Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Kofein

Kofein

Pozdravljeni!

Najprej en VELIK HVALA (tudi v imenu staršev) vsem na EINT-u, še posebej pa smo veseli Vaših jasnih, optimističnih in zelo človeško toplih nasvetov tudi tu na forumu.
Naj se na kratko predstavim. Sem 24-tedenska borka, rojena 31.11.2012. Vseskozi sem bila prava borka in za mano je že kar nekaj življenskih zmag (pljučnica – E. coli, sepsa, 3x ekstubirana in v tretje je šlo dihanje…).
V petek bom stara 19 tednov (3 tedne k.s.) in gre nam pravzaprav zelo lepo. Malo mi dela težave še hranjenje po cuclju, a nič resnega. Tehtam že 3070 g. Pri obrokih prejemam AD3 kapljie, Ferum lek in Coffein citrat. Imam tudi saturacijski monitor, ki občasno zapiska, a saturacija pade le redko pod 80. No, kadar sem pa lačna in ob nočnih krčih, pa srček poskoči tja do 195. Danes smo se tudi cepili (3 injekcije, če štejemo še Synagis) in sem lepo prestala, le malo lačna sem že bila po čakanju. Smo pa bili malo v dilemi s pediatrinjo le pri mojem odmerku kofeina. Ob odpustu sem slišala navodila, da se železo (0, 5 ml; 2x na dan) prilagaja teži, zanima pa me, če se tudi kofein prilagaja teži. Trenutno prejemam 26 mg/24 ur oz. 1,3 ml/dan. Torej, je to še vedno pravi odmerek kofeina ali pa bi ga morala povečati glede na mojo težo?

Najlepša hvala.

Sončen pozdravček!

Princeska Sara

Draga Princeska Sara,

me veseli, da gre vse kot po maslu. In hvala za pohvale vsem (hmm, čeprav si bila “Janezova ljubljenka”, tudi jaz čutim ponos ob tvojem pismu).

Odmerek kofeina naj bi se enako kot železo prilagajal teži – če gre za kofein citrat, je primeren odmerek 10 mg/kg telesne teže dnevno. A ne bo nič hudega, če ostane nespremenjen – kot nekakšno “odvajanje” od zdravila. Seveda to velja le, če ni težav v smislu dihalnih premorov ali preplitvega dihanja.

Uživaj torej, mi je žal, da se s tvojo mamo danes nisva slišali, je bil “komunikacijski” nesporazum…

Srečno,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Lepo pozdravljeni!

Hvala Vam za hiter in optimističen odgovor. Glavno, da “smo prišli skupaj”. Ja, v sredo pa imamo kontrolo na Pediatrični k. (CMCRF) in upamo, da bo še naprej vse ok.

Pomladni pozdrav!

Tudi Vam vse dobro pri Vašem plemenitem delu!

Princeska Sara

New Report

Close