Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil Kokosova mast

Kokosova mast

Pozdravljeni!

Že nekaj časa se poskušam prehranjevati bolj zdravo, zato vso hrano pripravljam na olivnem olju, zdaj pa sem nekje prebrala da je zdrava tudi kokosva mast. Ali je to res?

hvala in lep pozdrav.

Pozdravljeni,
Kokosova mast vsebuje večinoma srednjeverižne nasičene maščobne kisline (90%) od katerih je 50% lavrinske. Zaradi tega je stabilna pri visokih temperaturah. Predvsem se uporablja za cvrenje.
Načeloma kokosova mast ni škodljiva, saj naj ne bi vsebovala trans maščobnih kislin, da bi imela posebne prehranske vrednosti, zaradi katerih bi jo posebej priporočali pa tudi ne poznam.
Če hrane ne cvrete ampak jo pripravljate na manj “agresiven” način potem lahko uporabite tudi katerokoli olje, pomemebno je le, da ga ne pregrejete. Če ste ga segreli do temperature, ko se je začelo dimiti, ga raje zavrzite, saj se pti tej temperaturi začnejo tvoriti neželjene snovi.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Naj bi imela cel kup pozitivnih efektov na zdravje – zdravo za ledvice, pospešuje presnovo maščob, odlično v boju proti kandidi, znižuje holesterol,… Pa to olje je obstojno na visokih temperaturah, zato ne rata škodljivo, če ga uporabljamo za cvrtje.
Sicer sama še vedno mislim, da se je v kuhinji najbolje izogibati cvrenju in pretirani rabi olja – uporabljam pa kokosovo olje(oz. mast) predvsem pri peki kakih piškotov itd, kjer da fajn aromo (imam vedno tistega z vonjem in okusom po kokosu, mislim da se dobi tudi brez), pa pecivo naj bi bilo veliko bolj zdravo.
uporablja se pa tudi za nego (obraz, telo)

Eua, hvala za komentar vaših izkušenj.
Kot sem napisala, kokosova mast ni škodljiva, ker ne vsebuje trans MK kot jih na primer margarine, ki se uporabljajo za pecivo. Njena najboljša lastnost je obstojnost na višjih temperaturah.
Nerafinirana naravna olja pa so zaradi svojih lastnosti vseeno vodilna v zdravi prehrani.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

kakšna pa so nerafinarirana olja?

Nerafinirana olja so pridobljena s postopkom stiskanja in niso podvržena kemični obdelavi.
So bogatejša po vsebnosti različnih snovi, ker so manj predelana so bolj naravna.So pa zaradi teh lastnosti termično manj stabilna in podvržena hitrejšemu kvaru.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

mene pa zanima, kako je z nerafiniranimi olji pri peki – ce dam npr. v testo hladno stiskano olivno olje, ali v pecici zacne tvoriti skodljive snovi, ali temperatura ni tako visoka?

Ko dodate olje v testo, ni neposredno izpostavljeno viru toplote, torej ni neposrednega pregrevanja, zato ne prihaja do tako drastičnih sprememb. Pri pečenju pa je seveda odvisno na kakšni temperaturi pečete.
Ne bi želela, da nastane preveč strahu pri tem, zato mirno lahko uprabite nerainirano olje kot dodatek k testu, izogibajte pa se visokim teperaturam suhega pečenja. Pa naj vas spomnim, da je večina olj, ki jih uporabljamo rafiniranih, le malo je nerafiniranih.
Razporedite temu in prilagodite tudi uporabo. Rafinirana olja za termično obdelavo in hladno stiskana olja za solate in hladne jedi. Predvsem pa pazite na količino dodanih maščob.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Kakšna pa je razlika med kokosivim oljem in mastjo? Pravkar sem prebrala članek, v katerem piše, da so raziskave ugotovile škodljivost kokosovega olja:
“Researchers from the Heart Research Institute in Australia studied the body response from eating meals containing good fats versus bad fats. Participants were fed with meals prepared with either coconut oil (high in “bad” saturated fats) or safflower oil (high in “good” polyunsaturated fats). After only 3 hours, researchers found the participants fed with the coconut meal high in saturated fat had a significantly reduced blood flow due to arteries’ reduced ability to expand. After 6 hours, researchers found that the good high-density lipoprotein (HDL) cholesterol’s anti-inflammatory properties had decreased after the saturated coconut meal, but improved after the polyunsaturated safflower meal. The results of this study were published in the Journal of the American College of Cardiology in August 2006.”

Več na: http://www.healthcastle.com/coconut-saturated-heart.shtml

Obstaja morda razlika med kokosivim oljem in kokosovo mastjo?

POzdravljeni,
Kot mi je zanano ni razlike med mastjo in oljem, gre zgolj za spremembo agregatnega stanja zaradi spremembe temperature.
Kot sem že napisala, gre za maščobo, ki je nasičena, v prehrani pa se priporoča enkrat ali večkrat nenasičena maščoba. Pa vendar, ker ne gre za kemijsko obdelavo (torej ne vsebuje trans MK) naj ne bi bila tako škodljiva. Srednjeverižne MK so pa lahkoizkoristljive, zato je to tudi sestaniva MCT olj, ki se uporabljajo v dietah.
Kot rečeno, majhne količine vam ne bodo škodile, velikih vam ne priporočam, toda ne priporočam velikih količin katere koli maščobe. Zmernost je še vedno prvo pravilo.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Mene pa zanima vsebnost fosfatof in kalija v kokosovem olju – ali je to podobno kot v npr. sončičnem olju ali kot v kokosovi moki. Hvala.

Kokosovo olje je prečiščena maščoba in ne vsebuje (vsaj ne pomembnih količin) omenjenih snovi. Gre za 100% maščobo sestavljeno iz maščobnih kislin.
Kokosovo olje je maščoba iz kokosa med tem ko je kokosova moka posušeno “meso” kokosovega oreha in vsebuje več hranilnih snovi poleg maščobe tudi ogljikove hidrate, beljakovine. Vsebuje tudi minerale (mangan, kalij, baker, selen, železo, cink…). Teh dveh živil med seboj na takšen način ne moremo primerjati.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close