Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? ko ostaneš brez organa…

ko ostaneš brez organa…

Zanima me,če ti po operaciji – odstranitvi organa pripada dodatek za invalidnost?
Konkretno za odstranjeno ščitnico zaradi karcinoma.
Lep pozdrav!

Draga miši,

podrobneje se bom pozanimala o tem in vam sporočim.

Pozdrav!

Irena

Miši, jaz sem iz enakega vzroka že trinajst let brez ščitnice, pa še nisem slišala za kaj podobnega (kar pa seveda še ne pomeni, da ti ne pripada…).
Me pa res zanima…
Invalidnost morda dobiš zaradi same diagnoze.. Dosti onkološlih je šlo v invalidsko penzijo..

Po moje ti pripada neka stopnja invalidnositi. Najprej se posvetuj s svojim zdravnikom, ki mora vse tvoje papirje (izvide) poslati na zdravniško komisijo in osebni zdravnik mora predlagati stopnjo invalidnosti potem pa komisija sprejme ali pa zavrne. Jaz sem invalid 1 kategorije z 60%okvaro. Sem invalidsko upokojena in dobivam okoli 10 tisočakov na mesec zaradi okvare. Imela pa sem raka na vratu maternice in steni vagine. Imela sem obsevanje in se šteje kot, da ti vzamejo en organ. Pozanimaj se pri splošnem zdravniku koliko ti invalidnosti pripada.

Lep pozdrav in veliko sreče!

Če si bila operirana na onkološkem institutu, tam po oddelkih hodi socialna delavka in predava, kako ti pripada 50% okvara po odstranitvi dojke, 40% za odstranitev organa in 10 za bezgavke. V praksi pa to ne šteje. Od tistih, ki smo bile operirane decembra 2000, ni nobena dobila 0. Ko sem prišla po novo protezo, sem jo opozorila, da tisto, kar je govorila, ne drži, pa se je začela nekaj izmotavati, da samo, če zaradi tega postane sklep negibljiv itd.
Tudi tu je teorija eno, praksa pa drugo. Tudi piše, da imamo onkološki bolniki vse storitve pokrite iz obveznega zvarovanja, v praksi pa tudi za protezo zahtevajo doplačilo.

Odvisno. Zaradi same diagnoze ne dobiš nič. Zdravniška komisija na predlog osebnega zdravnika določi stopnjo telesne okvare. To je eno, invalidnost pa pravijo, da je nekaj drugega. Zdravniško komsijo pri tem zanima samo to, koliko si še sposoben delati in glede na to določijo kategorijo invalidnosti(I.II.III.), to je preostala delovna zmožnost. Sicer pa sem v “Oknih”, ki na onkološkem ležijo na vsaki mizi in vsakem stolu prebrala, da je rak, če je dovolj zgodaj odkrit, najbolj ozdravljiva bolezen. Tega se tudi sama oprijemam in zaenkrat mi gre dobro.
Glede nadomestila za telesno okvaro pa mi je moja zdravnica razložila, da je s tem težava, ker je seznam telesnih okvar star in nepopoln in cela vrsta okvar ni navedena. In če ni navedena v predpisih, ne morejo nič, dokler ne bodo predpisi, o katerih sem slišala, da se popravljajo že nekaj let, ažuirani.

Draga miši,

Jana ima očitno že izkušnje. Žal pa končnega odgovora na vaše vprašanje nimam (lahko pa poskusite vprašanje zastaviti še dr. Kersniku, saj ima s tem več izkušenj). Pravni poduk, ki sem ga dobila od strokovnjaka, se glasi:

Menim, da se vprašanje nanaša na pravice iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja, ki jih ureja zakon. Ta v poglavju o invalidnini 143. členu opredeljuje: Telesna okvara je podana, če nastane pri zavarovancu izguba, bistvenejša poškodovanost ali znatnejša onesposobljenost posameznih organov ali delov telesa, kar otežuje aktivnost organizma in zahteva večje napore pri zadovoljevanju življenskih potreb, ne glede na to, ali ta okvara povzroča invalidnost ali ne. Zavarovanec, pri katerem nastane telesna okvara med zavarovanjem, pridobi pravico do denarnega nadomestila za to okvaro (invalidnino) ob enakih pogojih glede pokojninske dobe, ki veljajo za pridobitev previce do pokojnine. Vrste telesnih okvar, na podlagi katerih se pridobi pravica do invalidnine in odstotke teh okvar določi minister za delo po predhodnem mnenju ministra za zdravje.

144. člen pa določa: “Pravico do invalidnine pridobi zavarovanec za telesno okvaro, ki je posledica:
– poškodbe pri delu ali poklicne bolezni, če znaša telesna okvara najmanj 30%, ne glede na dopolnjeno pokojninsko dobo
– bolezni ali poškodbe izven dela, če znaša telesna okvara najmanj 50% in če ima zavarovanec ob nastanku dopolnjeno pokojninsko dobo…

Glede na navedeno predlagamo, da se posvetujete z lečečim zdravnikom, ki pozna vaše stanje in razpolaga z izvidi, da vam v skladu s pravilnikom o vrstah telesnih okvar pove, če vaša telesna okvara glede na težo znaša vsaj 50%, če pa obstaja dvom, pa prosite zdravnika, da vas predlaga v oceno za telesno okvaro invalidski komisiji.

Ne, stopnja telesne okvare je invalidnost. Se pravi če imaš 60% okvaro si 60%invalid. Vsaj tako meni piše v papirjih, ki sem jih dobivala od zdravniške komisije in tudi ko dobim pokojnino imam zabeleženo pod invalidnost tisto kar dobim za telesno okvaro. Telesna okvara je invalidnost in odvzen organa ali obsevanje organa, ki ne funkcionira več tako kot bi moral, je telesna okvara oz. invalidnost.

Lep pozdrav!

New Report

Close