Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Ko poteče zakon o starševskem varstvu za 4 ali več otroke

Ko poteče zakon o starševskem varstvu za 4 ali več otroke

Bom kratka, upam.
Imava 5 otrok.
Še eno leto bom doma, potem je konec s “slavnim zakonom” o starševskem varstvu po katerem sem doma do otrokovega 10 leta. Najstarejši bo v srednji šoli.

Dobimo samo otroški dodatek, nimava zemlje ali karkoli, živimo v bloku in imamo končno v zadnjih dveh letih rešeno stanovanjsko vprašanje.
Enkrat na leto dobimo dodatek za veliko družino, ki nam ga tako radi mečejo v nos, ampak- kombiji so gospodarsko vozilo z velikim davkom in navadna družina si nikoli ne privošči nov avto in ta dodatek je bil dan namesto olajšave za davek za nakup avta uveden, zato ga porabim za registracijo.
Saj imamo avto za otroke, kajne, kaj bi ga pa npr. drugače sploh rabila, če bi bila sama z možem, v mestu?!

No, na Karitas ali kamorkoli ne hodimo…Olajšav za nakup šolskih reči zaradi 30 evrov previsokih dohodkov, ker ima mož ravno v tem času regres, ne dobimo.

Mož dobi plače pribl.850 evrov minus kredit.

KAj torej po tem, ko preneha zakon…kakšen status imam potem? Če ostanem doma…

Sem za državo spet krivdni razlog?

Če grem v službo so stroški: frizer, obleka, čevlji, drugo. Potem zmanjka časa za vse, sicer ga tako kot za družino itak nimam in zdravstvenih težav se mi je z leti nekaj nabralo, čeprav se zdravnikov izogibam kolikor se le da…V službo grem težko- preobilica dela doma in skrbi. In ni nikogar, ki bi prevzel moj delež v teh urah, ko bi bila v službi. Plus manjši otroški dodatek. Otroci bodo morali prevzeti več dela doma, pomeni več uničenih stvari, več oblek, …pa še višje vzgojne cilje imam kot povprečni ljudje okrog mene ( ugotovljeno na roditeljskih sestankih in moji okolici). Te bom pa težko dosegala v odsotnosti. Gre za življenje družine, ki ga je vredno živeti, kljub manjšim dohodkom(mislim kljub izpadu enega dohodka, ampak za razlago le tega bi lahko napisala knjigo)..

Razmišljam o sp, nekako popoldanska obrt, pa nekako nimam poguma- kaj pa če mi zmanjka časa in mi ne bo zneslo???
Razmišljam o svoji prekvalifikaciji, izobraževanju, pa me muči tole: pomanjkanje časa, utrujenost, denar.
A vse to je zame samo kompromis, teh pa ne maram.

Torej mame- kako ste ve reševale stvar? ( brez podobnih izjav kot: ja,imej pa še enega otroka, pa boš imela spet rešen status za državo )

Predvsem me moti nerešen status pred državo in vsi problemi povezani s tem. Plačevati prispevkov ne morem, pokojnine pa tako ne pričakujem. Za upokojitev sem še 15-20 let premlada, kljub sivim lasem.
In ali kdo v tej državi pomisli na zgaranost nas mam po npr. 17 ih letih trdega, da ne rečem 24 urnega dela? V tem primeru bi si človek lahko zaslužil malo nižji tempo kot dosedanji ( še vedno večji kot mame dveh otrok pri naših letih, ko sta npr. otroka 16 in 14, mama petih pa ima še tri mlajše), pa bi lahko država bila toliko fer, da ti ne komplicira, ampak si v miru doma s statusom npr. mame- gospodinje, pa četudi ti ne plača nobenih stroškov, zavarovanj, itd., ampak te samo upošteva kot npr.moževega vzdrževanega člana , ne pa kot en brezvezen, zajedalski člen, t.i. “krivdni razlog”. Mislim, to je zame ena velika žalitev: “kriv za državo , ker garam kot cucek!”

Lp!

No tole pa je malo čudno. pet otrok od 10 do srednje šole. Mati pa dela cele dneve in je zgarana? Jaz imam dva in doma naredita enako, kot jaz. In to že dolga leta, od svojega 13 leta naprej pa čisto enakovredno ob vseh šolskih in družabnih obveznostih.
In jaz sem polno zaposlena veš čas…in moja mama je pri 4 otrocih bila ves čas polno zaposlena…takrat še porodniška ni bila eno leto….
torej tole kar pišeš je oprosti čista lenoba In pokazatelj, da država vseeno ni tole ravno prav naredila…ko so otroci šoloobvezni bi mama morala začeti delati krajši delovnik, ker je po taki odostnosti nezaposljiva.

A da bi šla v službo ti pa ne gre ?
ne meni frizer pa ne vem kaj še …
tole kar pišeš je totalna lenoba
pa da se razumemo ,imam veliko družino ,celo večjo od tebe

Pa mi na kraj pameti ne pade ,da ti svetujem še enega otroka ,z takimi prihodki sploh ne vem kako ste do sedaj dostojno preživeli.

Ne razumem tega. Pokojnine itak ne pričakuješ. Tako praviš. Kaj pa si potem do sedaj pridobila (ko ti je država plačevala prispevke) in kaj boš poslej (ko ti prispevkov ne bo več plačevala) sploh izgubila?

Res si božica! O delu (službi) pa seveda ne razmišljaš! In ti misliš, da si za svojo lenobo zaslužiš morda še plačilo! Ne morem verjeti!
Tudi jaz nimam majhne družine, ker pričakujem četrtega otroka – pa sva z možem že vsa leta oba polno zaposlena (v službi no in seveda tudi doma), brez tuje pomoči sva zgradila hišo, ne izkoriščava sorodstva za varstvo otrok, … skratka sama skrbiva za svoj naraščaj, kar je edino pravilno.

Od misli preidi tudi k materialni skrbi za svoje potomstvo (sicer pa za pet otrok dobiš tudi čez 600 eurov otroškega dodatka mesečno, kar mora zadoščati vsaj za hrano vaše družine , če seveda kuhaš doma).

Sicer pa sem skoraj prepričana, da je zgornji post provokacija!

Oglaša se ena, ki ima dva otroka in ji soli pamet kako naj gre v službo – halo. Imeti 5 otrok ni mačji kašelj, sama imam samo tri. In če samo kuhaš, pospravljaš, pereš, likaš in razvažaš otroke je to dela za poln delovni čas. Za tiste, ki si ne predstavljate, to so gore perila in umazane posode.
Žal za avtorico posta nimam odgovora, za vse tiste, ki se pa zgražate nad vsemi “ugodnostmi” velikih družin, pa vam samo rečem zakaj pa nimate vsi velikih družin, če se tako izplača.

Prav zato pa nimamo čredice otrok in se ne pritožujemo. Prav tako ne pričakujemo od države medalje za hrabrost, ker smo 5x rodile. Če si jih želiš jih imej 5 ali 10, če ti paše. Samo ne mi potem jamrat koliko dela je in od države pričakovat privilegije. Zakaj že ?

Kaj naj ti napišem?
Je pač tako, da se mora družina znajti sama.
Imam več otrok, rada jih imam, vendar v službo hodim tudi za to, da se ukvarjam še s čim drugim razen z družino, da še na drug način migam z možgani.
Če ti ustreza biti doma, potlej bodi in svoje finance prilagodi razmeram, ali pa si najdi dodatno delo, saj ni treba da je služba in vezanost na urnik.
Najdi si delo, ki je občasno, ki te veseli in nenazadnje prinaša nekaj finančne neodvisnosti.
Pa se boste čisto lepo imeli.

očitno nekatere še niste obveščene o novi pokojninski reformi….vse kar nisi sam prispeval v pokojninsko blagajno, se v pokojninsko dobo ne bo štelo….torej tole mamico najprej čaka 5 let dodatnega dela za vsako porodniško in še vsa dodatna leta dela, ko ji je država plačevala prispevke. kar je država plačevala sama sebi se po novi reformi ne bo štelo…

Ne razumem tega. Pokojnine itak ne pričakuješ. Tako praviš. Kaj pa si potem do sedaj pridobila (ko ti je država plačevala prispevke) in kaj boš poslej (ko ti prispevkov ne bo več plačevala) sploh izgubila?[/quote]

Pismo ni provokacija. Je razmišljanje. Po odzivih sodeč pa mislim, da v tej deželi ni čudno, da smo v veliki gospodarski krizi. Pa ta kriza ni ekonomska. Ta je le posledica etično moralne. Na dolgi rok sama ekonomija in ekonomika ne more rešiti natalitetnega problema. Povprečna družina bi morala imeti vsaj 3.5 otrok, da bi reproducirala samo sebe. Žal namreč še zmeraj nekaj otrok umre od rojstva pa do 18 let starosti pa nesreče… Pa zmeraj toliko odraslih ljudi ne more imeti otrok iz takšnih in drugačnih vzrokov. Torej, če ni naravne reprodukcije tudi vse ve zaposlene mame ne boste imele dostojne pokojnine, ker za vami ni dovolj mladih, ki bi jo odplačevali. Zato so Vam babice pripovedovale, da na mladih svet stoji, pa zato niso potrebovale univerzitetne izobrazbe.
Da pa matere niso neko finančno breme nacionalnih ekonomij pa nam dokazujejo države kot je Kanada, pa Skandinavske, pa Nemčija in še se jih najde, ki so razvitejše od nas.
A se je nekomu tako težko poklonit in dvigniti klobuk v pozdrav. Poizkusite in boste videle, da se boste bolje počutile. Držite se raje vodila, da če lahko komu kaj pomagaš to stori, drugače pa ga pusti pri miru.
Mamam pa želim vsak dan materinski dan, število otrok pa naj bo odvisno od njihovih predvsem mentalnih in ne ekonomskih možnosti.
Lp.

Veš kaj samohranilka s tremi otrocmi sem, fotr je zginu in se briga zase. Kok mislš da sem zgarana? Ne preveč ker imam vzgojene in delovne otroke in predvsem, ker jih nisem imela zato, da bi imela plačane prispevke, otroške doklade in zastonj vrtec, ampak ker jih imam res rada.
Verjetno ti samo smrdi delat. Ampak meni se tudi ne zdi pošteno, da bi jaz delala zate (kar sem v preteklih letih ko sem plačevala davke iz katerih so tvojo lenobo podpirali)
In še to če že maš čas na netu tarnat, potem si še izbrskaj, da te MOŽ ITAK ŽE SEDAJ UVELJAVLJA kot vzdrževanega družinskega člana, saj nimaš svojih dohodkov.
Edino prav, pa je da tvoje nedelo v preteklih letih kljub plačanim prispevkom ne bo šlo v višino tvojega penziona. Upam. V tem delu sem za pokojninsko reformo.

Toliko let je bila doma in zajedala državo, zdaj pa stoka, da ji država noče nič pomagati. Brez besed sem. Ti uboga reva, kdaj med stokanjem pomisli na ljudi, ki so vsa ta leta delali, da so tebi plačevali tale luksuz.

Mama 15,

enostavno te ne razumem. Zakaj si delaš probleme, tam, kjer jih ni treba. Čisto simpl je vse skupaj, naroči novega dojenčka, in tako nadaljuj.
LP

Pa vseeno se ji ne bo izšlo, ker bi morala zadnjega roditi pri 55-ih, da bi pri 65-ih šla naravnost v penzijo.

Pa vseeno se ji ne bo izšlo, ker bi morala zadnjega roditi pri 55-ih, da bi pri 65-ih šla naravnost v penzijo.[/quote]
Pa vseeno se ji ne bo izšlo, ker bi morala zadnjega roditi pri 55-ih, da bi pri 65-ih šla naravnost v penzijo.

Mama15, ti kar pogumno naprej, ne pusti se ustrahovati od škodoželjnih ljudi, kateri nimajo drugega dela, kot da mečejo polena pod noge srečnim družinam. Kaj in kako bo z novimi zakoni se še ne ve, prav tako pa ti pripada olajšava za tvoje otroke.
Tako, da je ta lari fari pri 55 ali 65 letih ena čista zloba in prosim te, ne verjemi v take provokacije.
Ti si življenje uredi tako, kot se boš sama odločila, želim ti veliko sreče LP

Jah, druge moznosti, kot da gres v sluzbo, pravzaprav ne vidim. Otroci so tako in tako toliko stari, da lahko popolnoma sodelujejo v organizaciji druzinskega zivljenja in opravijo ogromno opravil. Pa se tisti, ki bo sel v srednjo solo, bo lahko zacel delati preko studenta, da vam bo malce popravil status. Da ne bos mislila, da nimam otrok: imam 4 otroke, najstarejsa bo letos polnoletna. S tako katastrofalno nizkimi dohodki, kot jih navajas ti, si skoraj ne predstavljam prezivetja 7 clanske druzine, razen ce kdo med vami ne opravlja postrankega dela, ki pa ga ne prikazujes kot OD. Res pa je, da ne vem, koliko znasajo otroske doklade, saj jih nikoli nismo prejemali.
Ne vem, osebno menim, da je kolikor toliko sposoben dohodek, s katerim prezivi 7-clanska druzina vsaj 4000 Eur netto.

Hmmm, mama 15, tako kot predhodnica si tudi jaz zelo težko predstavljam, kako je možno preživeti s tako malo dohodka. Čuden je način tvojega pisanja in čudno razmišljanje. Kar nekaj mam poznam s 4+ otroki, izjemno odgovorno službo, visokimi vzgojnimi cilji in zelo uspešnimi otroki. Pa niso nikakršne super ženske, čisto navadne mame. Pri situaciji, kot jo opisuješ, je skoraj nujna ponovna zaposlitev, takojšnje aktiviranje otrok v gospodinjske namene, in še kaj.

čeprav je tema nekako izvenela, ti draga mama 15 sporočam, da grem v službo po 15 letih lenarjenja in vmes rodila 3 otroke prej sem jih imela pa že 3, ko sem bila zaposlena. In zame je skrbela vsa Slovenija , zdaj bom pa jaz njo.

New Report

Close