Koksartroza kolka pri 40.ih
spoštovani,zaradi bolečin v levem spodnjem delu hrbta in kolku sem se odpravil na mr kolka. Naj povem, da sem športnik (dolga leta nogomet in kolesarstvo). Starost 40.
v nadaljevanju podajam izsek iz izvida in vas prosim za mnenje. Kako naprej in kakšna je prihodnost kolka…iskreno pri 40.ih še ne bi kolka kar menjal. Kaj pomeni da je labrum prekinjen na mestu 2-3? Je to huda poškodba? Prosim za mnenje. V naprej hvala in vse dobro želim.
MR levega kolka
Tekočinsko in maščobno občutijive sekvence po protokolu
Majhen izliv v kolčnem sklepu.
Velik izliv v psoas burzi.
Ligament capitis je ohranjen.
Sled tekočine v trohanterni burzi.
Glutealne tetive so primerne.
Hrustanec kolčnega sklepa je stanjšan in neravnih kontur, izraziteje v anteriornem delu.
Na mestu 2-3 je labrum prekinjen preko telesa.
Blago izražene robne naplastitve glavice femurja.
V področju origa adduktorjev in hamstringov ni vidnih posebnosti.
Ganglijska cista velikosti 12 mm v področju insercije tetive mišice gluteus maksimus.
Mnenje:
Zmerna koksartroza.
Spoštovani!
Moral bi vas pregledati in videti slike, zato je moja ocena orientacijska. Glede na izvide imate zmerno obrabo in počen labrum. Morali bi opraviti tudi RTG medenice s kolki, da se na RTGju primerja levo in desno stran. Napotnico naj vam izda osebni zdravnik in opravite nato slikanje. S slikami svetujem pregled pri ortopedu, lahko pridete tudi k meni, da se oceni, ali bi bila smiselna artroskopija kolka (to operacijo izvaja dr.Stražar na Ortopedski kliniki). Zaenkrat pa odsvetujem tek in hojo po asvaltu, kontaktnih športov (npr. igranje nogometa po betonu). Poskusite tudi z jemanjem Glukozamina in Kolagena, delajte vaje za stegenske in obkolčne mišice, lahko greste v fitnes, opravite FTH.
Lep pozdrav!