Najdi forum

Knjige za rast, kaj izbrati?

Draga torek,

vsi Ti delimo lepe nasvete kaj brati. Lepo, da si poiskala pomoč in
hvala Bogu, da Ti pomaga. Vendar – vsi odgovori so v Tebi.

Topel pozdrav.

Pozdravljena Evi,
mogoče knjiga: Samozavestne ženske ljubijo drugače (Štefka Vavti), Samozavest (Barbara de Angelis), Zmorem (pozitivne afirmacije) (Louise L. Hay).

Seveda pa je potrebno najprej razčistiti, od kod pomanjkanje samozavesti. Mogoče je za navedeno primerna knjiga Travme iz otroštva (Ursula Markham).

Lp

ababi,

ja, hvala ti.

in čeprav vem da so odgovori v meni, vem, da rabim še zrcalo pred sabo, da bom znala ločiti med udobjem starega ega in sprejemanjem nove podobe, neobremenjene s preteklostjo….

zrcalce, zrcalce na steni povej….

Ne, ne “zrcalce, zrcalce… in tako naprej.

Nevem kako Ti je ime, toda vsako jutro…

sedaj Te vprašam, ko se zjutraj pogledaš v ogledalo kaj vidiš ? Obraz,
ki ga je potrebno osvežiti, nanesti ličila in še kaj.
Ali vidiš zares kdaj v ogledalu SVOJ OBRAZ ? Daj nasmej se osebi, ki jo vidiš v ogledalu, povej ji zjutraj za lepši dan kaj lepega, povej ji da jo imaš rada, da jo spoštuješ in povej ji da jo ceniš.
Morda se Ti to zdi nakladanje. Ampak, ali nam ni lepo in ali se ne
počutimo bolje, če nam kdo kaj lepega pove.
Veš življenje me je zelo preizkušalo. Lahko rečem, da se nikoli kaj
posebej nisem imela rada, vedno eno samo razdajanje. Ti si še mlada,
veliko je še pred Teboj.
In sedaj končno mi je “kapnilo”, da je najprej potrebno imeti sebe rad,
si podeliti spoštoanje, ljubezen, nasmeh…

Jaz vedno naredim tako:

grem v knjigarno, kjer prodajajo knjige s takšno vsebino, ki me zanima. Vzamem si čas in malo pregledam knjige. Vedno pogledam v kazalo in knjigo prelistam, da dobim prvi vtis kakšna je. Hkrati, ko se osredotočim na vtise knjigo na hitro preštudiram. Potem grem na naslednjo knjigo itd… Sem pozoren na vtise, ki jih dobivam in včasih vzamem kakšno knjigo še enkrat in jo malo bolj pregledam.

Poglobim se vase in se osredotočim na vtise… povežem se s sabo (zato si vedno vzamem čas in hočem tišino, ker se ne morem osredotočiti nase, če se s kom pogovarjam ali če je kdo z mano in me moti).

Potem zapustim knjigarno in med sprehodom dovolim, da se vtisi razvijajo in dozorijo. Odprem se občutku kaj ta trenutek potrebujem, katera knjiga me je pritegnila. Vzporedno s tem procesom se začne pojavljat odločitev ali bom knjigo kupil ali ne. Seveda razmislim tudi čisto praktično ali imam dovolj časa, da berem knjigo itd…

Odvisno od vseh teh vtisov se odločim za nakup neke knjige. Včasih se odločim za nakup šele čez en teden, včasih naslednji dan, včasih traja da se odločim šele čez kakšen mesec ali dva.

Do zdaj sem vse knjige, ki sem jih kupil (raje jih kupim, kot pa sposodim v knjižnici) tudi prebral in preštudiral in jih še vedno vzamem v roke, ko to potrebujem. Moje knjige so bolj vsebinsko polne in niso z neko plehko vsebino (seveda v primerjavi s kom drugim).

To je moj odgovor na vprašanje kakšno knjigo izbrati.

Knjig je za osebnostno rast na razpolago zelo veliko, vendar je zanimivo, da določeno vsebino razumeš le, ko si pripravljen nanjo. Zase vem, da sem npr. knjigo, ki jo tudi najbolj toplo priporočam, Sreča izvira iz notranjosti, prebrala že štirikrat in šele četrtič sem ugotovila kako bogata je z najpomembnejšimi življenskimi resnicami.
Poleg tega so meni še zelo dobre: Zakon privlačnosti, Življenje je tvoje, Moč je v tebi.

priporočam:

Ženske ki tečejo z volkovi (C.P.Estes)

🙂 Vsem prav lepa hvala za ideje. Nekatere sem že prebrala, za nekatere pa sem zdaj slišala prvič.
Vsem želim veliko veselja!

Edina knjiga ki je učinkovita je Rugelj. Zelo ućinkovita je tudi Drugi spol od Simone de Beauvoir.

Edina knjiga, ki jo lahko tekoče bereš in je nikoli ne zmanjka je iskren in odkrit pogovor z najbližjimi ali s tretjim.

Prebrala na tone “materialnih” knjig, a šele z diskusijo o temah življenja s partnerjem, z bližnjimi so knjige in njihova vsebina zaživele- skozi moje misli.

Verjamem, da osebno zrasteš samo osebno z izkušnjo…branje knjig je le košček tega. Teorija- praksa 🙂

Stavim na prakso, seve pa mora malo teorije bit 🙂

Lep dan.

Vsi lahko torkici svetujemo do neskončnosti. Ampak če ni volje, VOLJE NEKJE ZAČETI, pač naj čiča pa čaka… ampak torkica draga, čudežev ni

Se strinjam z Jinx. Da bi nam vse to, kar preberemo, prišlo v zavest in ravnanje, ter bi to pisanje tujega človeka vzeli za svoje vrednote, je treba vso stvar predebatirati, slišati tudi mnenja drugih ljudi, da si lahko ustavrimo svojega. Recimo Jinx je to doživela v pogovoru s partnerjem in bližnjimi, jaz pa ‘rastem’ ob predavanjih pedagogike na Filozofski fakulteti, ki so zelo usmerjena k človeku, ter pogovorih s partnerjem.

Kaj pa maša in spoved? To naj ne bi nič koristilo k rasti. Bojim se da od predavanj ni kaj dosti za pobrta, sploh na naši Univerzi.

Martin Kojc:Učbenik življenja

Tukaj pa sem prilepila jutrišnje predavanje na teološki fakulteti v Ljubljani, ki se prične ob 19:30

Torek, 25. november 2008: Osebna celostna rast (p. mag. Silvo Šinkovec DJ)

Živim sredi sveta, s katerim se včasih strinjam, včasih pa ne. Na tržnici informacij se sprašujem: Komu naj verjamem? Iščem svojo identiteto in poklicanost. Kdo sem in čemu naj se posvetim, da bi bil srečen? Iščem lastno pot v življenje. To je zame izziv in življenjska priložnost. Oblikujejo me obrazi, ki jih srečujem, oblikuje me kultura, v katero sem potopljen. Pa nisem le pasiven vsrkovalec kulture, ampak jo tudi sam ustvarjam. Rad bi bil harmonična osebnost, z lastno faco, trden, samozavesten in svoboden. Rad bi bil v stiku z lastno globino. Iščem načine, kako lahko rastem, izberem vrednote, si postavim cilje, oblikujem svoj dan in preverjam dosežene rezultate. Postajam soodgovoren za ta svet. Z njim diham, trpim in se veselim. In s svetim Pavlom vem, da »gre za to, da spoznam Kristusa, moč Njegovega vstajenja in svoj delež pri Njegovem trpljenju. In tako upam…«, da pridem v večno življenje. Torej, kako naj živim, da bo od vsega dogajanja kaj ostalo? Da moje življenje ne bo le sled v pesku puščave, ki jo veter zabriše, ali izgubljeni naslov neke računalniške datoteke, ki se je ne da več odpreti?

Tako kot je že nekdo zgoraj navedel: VSE KNJIGE OD OSHO-ta
Jaz sem zacel z “Otrok nove dobe” in nadaljeval z “Ezoterično psihologijo”-resnično sveta knjiga z gotovostjo trdim,da kdorkoli jo bo odprl se bo strinjal z mano!!!
Drugače je pa tukaj še: http://www.osho.com
Lep pozdrav in upam,da boste dobro izbrali

Alenka Rebula: Blagor ženskam

New Report

Close