Najdi forum

Hčer je stara 23 let in ima že od rojstva CP. Šolala se je v ZUIM Kamnik, sedaj pa hodi pa Upravno fakulteto in biva v študentskem domu. Da ne pišem, koliko problemov smo imeli, za koliko stvari je bila prikrajšana vsa družina….ipd., vendar to zdaj ni pomembno. Delavke v naši enoti Centra za socialno delo so komplicirale za vsako stvar, za vsak papir, zdravniška mnenja…..Ne vem, ali ne bi bilo dobro, če bi bile te ustanove povezane med sabo? Tako pa se je izkazalo, da so na teh delovnih mestih zaposlene povsem nestrokovne in nesposobne osebe. S tem, da me niso niti obvestili, da mi pripada dodatek za nego ipd.
Pustimo to. Zanima me, kaj bo, ko hčer dopolni 26. leto. Ali bo še vzdrževan član? Glede zaposlitve invalidov vsi vemo kako je, upokojiti pa se hči še ne namerava.

Spoštovani,

verjamem, da ste vsa ta leta morali odpreti veliko vrat in dopovedovati stvari, ki bi jih uradne osebe morale vedeti po službeni dolžnosti. Tako Vi kot jaz veva, da tega žal še ni konec. Nekaj teh izkušenj pa le v bodoče prepustite svoji odrasli hčeri, kajti k odraslosti sodo, da svoj status urejujemo sami.
Glede na Vaše podatke sodim, da nimate podaljšanih roditeljskijh pravic in to pomeni, da “uradno” je niste po zaključku študija oz. določeni starosti dolžni preživljati. Toda žal veliko staršev to še vedno mora in ne le otroke z invalidnostjo.
Imate prav in očtno stojite z obema nogama trdno na tleh – ste realni, kajti res je težko z zaposlitvijo oseb z invalidnostjo, posebej kot integrativno zaposlovanje. Pa tudi invalidskim podjetjem se slabo piše. Nekaj novosti prinaša nov Zakon o zaposlovanju invalidnih oseb, vendar se bodo njegovi rezultati šele pokazali.
Verjetno pa veste, da se hči lahko, tako kot vsi nezaposleni, prijavi na Zavodu za zaposlovanje, dobi status težje zaposlive osebe in s tem nekaj spodbude za bodočega delodajalca. Enako velja zanjo tudi pridobitev socialne pomoči, kar pa urejujete na CSD in upam, da ne boste imeli težav, kot ste jih do sedaj.
Še vedno ostaja tudi možnost (če drugače ne bo šlo) pridobiti status trajne nezmožnosti za delo in s tem vsaj materialno sigurnost.
Lahko se tudi oglasite (ali še bolje – oglasi naj se Vaša hči) pri nas na Zvezi Sonček ali pa pokličete 01 565 55 45 za dodatne informacije, mogoče za možnost izvajanja prakse ali kakšne oblike sodelovanja Vaše hčere v naših programih.

Lep pozdrav.

Marija Božič

New Report

Close