Pozdravljen!
Sama že kar nekaj časa prebiram različne knjige o prehrani in moram priznati, da sem čedalje bolj zmedena. Tisoč in ena teorija in nobena mi ne ustreza. Nekatere so površne, kratkotrajne (samo kot diete) ali pa se mi ne zdijo dolgoročne (kombiniranje hrane). Najboljši se mi zdi nasvet, da jej vsega po malem in kakor ti paše. To pa na žalost pride v poštev le pri ohranjanju teže in ne zmanjševanju.
Trenutno bi rada izgubila tri kilograme oz. zmanjšala obseg določenih predelov in predvsem potem ohranila svojo težo. Za svojo velikost (163,5 cm) nimam ravno prevelike teže (60 kg), se pa vseeno ne počutim dobro v svoji koži. Vedno sem imela od 54 do 56 kg, ti kilogramčki pa so za moje počutje tudi najbolj idealni. Na teži 61 kg sem bila samo dvakrat, prvič sem shujšala z neko bedno dieto, drugič pa sem uvedla nekaj sprememb v prehranjevanju in še več telovadila. Sčasoma sem se ob isti prehrani začela rediti (nisem pridobila samo na mišični masi) in obstala na 59 kg. V jeseni sem se pa zredila na 64 kg. Tri sem izgubila s tridnevnim postom ob jabolkih, naslednjega pa s prehrano. Priznati moram, da večje revolucije v svoji prehrani ne morem oz. ne znam narediti, ker tako že vrsto let jem priporočljivo hrano (polnozrnat kruh, zelo malo “direktnih” maščob (samo olivno olje – zelo malo), riž, testenine, krompir, ribe, sadje, stročnice, zelenjava…). Mesa ne jem že 9 let. Na splošno jem zelo rada. V bistvu jem petkrat na dan, nimam pa več občutka, kakšna je primerna količina za enega človeka. Zmedena sem toliko bolj, ker sem včasih lahko veliko pojedla in sem vse sproti porabila, sedaj so se pa zadeve čisto obrnile (sploh v zadnjem letu). Ne verjamem v izračun kalorij, ker vsak dan srečujem izjeme. To opazim tudi pri sebi, ker se ob isti količini zaužite hrane sploh ne zredim, če sem zadovoljna oz. srečna. Mislim tudi, da se dovolj gibam. Redno hodim na aerobiko (do petkrat na teden), v hribe, kolesarim, rolam… fines pa me na žalost dolgočasi. Kljub vsemu pa se kar redim…. trenutno pa tudi bolj shujšati ne morem.
Prosim te, da mi odgovoriš na nekaj vprašanj ali mi napišeš svoje mnenje…
Med branjem tvojega foruma sem zasledila, da ne predlagaš preveč kalorične hrane zvečer… Brala sem, da ni dokazano, da se človek zredi zaradi večernega obroka. Učinek naj bil isti, če bi ga zamenjal s kakšnim drugim…
Kaj meniš o knjigi dr. Roberta Haasa – Zmaga skozi želodec? Moram priznati, da mi je do sedaj še najbolj všeč njegova teorija. Sama ne morem zaužiti toliko beljakovin, kot jih predlagate ostali ali pa se odpovedati oz. zmanjšati količino sadja zaradi sladkorja… to se mi zdi smiselno samo za določeno obdobje, nikakor pa dolgoročno.
Ne maram mastne hrane, slane hrane, gaziranih pijač, mesa, morske hrane… občasno pregrešim pri čokoladi. Zelo rada pa imam krompir, testenine, riž, sadje, zelenjavo, juhice in močnate jedi (polento, gresi, žgančki, knedeljčki…). Ali so razni instant greski in kaše (pirini, ajdini, koruzni…) moje prekletstvo? Vsak dan spijem po dva litra vode. Sadnih sokov nisem pila že celo večnost. Ničesar ne sladkam, razen nekaterih obrokov, ki jih pripravim s suhim sadjem.
Kdo mi lahko svetuje kolikšna je primerna količina za enega človeka? Opazila sem, da je moja prebava še najboljša takrat, ko jem vse po vrsti. Sicer pa imam na splošno dobro prebavo.
Če si se uspel prebiti skozi moj mail, si morda uganil, da v splošnem želim nasvet za dolgoročen način prehranjevanja, četudi bodo šli kilogramčki počasi navzdol. Važno je, da mi jih uspe dolgoročno obdržati brez odpovedovanj, za katere že v naprej vem, da ne bom zdržala.
Hvala, ker si prebral moj mail.
željna nasvetov,
Ja stvari so včasih zapletene, drugič pa tako enostavne, da postanemo nepazljivi. Knjigo Zmaga v Želodcu sem prebral pred kakšnimi 8-9 leti, tako da se je ne spominjam preveč podrobno. Kolikor se spomnim, pa je prisotnost maščob v prehrani tam ekstremno nizka.
Glede na to da te zanima način prehrane, ki to bo dolgoročno ustrezal boš najbrž morala nekaj časa še eksperimentirati. Sčasoma boš našla način, ki je najboljši zate ne za druge.
Glede štetja kalorij… ne glede na vse, eno bo zmeraj držalo. Če zaužiješ več kalorij, kot jih porabiš se rediš… in obratno. Pridobiti moraš občutek, koliko čez dan porabiš, koliko zaužiješ. Če imaš bolj ali manj ustaljen urnik… poskusi šteti kakih 7-10dni kalorije. Poizkusi si tudi izračunati koliko je tvoja dnevna poraba. Potrebene tabele boš našla na moji spletni strani v rubriki tabele.
Po dobrem tednu dni dobi človek že zelo dober občutek za vnos in porabo kalorij, ponavadi zatem sploh več ni treba računati kalorij, enostavno pridobiš občutek koliko je premalo in koliko preveč.
Sicer očitno veliko pozornosti posvečaš prehrani, pa tudi treniraš… vendar ne glede na to, če se rediš poješ preveč.. pazi na kaloričnost posameznega obroka. Če zaužiješ več kot telo potrebuje v naslednjih 2-3 urah, se bo presežek prehraniv v obliki maščobe.
Očitno je, da se je tvoje telo navadilo na količino treninga… ter za telo, to ne predstavlja kakšen večji izziv več. Mordaje čas za nov izziv, dvig intenzivnosti.
Za začetek, bi bilo najmanj boleče za kakšnih 5% zmanjšati kaloričen vnos, pa za kakšnih 5-10% povečati intenzivnost treninga. Dolgoročno bi to moralo pokazati rezultate, ne bi pa pomenilo drastičnih sprememb.
Ne glede na to da fitnesa ne maraš, če želiš v mirovanju porabljati kalorije hitreje, ter tudi na uri aerobike… potem moraš pridobiti nekaj nove mišične mase, ki si jo z raznimi občasnimi posti tudi izgubila, ter tako upočasnila svoj metabolizem. dodatna mišična masa = dodatni porabnik kalorij. Žal je ravno na fitnesu najlažje pridobivati mišično maso.
Lp,
Goran