Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Ko zdravnik odkloni zdravljenje?

Ko zdravnik odkloni zdravljenje?

Pozdravljeni!
Zanima me, kaj storiti, ko zdravnik odkloni zdravljenje? Moj prijatelj ima hude bolečine v nogah, vendar se zdi, da mu zdravnica ne verjame in tudi nima želje pomagati. Napotila ga je sicer na nevrološke preglede, vendar je čakalni čas na podrobne preiskave (EMG in rentgen) več kot nekaj mesecev. Zdravnica tudi ni predlagala nobene druge preiskave (krčne žile, revma, artrisit …). Po posvetu z neko tretjo zdravnico je predlagala, da opravimo test za borelijo. In ko je šel po napotnico za laboratorij, mu je njegova zdravnica ni hotela izdati, ker se ni spomnil če je res imel klopa (a vemo koliko zastaranih primerov imamo, ko bolniki sploh vedeli niso za klopa). Glede na to, da zdravnica ni opravila nobenega testa, niti ni razmišljala o tem, kaj bi lahko bilo narobe, in ko smo sami našli rešitev, je preiskavo odklonila, predvidevam, da v tem primeru ne ravna etično in profesionalno. Zanima me, kam se lahko pritožim glede njenega ravnanja? Na katero inštitucijo? Ker je prijatelj v postopku zdravljenja, nam je bilo rečeno, da zdravnice sedaj ne more menjati. A da ostane pri njej tudi nima smisla, ker ona ga dejansko ne zdravi! Kaj storiti?

Poleg tega me zanima, če mi lahko naštejete najverjetnejše bolezni, pri katerih je simptom bolečina v golenih, mravlinčenje, bolečina v sklepih. Zanima me, katere preiskave bi vi predlagali?

Hvala!

Spoštovani!

Tudi sedaj lahko zamenja zdravnika.

Zdravljenja ni odklonila. S tem ne boste nikjer uspeli. Ima napotnico za nevrologa, čakalni čas pa je problem sistema in organizacije naročanja pri nevrologu, ne zdravnice. zagotov se kje najde nevrolgo, kjer bo hitreje prišel na vrsto.

Nobena od naštetih bolezni ni urgentno stanje in se je ne da obravnavati kot nujna, ne glede na to, da bi vsi radi, da se čim prej razreši. Pri načrtovanju preiskav je najbolje imeti prelged, kaj pričakujemo in kaj bomo v primeru pozitivnih ali negativnih izvidov. Kar povprek opraviti kup preiskav ponavadi da več vprašanj kot odgovorov.

Kakšne so oblečine? Koliko časa trajajo? Kako se ponavljajo? Ali ima krče…?

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Hvala za tako hiter odgovor.

Ampak bom še malo pojamrala, ker to mi res ni jasno. Ja, zdravnica je napisala napotnico za nevrologa, vendar EMG slikanje ima šele maja. To pomeni, da stanje kot tako bo v čakanju več kot pol leta. V tem času se je k osebni zdravnici vračal večkrat, da naj mu pomaga, da ga nevzdržno bolijo noge. Prvič dobil lekadol, drugič nalgesin, tretjič antidepresive (?!?). Ko se je vrnil spet, mu je pač zabrusila, naj da mir, da ga pač noge bolijo in da ona ne more nič.

Razumem, da je čakalna doba za EMG dolga, ne razumem pa, zakaj ga ne morejo dati na preiskave, za katere ni čakalnih dob in so nekako za moje pojme “osnovne preiskave” – kot je recimo test za borelijo (katero si je po zavrnitvi plačal sam in čaka na izvide), katerega mu je odklonila. Glede na to, da v 6 mesecih ne bo storila nič in če je človek v bolečinah, se mi ne zdi človeško odkloniti takšne preiskave, ki pa mogoče bi pokazala nekaj določenega. Ali je to pač normalno? Zanima me vaše mnenje!

Kot drugo me zanima glede menjave zdravnika: ker je prijatelj na bolniškem staležu že več kot mesec dni, se pritožuje na komisijo glede podaljšanja bolniške. Stvar je v tem, da bolniške mu zaradi izvidov, ki jih seveda ne more imeti, nočejo podaljšati. Izvidov nima, ker so predolge čakalne vrste, in zato, ker mu zdravnica noče delati preiskav. Ali lahko tudi v tem primeru zamenja osebnega zdravnika? Da bi se vrnil v službo je nemogoče, ker je njegovo delo stoje, neprestano stoje, prijatelj pa je star 24 let in komaj stoji na nogah kaj šele da bi več hodil ali delal.

Bolečine so v spodnjem delu nog. Neprestane, že na dotik ga zelo bolijo tudi kolena. Občasno tudi čuti mravlinčenje. Stanje se je izjemno poslabšalo po tem, ko mu je nevrolog preizkušal reflekse. Nekaj dni sploh ni mogel pokrččiti kolen. Hodi tako, da kolen sploh ne krči, včasih mu kar klecajo.
Pred letom so mu slikali hrbtenico, vendar z njo ni nič narobe. Te težave pa se vlečejo že najmanj 4 leta.

Kaj predlagate vi, da bi lahko storili?

Hvala!

Spoštovani!

Tudi v takem primeru lahko zamenja osebnega zdravnika. bojim pa se, da bo tudi ta prav tako brez moči – le da bosta mogoče vzpostavila boljši stik.

Ja, pri 24 letih je pa verejtno res potrebno bolj pospešeno razmnišljati o vzroku bolečin, ki so stalne, jih določene stvari celo pospešijo. Res pa j tudi, da prav enostavno pojasnljivih razlogov za tako stanje pravzaprav ni. Krčne žile, revmatoidni artritis, borelija ipd., o čemer ste razmišljali ne pojasnijo njegovega stanja (tudi če bodo slučajno testi pozitivni). Opis je še vedno preskromen. Kateri konec nog, v globini, del noge… Kakšen je učinek zdravil? Ali ima podobne občutek še na katere drugem delu telesa. Ali je na obeh nogah enako? Kako izgledjao mišice? Čudi me, da nevrolog ni ničesar našel. Ali so opazne še kakšne druge spremembe (pridobivanje ali izguba teže, slabo prenašanje mraza ali vročine…), Kašno je dleovanje ščitnice. Uživa kakšne substance? Ali je opaziti kakšne spremembe na koži, potenje? K taki nevralgični bolečini polega tricikličnega antidepresiva sodi tudi posebna skupina zdravil proti nevorpatski bolečni.

Z imenovanimi zdravniki ZZZS je velik križ. Slovenska zakonodaja je na tem področju popolnoma izgubila orientacijo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Vidite, vse to, kar ste vprašali vi, ni vprašal noben zdravnik. Niti njegova osebna, niti nevrolog.

Pa vam bolj podrobno opišem stanje:
1.Kateri konec nog, v globini, del noge…
Bolijo ga noge od kolena navzdol, vključno s kolenom, gleženj že ne več. Pravi, da ga boli notri prav v kosti, poleg tega tudi mišice. Večkrat ima mravljince, koleno je zjutraj zelo slabo gibljivo. Včasih ga koleno boli že na dotik. V stegnih ga ne boli. Razvitost mišic je slaba, čeprav je nekaj časa jih poskušal utrditi s fitnesom, vendar ne pridobiva na tonusu. . Bolečina je na obeh nogah enako močna, vendar pa ni enakomerna v kolenih – enkrat ga bolj boli eno, drugič drugo koleno, mogoče zato, ker ju neenakomerno obremenjuje zaradi šepanja.

2. Kakšen je učinek zdravil?
Lekadol ne pomaga, nalgesin oblaži bolečino samo za slabe pol ure, pa še to zelo blago, Cymbalta ni pokazala nobenih spremembm razen tega da je neprestano spal in pozabljal stvari, potem pa je imel še eno škatlico mislim da Ciclo duo (nekaj takega), pa tudi ni bilo sprememb.

3. Ali ima podobne občutek še na katere drugem delu telesa.
Ne, samo v nogah.

4. Čudi me, da nevrolog ni ničesar našel.
Nevrolog mu je preveril ravnotežje, reflekse in ali lahko stopi na prste. In ugotovil, da je vse ok z njim. Smešno!

5. Ali so opazne še kakšne druge spremembe (pridobivanje ali izguba teže, slabo prenašanje mraza ali vročine…):
Je kar zelo suh, glede na količino hrane (178 cm, 65 kg) in se ne zredi, tudi če veliko je. Je tudi neprestano zelo zaspan, in ponoči se izjemno veliko poti. Slabo prenaša vročino.

6. Kašno je dleovanje ščitnice.
Pojma nimam. Je to naslednji test katerega priporočate in na katerega ga njegova zdravnica gotovo ne bo hotla poslati? Predlagate ta test, če bi borelija bila negativna?

7. Uživa kakšne substance?
Razen cigaret in lekadola – ne. Niti ne pije alkohola.

Upam, da mi boste lahko na podlagi teh podatkov mogoče lahko dali še kak nasvet. Njegova prva želja je bolečino zatreti, vendar zaenkrat še ni dobil tablet, ki bi vsaj malo pomagali. Seveda pa je predvsem želja ugotoviti kje je temu vzrok. Tudi če borelija ni vzrok tudi v primeru da je pozitiven, nekaj more biti narobe. Mogoče je skupek stvari, ki vplivajo ena na drugo. Pojma nimam. Če ne morejo ugotoviti kaj je narobe (čeprav trudi se nihče ne trudi prav močno), želimo le, da se izključijo vse možnosti, ki so vam zdravnikom znane, da bi lahko povzročale to bolečino.

Še tole: kaj mora storiti, če želi zamenjati zdravnika? Odjava, pisna odpoved??? Ga sprejmete vi? 🙂

Hvala!

Spoštovani!

> 1.Kateri konec nog, v globini, del noge…
> Bolijo ga noge od kolena navzdol, vključno s kolenom, gleženj
> že ne več. OBOJESTRANSKA BOLEČINA KAŽE NA DOGAJANJE, KI NI VZROČNO POVEZANO S SAMIMI OKONČINAMI IN MORA BITI SISTEMSKO – ALI BI ŠLO ZA REVAMTIZE, KAR BI POJASNJEVALO BOLEČINE V KOLENIH (POSPEŠENA SEDIMENTACIJA…), ALI PRITISK NA DOLOČEN DEL HRBTENJAČE OZ. ŽIVCEV (NPR. STENOZA SPINALNEGA KANALA, KAR SE DELOMA VIDI NA RTG POSNETKU, VEČ NA CT, MRI…), MANJ VERJETNO BOLEZEN ŽIVČEVJA, KER NI PRIZADETIH DRUGIH DELOV TELESA Pravi, da ga boli notri prav v kosti, poleg tega
> tudi mišice. Večkrat ima mravljince KAŽE NA MOŽNOST OKVARE ŽIVCA, koleno je zjutraj zelo
> slabo gibljivo LAHKO ZARADI ZMANJŠANE MOČI, BOLJ VEREJTNO ZARADI DOGAJANJA V SAMEM KOLENU (TU BI LAHKO BORELIOZA BILA EDEN IZMED MOŽNIH VZROKOV) . Včasih ga koleno boli že na dotik. V stegnih ga
> ne boli. Razvitost mišic je slaba KAŽE NA PRIZADETOST ŽIVCEV, KI SO DOGVOORNI, DA MIŠICE MIGAJO IN SE KREPIJO. , čeprav je nekaj časa jih
> poskušal utrditi s fitnesom, vendar ne pridobiva na tonusu. .
> Bolečina je na obeh nogah enako močna, vendar pa ni enakomerna
> v kolenih – enkrat ga bolj boli eno, drugič drugo koleno,
> mogoče zato, ker ju neenakomerno obremenjuje zaradi šepanja.
>
> 2. Kakšen je učinek zdravil?
> Lekadol ne pomaga, nalgesin oblaži bolečino samo za slabe pol
> ure KAŽE NA TO, DA BI LAHKO ŠLO ZA REVMATIZEM, PRAVO REVMO, ALI NEKAJ PODOBNEGA , pa še to zelo blago, Cymbalta ni pokazala nobenih
> spremembm KAŽE, DA NE GRE ZA NEVRALGINO BOLEČINO, TJ. OKVARJEN ŽIVEC, KAR JE NENAVADNO razen tega da je neprestano spal in pozabljal stvari,
> potem pa je imel še eno škatlico mislim da Ciclo duo (nekaj
> takega), pa tudi ni bilo sprememb.
>
> 3. Ali ima podobne občutek še na katere drugem delu telesa.
> Ne, samo v nogah.
>
> 4. Čudi me, da nevrolog ni ničesar našel.
> Nevrolog mu je preveril ravnotežje, reflekse in ali lahko stopi
> na prste. In ugotovil, da je vse ok z njim. Smešno! SKROMNO – VEREJTNO RAČUNA NA IZVID EMG
>
> 5. Ali so opazne še kakšne druge spremembe (pridobivanje ali
> izguba teže, slabo prenašanje mraza ali vročine…):
> Je kar zelo suh, glede na količino hrane (178 cm, 65 kg) in se
> ne zredi, tudi če veliko je. Je tudi neprestano zelo zaspan, in
> ponoči se izjemno veliko poti. Slabo prenaša vročino.
>
> 6. Kašno je dleovanje ščitnice.
> Pojma nimam. Je to naslednji test katerega priporočate in na
> katerega ga njegova zdravnica gotovo ne bo hotla poslati?
> Predlagate ta test, če bi borelija bila negativna? GRE ZA ODVZEM KRVI, KI BI V NEKAJ DNH ODGOVORIL, ALI MU MOGOČE PREMALO DELUJE – TO BI BILO POJASNILO ZA SLABŠO MIŠIČNO MO, ČUDNE OBČUTKE, MRALVJINČENJE.
>
> 7. Uživa kakšne substance?
> Razen cigaret in lekadola – ne. Niti ne pije alkohola. IZKLJUČUJE POLINEVROPATIJO (KI TUDI NI VEREJTENTA, KER NE SEGA DO PRSTOV)
>
>
>
> Še tole: kaj mora storiti, če želi zamenjati zdravnika? PRI NOVEM ZDRAVNIKU SE REGISTRIRA, POVE, KJE JE BIL REGISTRIRAN, DA ZHATEVAJO NJEGOV KARTON IN TO JE VSE. Odjava,
> pisna odpoved??? Ga sprejmete vi? 🙂 NI MORALNO, DA BI SI NABIRAL STRANKE PO TEJ POTI. ZAGOTOVO BO DOBIL ZDRAVNIKA VELIKO BLIŽE, KOT SEM JAZ.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani g. Kersnik!
Najlepša hvala za vašo pomoč, nasvete, pripombe, katere bomo uporabili naprej za utemeljevanje preiskav, predvsem pa hvala, ker ste nas malo potolažili. Upam, da se bo kaj premaknilo na boljše z zamenjavo zdravnikov.

Resnično hvala!

New Report

Close