Kolena – poškodba?
Spoštovani.
Naj vam najprej opišem svoje težave.
Stara sem 25 let. Pred 3tedni sem se začela rekreirati (tek). Vse je bilo vredu do srede prejšnji teden, ko sem se odločila it na zumbo, kjer je bilo 60 min bremenitve predvsem na kolenih. Tudi podlaga je bila takšna, da je bil močan oprijem čevlja s podlago (ni drselo kot bi moralo).
Med samo vadbo sem čutila močno obremenitev obeh kolen in sem si mislila, da bodo naslednji dan bolele samo mišice vendar so se mi kolena razbolela ko sem prišla domov.
Naj še omenim, da sem naslednje jutro šla tekat, v četrtek sem 1 uro kolesarila na sobnem kolesu, v soboto pa sem ponovno poskusila tekat vendar je bil nenehno prisoten občutek našpananih vezi in sem prekinila s tem.
Otekline ni bilo in je ni, občutek pa je tak, kot da bi bile vse vezi našpanane. To še posebno čutim, ko se vstanem, če dlje časa sedim ali pri hoji po stopnicah. Spremlja me tudi neprijeten rahlo boleč občutek v sprednjem delu na notranji strani obeh kolen, ki se pojavi ob določenih gibih. Med samo hojo me rahlo boli tudi za kolenom na zunanji strani. Včeraj, ko sem iztegnila levo nogo pa mi je v kolenu počilo kot bi nekaj preskočilo vendar brez konkretne bolečine. Od takrat mi vsakič ko sedim in iztegnem nogo poči na zunanji strani, občutek pa je neprijeten. Upala sem, da bo s počitkom vse minilo ampak se mi zdi, da ne gre nič na boljše. Pride kakšen dan ko je malo boljše ampak potem naredim kakšen gib in je vse ponovno tako kot je bilo.
Lahko mogoče podate kakšno informativno mnenje glede zgoraj napisanega, kaj bi lahko bilo s koleni ter mogoče kak nasvet in kakšna vaja? Menite, da bo to minilo samo od sebe ali predlagate obisk pri zdravniku?
Zahvaljujem se vam za vaš čas in odgovor.
Lepo vas pozdravljam.
Janja
Spoštovani,
Glede na opis vaših težav lahko gre le za preobremenitev mehkotkivnih struktur (mišic) in bodo težave izvenele same ob zadostnem počitku. Ta preskok, ki ga navajate, pa lahko govori o poškodbi znotraj sklepne strukture (npr meniskusa) in v tem primeru vam svetujem pregled pri zdravniku, ki se s takšnimi poškodbami posebej ukvarja, ki vas bo glede na pregled tudi napotil na MRI.
Lep pozdrav,
Renata Vauhnik
Pozdravljeni! Že kakšno leto imam probleme s koleni in sicer s hipermobilnimi pogačicami. Po opravljeni fizioterapiji se je stanje izboljšalo, vaje za krepitev VMO izvajam tudi doma, vendar se vsake toliko časa težave spet pojavijo. Drugače precej kolesarim, kar je vzrok za šibkejše VMO. Fiziatrinja mi je med drugim svetovala tudi uporabo ortopedskih vložkov, saj je vzrok za nepravilno lego pogačice tudi nepravilna hoja. To se vidi tudi po otiščancu na zunanjem delu stopal. Zdaj pa me zanima kako je z vložki. Se jih mora izdelati po meri, koliko stanejo in če nakup krije ali vsaj delno krije zavarovalnica?
Hvala za odgovor.
LP!
Pozdravljeni,
Posredujem spletni naslov za informacijo o izdelavi vložkov:
http://www.gib-sistem.si/
Lep pozdrav,
Renata Vauhnik
Pozdravljeni!
Star sem 20 let in se ukvarjam z nogometom. Igral sem tudi za slovensko reprezentanco u-18 vendar mi je poškodba prekrižala načrte. Imel sem pretrgano sprednjo križno vez in poškodovana meniskusa na levem kolenu. Potem so naredili rekonstrukcijo križne vezi, ter odstranili del meniskusa. Sledila je 14 dnevna rehabilitacija v Čatežu in polletna rehabilitacija v klubu Drava Ptuj s tamkašnjim fizioterapevtom. Lani decembra sem imel zopet poškodbo in sicer poškodbo meniskusov. Obupan se obračam na vas in vas prosim za mnenje kaj narediti, da bom saniral koleno, saj mi nogomet pomeni vse v življenju! Prilagam vam tudi zadnji izvid magnetne resonance. Slišal sem tudi za postopek presajevanja hrustančnih celic, je mogoče to primerno za mene?
Za vsakršni odgovor se vam lepo.zahvaljujem!
Lep pozdrav
Izvid magnetne resonance:
Mnenje:
Večji izliv Susp. Sinovitis.
Susp. lateralni presijski sindrom.
Medialna parapatelarna sinovialna plika.
Patelofemoralna hondropatija.
Začetna artroza v medialnem delu kolenskega sklepa.
Napredovalna aktivna artroza v lateralnem delu kolenskega sklepa – osteohondralne lezije , lateralnega, femoralnega in tibialnega kondila.
Spoštovani,
Svetujem vam, da opravite klinični pregled s posnetki MRI pri zdravniku, ki se s takšnimi poškodbami ukvarja, kjer se bo ugotovilo, a je potrebno novo nastalo poškodbo sanirati operativno ali neoperativno. S stališča mišične rehabilitacije je po poškodbah kot jih opisujete ključna optimalna mišična zmogljivost tako sprednje kot zadnje stegenske mišice in seveda razmerja med njima, ki mora biti v prid sprednji stegenski mišici. To se preveri z izokinetičnimi meritvami.
Lep pozdrav,
Renata Vauhnik
Pozdravljeni,
Pred operativnim posegom na kolenu je pomembno, da izvajate vaje za krepitev sprednje stegenske mišice in izvajate raztezanje tako sprednje kot zadnje stegenske mišice.
Lep pozdrav,
Renata Vauhnik