi pri vas. S stimulacijo krvavitve v predelu obrabe hrustanca dosežemo delno obnovitev sklepne površine, ki jo prekrije nadomestek zdravega hialinega hrustanca in sicer fibrozni hrustanec . Tako se nekoliko izboljša drsenje sklepne površine, z odstranitvijo poškodovanega dela meniskusa se tudi odpravijo težave, ki jih povzroča poškodovani meniskus. Ocenjena uspešnost takšnega posega, ki vam jo je podal vaš ortoped je glede na najverjetneje prisotne že precej izražene degenerativne spremembe na sklepnih površinah kar realna.
pozdravljeni.
Stara sem 27let in sem imela poškodbo levega kolena lani jeseni, po vseh pregledih sem opravila zdaj tudi magnetno resonanco. Glede na izvid MR, bi vas prosila, če mi lahko pomagate, ker na naslednji pregled sem naročena čez 14 dni, me pa resnično zanima, kaj naj bi to pomenilo.
izvid : citiram: displastičen je patalomoralni sklep s patelo v položaju subluksacije latarno. Poškodovan je sklepni hrustanec v medialnem delu.Napeta je PCL. ACL je tanjša zapribližno polovico v tibialnem delu. Kalateralni vezi bp.Klinično pomembnih spremenb miniskusov ni.Hrustanec tibiofemoralno bp. Manjši izliv v subpateralni burzi.
Tak je izvid MR, prosim vas, če mi lahko poveste, kaj me čaka, verjetno kaka operacija.Kakšne so sploh možnosti, ali naj bi bila operacija, ker , ko prebiram razne forume int…me postane kar groza, ker pri poškodbah hrustanca ne piše nič dobrega. kako je pa v mojem primeru?…
Če bi prišlo do operacije, kakšna je rehabilitacija (časovno).
Že v naprej se vam zahvaljujem in vas prosim na čimhitrejši odgovor.
lp Jana
Nič niste napisali, za kakšno poškodbo kolena je šlo. Glede na izvid MRI preiskave bi šlo lahko za težave povezane z nestabilnostjo pogačice ali za poškodbo sprednje križne vezi. Samo na podlagi opisa magnetne resonance ni možno sklepati kaj je vaša glavna težava in kakšno zdravljenje bo potrebno. Kar zadeva operativne možnosti za zdravljenje poškodb hrustanca le te pri manjših poškodbah in pri mladih le niso tako slabe in se pogosto lahko takšno poškodbo precej dobro sanira.
Pozdravljeni,
sin, ki je star 13 let si je pri treningu nogometa poškodoval koleno, zdravnik je postavil diagnozo vidna sufuzija v področju lateralnega kolateralnega ligamenta,balotoma negativen, boleč pritisk na LCL.Koleno je v lateralni smeri stabilno,nakazano pozitiven sprednji predalčni fenomen.Zdravnik mu je predpisal počitek in bergle, ter kontolo čez teden dni. Ker nismo dobili nobenih pojasnil v zvezi s tem ,me zanima kako resna je ta poškodba, kakšne posledice so možne v prihodnosti, ali je možno se še naprej ukvarjati aktivno z nogometom in s kakšno terapijo in kako hitro lahko začne.
za vaš odgovoro se vam vnaprej najlepše zahvaljujem.
Bojana