Najdi forum

Najprej lep pozdrav!
Zaradi bolečin v kolenu, me je splošna zdravnica napotila k revmatologu, ki je revmo izključil, slike kolen in roke, na kateri imam izboklino, pa dal v oceno radiologu. Izvid pa je sledeč:
drobne zgostitve v levem capitatumu po vsej verjetnosti insule compacte. Napotena še na rtg rok v stranski projekciji.
Kolena – začetne degenerativne spremembe patelofemoralnih in tibiofemoralnih sklepov. Endostalne zadebelitve v levem femurju suprakondilarno medialno, levi tibiji posteriorno v višini proksimalne metafize in v desni tibiji v višini proksimalne tretjine diafize – slednja zadebelitev meri 4,5 x 1 cm in je nehomogeno strukturirana. V primeru lokaliziranih bolečin z zgornjem delu desne tibije je potrebna nadaljna diagnostična obdelava. (svetujejo scintigrafijo okostja)
Stara sem 29 let, visoka 173 cm, teža 73 kg, bolečine v kolenih imam približno 5 let, ki so v zadnjem letu zelo pogosta, občasno minejo in se spet pojavijo. Zlasti imam bolečine pri hoji po stopnicah in ko dlje časa sedim.
Izboklino na roki imam približno 10 let, zadnje pol leta pa me boli in ta bolečina se širi po roki navzgor.
Povem naj še, da imam zjutraj bolečine tudi v križu, ki pa čez dan ob aktivnostih minejo. Splošna zdravnica je mnenja, da zaradi nošenja in dvigovanja hčerkice stare 1 leto.
Zanima me kaj pomenijo izvidi, kaj pokaže stranska projekcija (zdravnica je menila da je na roki ganglij, radiolog pa da je kostni izrastek, kakšna je razlika in ali je to “nevarno”), kaj scintigrafija, so bolečine v križu lahko povezane s koleni,…
Za vaš odgovor se vam najlepše zahvaljujem!

Draga Bojana,

Glede na že opravljene preiskave, sumov in predvsem glede na različna mnenja zdravnikov obvezno svetujem nadaljevanje diagnostične obdelave. Predvsem zato, ker pravzaprav še nihče ni dal konkretne diagnoze, opisani so le znaki, ki so najdeni na preiskavah. Zato tudi ne morem komentirati ali karkoli svetovati v zvezi z diagnozo, obvestite me, ko bo postavljena, takrat bom lahko dal komentar.
Težave s križem so res verjetno povezane s prenašanjem hčerke. Predvsem pazite, da jo pravilno dvigate in spuščate – iz počepa.
Scintigrafija je metoda preiskave, ki pokaže na homogenost ali nehomogenost kostne strukture.
Ganglij je samostojna tvorba, ki lahko nastane iz različnih vzrokov na različnih mestih, kostni izrastek pa se pojavlja na kosteh in načeloma raste bolj počasi. Kaj je bolj nevarno težko rečem, odvisno od vrste in možnosti odstranitve ganglija.

Bolečine v križu so teoretično lahko povezane s koleni, vendar v vašem primeru ne verjamem v ta vzrok. Bolj verjeten je vzrok prenašanje in dvigovanje bremen.

Lep pozdrav,

Vir: http://www.mf.uni-lj.si/ihe/dokumenti/16/R_zivcevje_internet.doc
Gangliji
Gangliji so skupki (agregati) perikarionov nevronov izven centralnega živčevja. So ovalne strukture, ki jih tvorijo telesa nevronov, oporne celice (amficiti, trofociti, plaščne celice, satelitske celice), snopi živčnih vlaken, na površju pa jih lahko pokriva vezivna ovojnica. Delimo jih na cerebrospinalne in vegatativne.

Cerebrospinalni gangliji
Cerebrospinalni gangliji so funkcionalno senzorični gangliji, ki sprejemajo aferentne impulze iz periferije, ki gredo v centralno živčevje. Gangliji so lahko ob spinalnih živcih v področju zadnje korenine spinalnih živcev (spinalni gangliji) (slika X) in ob možganskih živcih (možganski gangliji).
V cerebrospinalnih ganglijih prevladujejo psevdounipolarni nevroni, manj je multipolarnih in unipolarnih. Perikarione obdaja plašč nevroglijskih celic, med perikarioni so živčna vlakna. Prevladujejo mielinizirana živčna vlakna s centralnim aksonom, svetlim kolobarjem okrog aksona, mielinsko ovojnico, in na površini mielinske ovojnice jedra Schwannovih celic. Na površini perikarionov je vezivna ovojnica, ki se širi tudi v notranjost ganglija.

New Report

Close