Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Kohlearni implant-preiskave

Kohlearni implant-preiskave

Pozdravljeni!

Sem stara 19 let, že od majhnega ( od 3 let ) izjemno slabo slišim. Kljub vsemu pa sem lahko komunicirala z slušnimi aparati in odgledovanjem. Stanje je bilo kolikor toliko dobro do letošnjega septembra, ko se mi je sluh poslabšal. Decembra sem šla na ORL, na kontrolo, pa mi je dr. Kastelic priporočila kohlearni implant, saj je bilo rečeno, da mi kakšen drugi (boljši-novejši) aparat ne bi mogel več pomagati-izguba je prehuda.

Moje vprašanje; kakšne so sedaj preiskave; ko sva se z doktorico pogovarjale, je bilo rečeno, da bodo preverjali slušne živce (najprej moram iti na preiskave, da sploh vidimo, če sem primerna za operacijo), nato pa dobim po pošti napotnico za “ct in temporalle”. A lahko prosim vi bolj natančno poveste, kaj sploh je to??

Hvala za odgovore

Nuša

Spoštovani!

Kohlearne implante v glavnem vgrajujejo na ORL kliniki v Ljubljani. Pred vgradnjo implanta je potrebno narediti kohleografijo v splošni anesteziji. To je preiskava slušnih celic in živca.
Nato naredite CT temporalke za preiskavo kostne strukture srednjega in notranjega ušesa.

Kohlearni implant je elektronska naprava ojačitve zvoka, signal pa gre preko žičke direktno do slušnih celic v notranjem ušesu. Kohlearni implant je nameščen pod kožo za uhljem.

Lepo pozdravljeni, B. O.

Spostovani!

Mam otroka stareg 3 leta in su mi povedali da mu se mora ugraditi K.implant zaradi ostecenja sluha pa me zanima koliko se caka na proiskava celic i zivci in ko prodje ta proiskava takoj se gre na operacijo ili cakas

Lep pozdrav

Edina

Spoštovani,

če je vaš otrok gluh že od rojstva, je potrebna vstavitev kohlearnega implanta brez odlašanja. Z vsakim dnem so manjše možnosti, da bi otrok razumel govor ali celo govoril. Govorni razvoj je namreč že preveč zamujen.

Upam, da bo otrok operiran čimprej – navodila ste dobili in jih upoštevajte. Lahko pa še napišete pisno prošnjo za čimprejšo operacijo.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close