Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Kronična bolečina – fibromialgija Ko utrujenost boli

Ko utrujenost boli

V junijski številki revije Zdravje (6/08) je izšel obsežen članek o sindromu kronične utrujenosti, z naslovom “Ko utrujenost boli”, avtorice Mateje Lisjak,dr.med. Bolnikom s SKU ga priporočam v branje.

LP,
Veronika

Pozdravljneni !

Sem že 2 meseca v staležu, zaradi grozne utrujenosti sem dala odpoved z vodilnega del. mesta in bila prepričana, da, ko si dodobra odpočijem, bom živela kot nekdaj; polna energije, veselja, z užitkom bom delala na naši majhni eko kmetiji, čuvala vnučke itd. Zdaj je vse drugače. Vidim, da me fizični napor ( samo okopavanje majhne gredice, ali košnja dela zelenice) tako izčrpa, da obležim. Ne morem se pogovarjati po telefonu, ne misliti, vseeno mi je, kaj se dogaja z mano (še vedno pa slišim vsakega ptička, ki poje in se nasmehnem).
Dodobra se predelala ta forum, vendar nisem našla odgovora na moje vprašanje: kako dolgo traja, da si opomorete, če “greste” precej preko meje pri delu. Sama tokrat namreč opažam, da že kar teden dni ne morem opraviti niti najenostavnejših opravil. Lija

Tukaj verjetno ni nobenega pravila.
Ali ste izključili vse možne vzroke kronične utrujenosti?

V mojem primeru se je izčrpanost občutno zmanjšala z zdravljenjem hipotiroze (avtoimunski tiroiditis) z Eltroxinom. Nemalo bolnic, ki jih poznam, ima težave s kroničnim tiroiditisom, ki pa jim ni bil ugotovljen kar takoj.

Opravite temeljit pregled ščitničnih hormonov; za potrditev avtoimunskega procesa v ščitnici tudi protitelesa antiTPO in antiTg. Obrnite se po nasvet na forum “Hormonske motnje”:.

Lepo vas pozdravljam in vam želim izboljšanje počutja!

Veronika

Ja, ste pa hitri, jaz pa pišem zmedeno “ko kura”, rečemo Štajerci. Namreč, na članek me je opozoril moj osebni zdravnik, zato sem se vključila na to temo. Torej: vse hormone mi pregledujejo že dve leti, ker imam adenom-tumor na hipofizi- prolaktinom, ki pa naj ne bi povzročal take grozne utrujenosti po naporu. Danes sem bila še pri nevropsihiatru, kjer sem doživela, kar je tudi že marsikdo od vas, namreč;ga. doktor mi je rekla, naj se grem resno zdravit k psihiatru,ker bi zdaj že vsak drugi rad s to “moderno” boleznijo – utrujenostjo – prišel v invalidsko! In prav moja psihiatrinja me je napotila še k drugim specialistom, ker meni, da take izčrpavajoče utrujenosti nobena depresija ne povzroča in “da nisem depresivni tip” ampak deloholik in ker ne morem delati, sem depresivna. Torej, bolniška mi poteče,v staležu sem 6 tednov, delati več nisem (in trenutno ne bi) mogla, saj sem komaj čakala, da mi poteče v.d.,vsak dan sem štela, ko bo prišla nova “šefica” in vsak dan sem čakala, da pridem domov v miiiir (dostikrat tudi na kavč). Sedaj me čaka prerazporeditev, toda kaj naj kot pravnica v občinski upravi počnem, da ne bi bilo naporno? Pa sestanki zvečer, pa seje občinskega sveta… Ja, pa bom že, samo da vem, da še živijo ljudje, ki so zelo utrujeni in dobila sem kar nekaj smernic za vnaprej. Imam pa čudovitega moža, otroke in vnučke in prav to mi je najhuje, ko vidim, da bom včasih morala hčeri reči, da vnučkov ne morem čuvati, saj me utruja otroški smeh oz. nimam moči za igranje -tega še do sedaj nisem uspela izustiti in sem vedno varovala otroke, ko je bilo varstvo potrebno – potem pa sem bila na tleh. Še bo zanimivo to življenje, a ne?
Hvala lepa za odgovor in se še kaj oglasim. Lija

Utrujenost je res težko videti od zunaj. Zdravniki vidijo polomljene noge, če pa rečeš, da si izčrpan, potem pa že blefiraš, ker se ne vidi od zunaj. Kaj to pove o takem zdravniku samem?
Da je to moderna bolezen? Groza, da se najdejo tudi taki zdravniki, jaz bi jim dala probat mesec dni takega počutja.Adijo njihova kariera, adijo družina. Konec strokovnih exkurzij v tople kraje, ker so preveč naporne. Še enodnevnega izleta ne bo. Niti avta ne bodo vozili. Ali niso zdravniki zato, da nam pomagajo, ali so le birokrati, ki sodijo, zakaj da smo tam? Vsi nam podobni se znajdemo tam, ker si sami ne znamo pomagati.
Greš v trgovino in če si nisi zapisal, pozabiš, zakaj si tam. Čez cesto greš pri rdeči, ker preprosto nisi pozoren, po telefonu kratko opraviš, ker si preveč utrujen, doma ves čas nekaj iščeš, hočeš nekaj narediti, pa nič ne rata, bolje rečeno, vse pokvariš.
Sem videla invalide na vozičkih, z berglami, pa živijo kvalitetnejše življenje kot taki z večno utrujenostjo.

Opravil si celo goro pregledov, se dal terapirati.Se trudil, da bi živel povprečno življenje. Nič. Utrujen si ko pes, pa se najde nekdo, ki misli, da blefiraš. Še delovna terapevtka si te bo privoščila in se po praznem hodniku sprehodila mimo tebe rekoč:kako sem utrujena, bolj ko počivam, bolj sem utrujena. Hvala lepa za tak odnos in tako ozki, nerazgledan, da ne rečem, nenetični medicinski kader.

In to zato, ker se jim ne da poglobiti v problem, aja, ni časa. Kaj pa predsodki, nezaveden strah,kaj če se to meni zgodi, ali je v meni kaj takega. pa saj je ja lažje sedeti na piedestalu zdravniškega naslova in biti mali bog.

Če ima nekdo raka, mu večina verjame na besedo, če rečeš, da nič ne moreš, si izmučen, pa, glej ga glej, se mu ne da delat.Ti frajer ti, a mi pa lahko delamo. Ga bomo poslali k psihiatru, vsake toliko ćasa bo dobil petnajst minut časa, kolikor ga plača zavarovalnica, pa nekaj tabletk in že bo delal.

Žal to ne gre tako.

Spoštovani,

Ne vem ,kaj se dogaja vam. Lahko pa opišem svoj primer. Po dveh desetletjih popolne, pretirane predanosti delu sem se nekega dne “sesula”in pričelo se je dolgo obdobje nediagnosticirane adrenalne izgorelosti. Ena od faz adrenalne izgorelosti je tudi “kronična utrujenost”, ki se kaže na različne načine : od bolečin v mišicah, bolečin v grlu, kosteh, ožilju, do nezmožnosti oblikovati stavek ali dva, prebrati besedilo, se podpisati do občutka da smo pokriti s svinčeno odejo ( a kaže se pri vsakomur drugače!) Sama sem Ure dolgo sem premišljevala, kako bi bilo, če bi uspela premakniti prst!

Če sovražite svoje delo, će ne zmorete stikov z ljudmi, če ne prenašate hrupa in svetlobe, če večkrat pobledite…ste morda v stanju adrenalne izgorelosti. Tedaj vam nič ne bo pomagalo na kratek rok, kajti rehabilitacija je dolga od dveh do šest let.Delajte, če zmorete, le tisto, kar vas še veseli…če ne zmorete, pač ne zmorete. Svet se ne bo podrl!

Pojdite na spletno stran Burnout inštituta. V oddaji med Štrimi stenami smo tudi poskušali razložiti kaj pomeni burnout, prav tako v oddaji Onkraj utrujenosti v okviru Polnočnega kluba. Vse dobro. Vzemite si čas. veliko časa…

Tudi jaz sem strašno utrujena že nekaj mesecev. Pred 3 meseci so mi ugotovili hipotirozo z hudim vnetjem. Dobila sem tbl Euthyrox, vendar se težave niso zmanjšale. Kontrola ščitničnih hormonov je pokazala,da so hormoni o.k., niso pa kontrolirali protiteles anti TPO in anti Tg. Tako da mislim, da avtoimunski proces še ni o.k., ker me še vedno močno peče v predelu ščitnice in cela ustna votlina. Bolijo me kosti, pa tudi psihično sem na tleh. Tako kot je v tem sestavku napisal eden udeležencev na forumu: sovražim delo, čedalje večkrat pridem v konflikt z ljudmi, zapiram se vase, sem totalno izčrpana. Prosim za kakršen koli nasvet. Lp Oly

Utrujenost je lahko simptom različnih bolezni, t.i. »utrujenostnih« bolezni je seveda veliko, fibromialgija in sindrom kronične utrujenosti sta samo dve izmed njih. Tudi za pomanjkljivo delovanje ščitnice (hipotirozo) je značilna utrujenost, poleg drugih simptomov,seveda.
Odpor do dela, odpor do ljudi, zapiranje vase, povečana konfliktnost, motnje razpoloženja … niso znaki bolezenskega sindroma kronične utrujenosti (SKU), so pa lahko simptomi depresije (!), ki je neredko pridružena kronični bolezni ali pa se pojavlja kot samostojna primarna bolezen. Motnje v pomanjkljivem delovanju ščitnice neredko spremljajo tudi znaki depresije.
Ali ste že poskusili terapijo z antidepresivi? Izboljšanja sicer ne bo kar čez noč, po dveh ali treh tednih pa prav gotovo. Obiščite osebnega zdravnika.
Za samopreizkus lahko preverite svoje trenutno stanje s kakšnim poljudnim vprašalnikom, npr. tukaj: ali tukaj:
Če uporabite iskalnik, boste na forumu med starejšimi prispevki našli precej vprašanj in odgovorov na temo depresije in hipotiroze.Vstopite tudi na forum “Hormonske motnje”:.

Vse dobro!

New Report

Close