Odvisno od tvoje teže in višine (npr. 174cm in 60 kg) in seveda od tega kako skačeš:
– dvojni poskoki (v enem skoku 2x zavrtiš kolebnico) so najbolj intenzivni; predvidevam da tako ne skačeš. Gre bolj za anaerobno vadbo (jaz jih delam v serijah po 25)
– sonožno brez vmesnega poskoka (po mojem podobno kot pri srednje intenzivnem teku – okoli 300 kcal)
– sonožno z vmnesnim poskokom (cca 200 kcal)
– tek na mestu s preskakovanjem kolebnice (tudi odvisno od intenzivnosti – 200 – 350 kcal)
To so moje približne ocene (ocenjene glede porabo pri teku, kolesu, stepanju in veslanju). V bistvu se pri vseh kardio aktivnostih porablja približno enako, največ je poraba odvisna od intenzivnosti, upoštevaj pa tudi svojo višino/težo!
NA strani http://www.mojtrener.com imaš rubriko online kalkulatorji in si lahko tam pogledaš porabo kalorij pri posameznih aktivnostih (športnih in tudi drugih). Mogoče so noter tudi podatki za kolebnico.
Upam,da sem ti pomagala.
Lp NAja
Naja, najlepša hvala. Saj se mi je zdelo, da bo nekaj takega, ampak sem raje vprašala ker nisem bila prepričana. Teža in višina ki si ju navedla bosta v bistvu kar držali (imam 62 kg), tako da mislim da se lahko orientiram kar po tvojih podatkih.
ALi dobiš s kolebnico “enako kondicije” kot s tekom (ne počasen tek in tudi ne šprint, ampak tak normalen tek)??
ČE ima še kdo kakšne koristne informacije v zvezi s kolebnico, se priporočam!
Hvala in LP, zala
Jaz se spomnim da ko sem bil se boksar (potem sem nehal ker sem si poskodoval ramo, celjust in povrhu sem se hudo zbolel – posledicno se zelo zredil) sem zelo dosti skakal s kolebnico in se potil kot vrag (sicer nisem nikoli racunal kalorij) toda naj ti povem da sem si lepo izoblikoval noge (ne nabildal, pac pa izoblikoval) jaz sem sicer treniral 45 minut vsake 3 minute enominutna pavza sem. Potem ce si daz se 300 gramski pasek na zapestja se ti bodo tudi roke lepo izoblikovale. Sicer sem do zdaj shujsal 40 kg brez nobene telovadbe, mislim shujsat se 15 – 20 kg in potem se spet ojacat. Pa srecno!
Kolebnica jezelo dobra za odriv, pa tudi roke fino delajo. Neko bazično kondicijo zagotovo dobiš, če pa boš zaradi skakanja s kolebnico lažje tekla (npr. poleti) pa vsaj na začetku mislim, da ne. Vsak šport ima namreč neke svoje specifike in telo se mora navadit na neko novo gibanje.
Jaz npr. celo leto ful tečem in kolesarim ter na fitnesu delam vaje za hrbet, roke… ko pa pride zima in smučanje sem na prvi smuki po dveh urah čisto uničena in me potem dva dni vse boli. Je pa res da je tretjič, četrtič že bistveno boljše. Ali npr. hoja v hrib – včasih sem vsaj 5x tedensko hitro hodila na Pohorje (cca 1 ura) in ko sem začela teči sem morala lepo počasi od začetka nabirat “tekaško” kondicijo.
Lp NAja
sam za vse aktivnosti uporabljam formulo za izračun kalorij iz povprečnega srčnega utripa:
Equations for Determination of Calorie Burn if VO2max is Unknown
· For males: ((-55.0969 + (0.6309 x HR) + (0.1988 x W) + (0.2017 x A))/4.184) x 60 x T
· For females: ((-20.4022 + (0.4472 x HR) – (0.1263 x W) + (0.074 x A))/4.184) x 60 x T
where
HR = Heart rate (in beats/minute)
W = Weight (in kilograms)
A = Age (in years)
T = Exercise duration time (in hours)
to formulo nastaviš v excel in lahko primerjaš aktivnosti med seboj. povprečni hr ti izmeri vsaka ura ,ki ima meritve s pomočjo prsnega traku. Dobiš jo že za 20 do 30 Eur v hoferju ali hervisu od x-fact.
Še članek, ki se navezujejo tudi na kolebnico in je nekaj napisanega tudi o tem:
http://www.bodyteam.si/3-tek-hoja-kolo-ali-kaj/