Najdi forum

kolenčni zid

Kaj je to kolenčni zid?

Sem opazila pri nekaterih tlorisih hiš tudi ta podatek.

obodni zid v mansardi – od tal, do tam, kjer se začne streha.

Kako visok naj bo po vašem mnenju kolenčni zid, da hiša (N+M) ne izgleda previsoko in da se po drugi strani v mansardi ne počutiš utesnjeno? Lepo prosim za mnenje?

To ti bodo pa povedali na občini, ko izdajo Lokacijsko informacijo. Višina je namreč predpisana z občinskimi prostorskimi akti.

Pa ne povsod.

S strani občine je določena samo max višina slemena (vsaj zdi se mi, da se tako reče). V poštev pride kolenčni zid 1,6 ali pa tudi samo 1m.

Pri nas je pisalo, koliko je lahko največ kolenčnega, naklon (oziroma interval naklona) strehe je tudi predpisan v LI, tako da je posledično določena tudi višina slemena.

Ampak ta predpis velja za tisto steno, na katero postaviš osnovno lego ostrešja. Logično je, da je pri frčadi ali erkerju kolenčni zid bistveno večji. Šteje tisti osnovni, na daljši stranici pravokotnika (hiše).

Ja, vse to vem, ampak mene bolj zanima, koliko imate vi, lastniki hiš kolenčni zid pri vaših hišah in če je višina izpadla v redu – tako v smislu zunanjega videza kot praktičnosti uporabe mansarde.
Ko sem si ogledovala montažne hiše na Dunju, so bile nekatere mansarde tako nizke, da je bilo to za moj okus precej klastrofobično.

Mi imamo 0 m kolenčnega zidu. Mansarda je široka 8 m. Glede na to, da je zgoraj samo kopalnica, spalnica in večnamenska soba se mi zdi u redu.
lp b.

pri nas je 1,6m, stropi pa 2,7m pa ni nikakršne panike za kakšno fobijo!

Pri nas je bil po načrtu 90 in smo ga HvalaBogu zvišali na 110. (dali eno šaro ceglu več) Zdaj so sobe ravno pravšnje. Je pa strm naklon strehe in pride strop višina 2.35.

Mi imamo tudi predvideno 1,6 m in pri tej višini me ne skrbi za fobijo, ampak bolj to, da bo hiša na zunaj izpadla previsoka.

Mi Imamo 1,1 m v stanovanju.
V hiši ki bo gotova letos bo 1,4 m.
Za moj okus vse kar je manj kot 1,3 je premalo (1,2 je res minimum). Nikoli več ne bi dala manj kot toliko.
lp

L

Hvala za odgovor. Tudi sama mislim, da mora biti kolenčni zid med 1,4 in 1,6m.

Sem šla preverit in imamo 1,5m in ne 1,1m, zgleda da smo precej povečalo, ker v načrtih sem gledala je res 0,9m. Res je toliko ravno prav…

4 šare po 25 cm in 20 cm venca. Potem pride še lega in mislim, da ko bo končan tudi knauf, da bo v prostor kolenčnega zidu okoli 120 – 130 cm. Manj mislim, da ne bi smelo biti, če želiš ob steno postaviti karkoli funkcionalnega (posteljo, predalnik…)

Kaj je najboljša višina, je odvisno od tega, če nameravate imeti v sobi kakšno strešno okno ali frčado… Potem so nižji kolenčni zidovi boljši, saj omogočajo še kakšen razgled iz prostora.

New Report

Close