Najdi forum

KO PB

Gospa Irena, prosim če mi lahko vi poveste kaj več o kronični obstruktivni pljučni bolezni.
Je to podobno rakavemu obolenju pljuč in kakšni so simptomi ob katerih posumimo, da gre za to bolezen?
Slišala sem, da prizadane predvsem kadilce in da jo običajno odkrijejo, ko je za zdravljenje že prepozno.

Hvala za vaš odgovor.

Draga Pikica!

Simptomov rakavega obolenja in kronične obstruktivne pljučne bolezni laiki sami ne morejo ločiti, zato je v obeh primerih potreben obisk zdravnika. Pri kronični obstruktivni pljučni bolezni prevladuje kašelj, zadihanost (sprva ob naporu, kasneje že v mirovanju) ali težko dihanje, izkašljevanje in oslabelost. Znaki so različno izraženi. Komentar, da je “zdravljenje prepozno”, se pri KOPB nanaša na napredovanje bolezni do stanja, kjer bolniku ne moremo olajšati dihanja ali trajno izboljšati delovanja dihal, da bi fizično zmogel več, njegova prizadetost tako pogosto napreduje do težje telesne okvare. Velikokrat stanje napreduje kot nekaj, za kar npr. kadilec meni, da je “normalno”, saj to doživlja vsak dan (kašelj, zasoplost, izkašljevanje sputuma). V resnici pa napreduje okvara dihal nepovratno. Kadar bolnik pride k zdravniku v zgodnji fazi obolenja, mu zdravnik lahko svetuje ustrezne ukrepe (predvsem opustitev kajenja!), potek bolezni pa se tudi s pomočjo zdravil lahko učinkovito zaustavi. Našla sem nekaj preglednih pojasnil o KOPB, ki vam bodo prišla prav pri razumevanju tega stanja (KOPB združuje več bolezni).

http://www.lek.si/slo/skrb-za-zdravje/bolezni-dihal/akutno-vnetje/
(Pri kroničnem bronhitisu bolnik izkašljuje sluz, vendar z antibiotiki zdravimo samo nenadno poslabšanje bolezni oz. bolj gnojav sputum.)

http://www.kabi.si/si21/morel/vita/vita_28/stran4.html

Vsi bolniki s KOPB niso kadilci, vendar slednji izrazito prevladujejo. Pljučna fukcija pri kadilcih tudi hitreje peša. S kajenjem torej ne tvegamo le raka številnih organov, marveč tudi KOPB, ki lahko bolnika zelo prizadene in mu onemogoča normalno aktivno življenje.

Lepo vas pozdravljam!

Irena

New Report

Close