Koleno
MR levega kolena pravi naslednje:
Narejene so bile standardne sekvence in ravnine.
Viden je manjši izliv v sklepu.
Sprednji križni ligament je blago edematozen z znaki parcialne rupture v tibialnem narastišču.
Zadnji križni ligament je primeren.
V lateralnem menisku ni patološkega signala ali znakov za svežo rupturo.
V korpusu medialnega meniska je vidna radialna ruptura, ki sega horizontalno proti posteriornem rogu.
Lateralni kolateralni ligament je ohranjen.
Viden je blago edematozen medialni kolateralni ligament, ohranjene kontinuitete.
V poplitealni kotanji ni patoloških sprememb.
Patelofemoralno ni videti posebnosti.
Tetiva kvadricepsa in ligament patele sta primerna.
Bil sem tudi na pregledu pri ortopedu, ki je opravil ultrazvok obeh kolen in opazil tekočino v obeh kolenih. Pri desnem kolenu sicer ne opažam težav. Svetoval je nekaj sprememb glede športa.
Bolečine so občasne predvsem zadnjega pol leta. Opažam, da je po nekaterih spremembah v navadah, trenutno še najslabše v primeru daljšega prisilnega položaja, denimo dolge vožnje z avtom. Opustil sem tek, daljše planinske poti, ohranil plavanje in povečal kolesarjenje. Občasno delo na kmetiji. Začel sem delati nekaj vaj za stabilizacijo kolena.
Predvidevam, da ni realno, da se po obdobju mirovanja in večje pazljivosti vrne “staro stanje”. Ali bi lahko pričakoval bistveno izboljšanje v primeru zdravljenja s trombocitno plazmo? Star sem 55 let in iščem realne možnosti, da ne obsedim doma. Vsaj ne prehitro.
Pozdravljeni,
v izvidu navajajo od nepravilnosti: malo prekomerne tekočine v kolenu (znak blagega draženja), blago oteklino in delno raztrganino sprednje križne vezi v predelu goleničnega narastišča, prečno in vodoravno raztrganino zadnjega dela notranjega meniskusa (notranje vezivno-hrustančne ploščice) in blago oteklino notranje stranske vezi.
Priporočam opraviti meritve delovanja sprednjih križnih vezi obeh kolen z artrometrom GNRB (za izvedbo se lahko dogovorite s sodelavko prof. dr. Renato Vauhnik, dipl. fth. – [email protected]), nato pa, da pridete na pregled z rezultati meritev in s posnetki slikanja kolena z MR, katerega izvid ste navedli. Če bo meritev pokazala pomembno odstopanje v delovanju sprednjih križnih vezi (slabše levega kolena), bom priporočil artroskopsko operativno zdravljenje – rekonstrukcijo (nadomestitev) ali augmentacijo (okrepitev) sprednje križne vezi ter oskrbo strganega meniskusa. Če bo meritev pokazala dobro delovanje sprednje križne vezi, pa bo odločitev o zdravljenju odvisna od težav, ki vam jih povzroča strgani notranji meniskus (odvisno od ugotovitev pri pregledu kolena). Če vam meniskus povzroča mehanske težave , bom tudi v tem primeru priporočail artroskopsko operativno zdravljenje – oskrbo strganega notranjega meniskusa, če ne, pa bom priporočil prejetje injekcij(e) plazme bogate s trombociti, najboljše v kombinaciji s hialuronsko kislino.
Prosim.