KOLENO
Pozdravljeni!
Imam resnično čezmerno telesno težo in končno sem začela delati na tem, da to spremenim. Začela sem pri prehrani, nadaljevala pa bi rada pri telesni aktivnosti. Moje levo koleno je zelo nestabilno, od tod tudi pomanjkanje telesne aktivnosti, ker me je ful strah, da se mi ne ponovi izpah pogačice, zakar sem že pred leti bila operirana na vezeh.
Zanima me katere vaje naj delam, da si utrdim potrebne mišice in katerega športa naj se lotim. Začela sem z orbitrekom, pri kolesu imam občasno težave, saj ko je treba močno potisniti ne morem in čutim da pogačica ni stabilna. Vsaka večja obremenitev je za koleno huda in boleča.
Zavedam se da je telesna teža eden glavnih vzrokov za moje nestabilno koleno, zato upam na vašo pomoč – nasvete, kako naj vse skupaj spremenim in meni in kolenu olajšam “življenje”!
Moram vas popraviti – telesna teža ne more biti vzrok za nestabilno koleno. Žal težko rečem za kakšno obliko nestabilnosti kolena gre, ali je problem zlasti nestabilna pogačica ali pa je morda problem tudi poškodovana sprednja križna vez. Svetoval bi vam, da se posvetite najprej odpravi težav z nestabilnostjo kolena – opravite pregled pri ortopedu, ki bo najlaže ocenil ali je mogoče nestabilnost odpraviti s fizikalno terapijo ali pa bi v poštev prišla tudi operativna terapija. Ko bo koleno stabilno boste veliko lažje opravili tudi s prekomerno telesno težo.