Najdi forum

Najprej vse pohvale goranu za ves trud pri temu forumu…

Moj problem je sledeč: pri kolesarjenju sem si poškodoval denso koleno. Zdravnik rekel da so kolenske vezi na densme kolenu nekoliko bolj šibke od levega. Odsvetoval mi je kakšnokoli telovadbo za 1 mesec.

Zanima me pa to, ali obstajajo kakšne vaje za okrepitev teh vezi in nasplošno kolena?
LP

che,

Hvala za spodbudne besede, glede krepitve kolenskih vezi in mišic pa tako.

Večina športnikov, s poškodovanimi kolenskimi vezmi, celo tisti ki so jih morali operirati… morajo začeti, čimprej z rehabilitacijo oz. takoj ko so za to pogoji. Če ti je zdravnik predpisal mirovanje za 1 mesec, je najbolje če to upoštevaš. Po preteku tega časa, pa pričneš z rehabilitacijo. kolena.

Če je vzrok tvoje poškodbe intenzivno in večletno kolesarjenje… včasih zaradi tega pride do posebne poškodbe. Notranja nadkolenska mišica postane precej močnejša od zunanje nadkolenske mišice, to povzroči premaknitev pogačice iz centra oz. lahko pride tudi do tega kar si ti opisal v tvojem primeru. V tem primeru, je potrebno nekako izenačiti levo in desno stran. To se da doseči s treningom. Težko pa je vaje opisovati brez slike.

Vaja, ki bo v tvojem primeru zagotovo prišla v poštev je izteg v kolenu (krepitev štiriglave nadkolenske mišice – kvadriceps). Pričneš z najmanjšo obremenitvijo in poskusiš izvesti vsaj 10-15 ponovitev, počivaš 60 sekund. Narediš 3 serije te vaje 3x tedensko. Postopoma povečuješ obremenitev, v skladu z napredkom moči. Ampak zdravnik, ti je zaenkrat odsvetoval kakeršenkoli trening, zato počakaj.

LP,
Goran

Pozdravljeni!

Tudi mene boli koleno. Še nevem čisto točno kaj je, vendrar mi lahko vi pomagate. Treniram košarko že 8 let. Star sem pa 14 let. Na dan imam 2 do 3 treninge. Na treningih čutim bolečino v levem kolenu, predvsem na začetku treninga ter kadar skočim za žogo ali pa grem na polaganje(Kadar moram uporabiti moč v nogi, me “uščipne” v kolenu). Bolečina je zelo neprijetna.
Upam, da mi boste lahko pomagali in zahvaljujem se že vnaprej.

Pomagamo ti lahko tako, da ti povemo, da se obrneš na trenerja, ki te “tera”, da imaš tri treninge na dan, kljub tvoji mladosti. Če ve priganjat, mogoče ve tudi zdravit. Na klubskega zdravnika ali na zdravnika v lastni režiji. Tako špikanje ne moreš rešiti z navadnimi ukrepi in na osnovi nasvetov na forumu..

Ne vem, kako naj na to odgovorim, vendar zaradi toliko treningov in garanja pride rezultat. Nič nebo prišlo samo od sebe. Če hočeš iztopati in biti boljši od drugih moraš trenirati več. Tudi ti, verjetno si kolesar, kar sklepam po imenu, moraš trenirati več, če hočeš imeti kondicijo in tako naprej. Sem bil pri Fizioterapevtu in rekel mi je da imam nategnjeno kito, in da si jo moram masirati, vendar to ni to.. Bolečina je še naprej prisotna. Sem si tudi vzel počitek 3 tedne, ampak ni nič pomagalo, tako da sklepam da je možno, da imam šibke kolenske vezi.

Glede na to kar si opisal in pa dejstvo da imaš 14 let pomoje obstaja zelo velika možnost da imaš takoimenovani Osgood-Schlatter sindrom.
Poskusi si prebrati kaj je to tukaj: http://en.wikipedia.org/wiki/Osgood-Schlatter_disease
Poglej če so simptomi enaki in sporoči.

Mito Šinkovec http://www.telodrom.com Center Telodrom http://www.mito.si Mito stran https://www.facebook.com/Telodrom/ Faceebok

TRENING + REGENERACIJA = USPEH; Tako na grobo!

Kar se tiče TRENINGA, mora biti ta prilagojen posamezniku posebej! Ljudje smo različni, to pa pomeni, da tak trening kot ga imam jaz NI nujno da bo ustrezal tebi! Količina vadbe je pa tudi zelo relativna zadeva! In kvantiteta NE pomeni boljšega uspeha! V prvi vrsti je pomebna bolj kvaliteta treninga, sama količina treninga se pa potem temu prilagodi na posameznika, se razume!

Kar se pa tiče same REGENERACIJE; ta je sestavljena na grobo iz; HRANE in POČITKA in vedno bolj upažam, da se sama količina počitka zanemarja oz. z drugimi besedami jo daje na stranski tir in se razmišlja enako kot ti; VEČ JE BOLJE! Zdej ti bom pa povedal nekaj, eno skrivnost; POČITEK JE ENAKO POMEMBEN faktor kot sam TRENING! Pomankanje počitka in pretiravanje pri treningu vodi samo v NEnapredek, pretreniranje ali whatever, meddrugim je to tudi lahko vzrok za nastale poškodbe! Vedi namreč, Nobeno pretiravanje NE vodi v napredek, vedno je neki zgornja meja! Zdaj kako visoko je ta meja, je pa odvisno od posameznika posebej!

Te razumem, tudi sam sem bil v tvojih letih in sem enako razmišljal kot ti; VEČ JE BOLJE! Zdej ko imam nekaj let več, več znanja in tudi že nekaj malega izkušenj, je moje razmišljanje precej drugačno, sem mnenja da treniraj pametneje in kvalitetneje! Po drugi strani pa ljudje imamo službe, imajo študij, otroke, ipd. torej NImamo samo čas za šport, so še druge življenske stvari, ki so tudi pomembne in še toliko bolj, ko nas preganja čas je za nas pomebno da izkoristimo tisti prosti za kvaliteten in pameten trening!

Glede na to, da treniraš košarko že 8 let in da si star 14, sklepam, da se boš profesionalno bavil s košarko AMPAK fant, ti imaš 14 let in osebno mislim, da pretiravaš! Pa NE samo iz strani športa ampak tudi iz strani sociologije! Življenje NI samo trening! To, da pa pri takih letih treniraš 2-3x/dan, je pa popolnoma brezveze in nepotrebno, je samo več škode kot koristi! Moje mnenje okrog tega!

Glede na to kar ste mi pokazali v povezavi: Ja imam zelo podoben primer. Boli me med tekom pedvsem na začetku treninga. Potem ko se pa ogrejem pa je malo bolje. Počepov ne morem delati ker je bolečina prevelika. Pri skakanju pa kot sem že omenil me “uščipne”. Po koncu treninga pa čutim bolečino tudi ko hodim domov. Pa naj še omenim, da ko se raztegujemo ali pa samo pokrčim koleno ter pri smučanju, čutim tako kot, da bi se mi kaj ukleščilo in potem stisnilo skupaj. Ne znam opisat, res ne, vem samo, da me boli kot “pes” in mi omejuje gibanje..

Lp, Denis

Ne vem, kako naj na to odgovorim, vendar zaradi toliko treningov in garanja pride rezultat. Nič nebo prišlo samo od sebe. Če hočeš iztopati in biti boljši od drugih moraš trenirati več. Tudi ti, verjetno si kolesar, kar sklepam po imenu, moraš trenirati več, če hočeš imeti kondicijo in tako naprej. Sem bil pri Fizioterapevtu in rekel mi je da imam nategnjeno kito, in da si jo moram masirati, vendar to ni to.. Bolečina je še naprej prisotna. Sem si tudi vzel počitek 3 tedne, ampak ni nič pomagalo, tako da sklepam da je možno, da imam šibke kolenske vezi.[/quote]

denisdenis ti ježe dal dober odgovor. Razmišljane, da več, da več se pogosto iskaže, da več, da manj. Oziroma, da se z manj, da dosečt več, če veš sestaviti pameten trening, ki bo vseboval dovolj pravilne obremenitve in DOVOLJ počitka, da se telo lahko adaptira na obremenitve. V nasprotnem primeru pride do pretreniranosti, poškodbe ali celo bolezni.
Prav zaradi tega, ker sem bil tudi sam aktiven tekmovalec vem kam vodi pretiravanje, posebej v mladosti. Tisti, ki v mladosti pretiravajo, ponavadi sploh ne uspejo dočakati zrelo tekmovalno obdobje, ker so že pred tem fizično, če ne tudi psihično uničeni.

Pa na tvoj konkreten problem. Idi na slikanje ali ultrazvok kolena, specialistu, ki se spozna na takšne stvari.

Najbolj me čudi in obsojam to, kar sem že napisal. Ni mi jasno kako nekdo pri tem mislim na trenerja ve “priganjati”, ko pa njegov varovanec ima težave mu ne ve pomagati s pametnimi nasveti. A ni čudno, da moraš to spraševati po forumih, namesto v klubu, kjer si si poškodbo tudi pridelal.

Tako je. Najboljše je da se odpraviš k specialistu za take zadeve in najdeta kaj bi bilo narobe, kaj bi bil vzrok, ko bosta pa to najdla, bo pa specialist predpisal kako in kaj naprej!
Noben ti NEmore tako čez forum povedati kako in kaj, lahko samo sklepamo, pomagamo, izrazimo mnenja, izkušnje…, seveda nič narobe, saj to je namen foruma. Vedi pa, da je lahko poškodba sestavljena iz večih faktorjev, ki so med seboj povezani… Vsekakor najboljše da se odpraviš k specialistu in prideta tej težavi do dna in jo uspešno rešita!

Kar pa se tiče časa same regenaracije poškodb lahko traja več mesecev!
Sam sem imel pred dobrim letom poškodbo vezi desnega ramena. Poškodoval sem si zaradi slabe tehnike Bench pressa. Raznih potiskov NIsem delal več mesecev, delal sem nekaj vaj za rotatorje in na sami tehniki Bencha. Sedaj NImam nikakršnih problem z rameni in delam z večjimi težami. Tehnika je zakon!

Kar pa se tiče kolen in s tem v povezavi počepa, bom pa takole rekel; Ob pravilni tehniki počepa NE sme biti nobenih težav s samini sklepi. Zakaj sem to izpostavil; marsikateri “strokovnjak” namreč misli da če delaš globoke počepe(rit pod koleni), kar je tudi pravi počep, da je smrt za kolena! Nevem sicer po kakšni logiki so prišli do te teze a je vsekakor hudo zgrešena in neutemeljena! Je pa zanimivo, da zagovarjajo četrtinske počepe, polčepe, ipd., ki so pa ravno glih ti načini počepov smrt za kolena! Pri teh parcialnih počepih je dimaka bistveno drugačna od globoke variante, kolena gredo dosti bolj naprej(čez prste) in tudi zaradi samega kratkega ROM-a(poti) se uporabljajo bistveno večje teže, kot če bi delal ta pravo globoko varianto! Torej a je počep smrt za kolena in nasplošno za sklepe? Da, kadar delamo parcialne počepe, počepe s slabo tehniko, ipd.. NE, kadar delamo počep v pravi, optimalni, zdravi izvedbi! In še nekaj; najpogostejša napaka ljudi pri počepih, poleg tega da delajo parcialne, je v tem, da si podlagajo pete! Nikoli ne podlagaj pet, ker s tem zopet prestaviš težišče naprej, kar zopet porine kolena pred prste in zopet velik stres za kolena in tudi križ! In kar se tiče nožnih vaj in kolen; npr. nožna ekstenzija daje dosti večji stres na kolena kot pravilni počep!

Citat David-a Louis-a gleda povezave počepa in kolen:
” And speaking of knees… stopping the squatting motion before your hip drops below your knees puts MORE stress on your knees, not less. Go ahead, try it. Squat with an empty bar. Go all the way down. Don’t bounce. Feel the transition? Your center of gravity is over your hips and ankles, not your knees like it is with partial squats. Partial squats and leg extensions are horrible for you knees, so stop doing them. Dumbass “

Sevda po drugi strani pa, tudi pri počepih igra veliko vlogo sama konstitucija osebe in tudi sama gibljivost! Oseba z dolgimi nogami in kratkim trupom je anti-počepar kar se tiče konstitucijsko. Za take osebe je boljša zamenja počepa z npr. Snatch-grip deadlift(vleka od tal z širokim prijemom) in Heksa-bar deadlift(vleka od tal z heksa obliko štange).
Seveda, pa dosti lahko vpliva tudi sama gibljivost. Sem že tudi videl dobre počeparje z tako bad konstitucijo, seveda so pa zelo gibljivi!
Če si dober počepar konstitucijsko, preberi tale citat in preveri praktično;

Christian Thibaudeau-Thib; “Here’s how to tell if you’re a natural squatter.

Stand in front of a wall with your hands behind your head in a squatting stance. Your toes should be about six inches away from the wall. Do a regular squat. If your knees or face touch the wall you’re not built for squatting. If they don’t, you’re fine. If you fall over backward then you need to lay off the booze.”

Lp

Lp

Hvala vsem, ki ste mi svetovali. Upam, da vam nisem vzel preveč časa.

Glede na to da si star 14 let je stvar alarmantna. Nekaj je zelo narobe. Predlagam, da se lotiš stvari resno ugotoviš vzrok in saniraš težavo, če ne se ti bo stvar vlekla in vlekla in ovirala tvojo nadaljno športno pot.

Mito Šinkovec http://www.telodrom.com Center Telodrom http://www.mito.si Mito stran https://www.facebook.com/Telodrom/ Faceebok

New Report

Close