kolena
Pozdravljeni,
že 9 mesecev imam težave z vnetji sklepv in sicer že tolko časa mi kolena onemogočajo, da bi hodila po neravni površini (tudi najmanjši nakloni površine) ali po stopnicah (po stopnicah se lahko vzpenjam le tako, da nogi bočno eno za drugo prestavljam iz stopnice na stopnico). Kot je videti se ob klasični hoji po stopnicah oz. površini z naklonom v kolenu nekaj aktivira, kar nemudoma povzroči hudo vnetje v kolenskem sklepu. Ob MRI kolen mi je bilo v obeh ugotovljena hipertrofična medialna patelarna pilka, vendar operacija ni potrebna, ostalo je b.p.
Ali bi bila mogoče rešitev v okrepitvi določenih mišic kolena (ne vem katere bi bilo potrebno), da bi zopet lahko normalno hodila po stopnicah ali manjših naklonih (kot npr. nakloni površin, prilagojeni za vstope invalidov).
Za odgovor in informacije se vam že vnaprej zahvaljujem.
Pozdravljeni,
ustrezna mišična zmogljivost kolenskih mišic, je zagotovo eden izmed ključnih dejavnikov za dobro funkcijo kolena (hojo po stoponicah, po hribu, neravni površini, …). Svetujem, da se dogovorite za termin s fizioterapevtom, ki vas bo naučil pravilnega izvajanja vaj za krepitev kolenskih mišic.
Lep pozdrav,
Renata Vauhnik
Lepo pozdravljeni!
Od operacije sprednje križne vezi je minilo 2 meseca. Včeraj pa se je v koleno zaletel moj pes in imam danes zatečeno ter toplo koleno. Prejšnji teden sem tudi lahko začela kolesariti na sobnem kolesu. Bolečin v kolenu ni, samo čutim, da je topel in malce zatečen. Bi bilo lahko kaj narobe ali je zdaj dobro da si ga nekaj dni hladim in počivam?
Hvala in lep pozdrav.
Spoštovani,
glede na opis, predlagam usmerjeno okrepitev notranjega dela sprednje stegenske mišice. Povdarek naj bo na ekcentrinčni kontrakciji. Svetujem tudi raztezanje tako sprednje kot zadnje stegenske mišice. Poskusite tudi s termoterapijo na predel sprednje stegenske mišice (termopak ne direktno na kožo na sprednjo stegensko mišico za obdobje 20 minut). Za pravilno in usmerjeno izvajanje vaj svetujem obisk pri fizioterapevtu.
Lep pozdrav,
Renata Vauhnik
Pozdravljeni,
se opravičujem za zamudo pri odgovoru. Če ni prisotna bolečina in je oteklina izvenela, potem je zelo verjetno, da je bil samo udarec, ki ni povzročil poškodb znotraj kolenskega sklepa. V primeru, da je oteklina še prisotna, svetujem, da se za kontrolni pregled naročite, pri svojem operaterju.
Lep pozdrav,
Renata Vauhnik