Najdi forum

Zanima me, katere knjige priporočate za izvajanje jogijskih vaj, saj jih je na policah kar nekaj.

Res je, mnogo je knjig o jogi in založniki jih tiskajo s skoraj enako hitrostjo, kot tiskajo razne kuharske knjige. Vsaka od teh knjig je zelo informativna. Mnoge od njih so zelo slikovite, v čudovitih barvah, na luksuznem papirju, predvsem pa nesramno drage, pač v stilu knjig pri nas, saj izhajajo v izredno majhnih nakladah.

Dejstvo je, da se joge ne moreš naučiti iz knjige. Brez dobrega učitelja je ves trud zaman. Ni je namreč knjige, ki bi ti popravljala tvojo držo, tvoje dihanje, ugotavljala, katere asane lahko delaš in katerih ne, zlasti pa nobena od knjig ne vsebuje vseh skrivnosti, ki se jih je dobre guru naučil v teku svojega učenja in proučevanja filozofije in fiziologije joge. Vsaka knjiga je le dopolnilo, nekakšen opomnik k učenju, kjer obudiš spomin na nekaj, kar si se učila pri vadbi joge ( zanalašč ne omenjam besedice “tečaj joge”, ker ta ne obstaja in nesmisleno bi bilo pisati ali misliti, da greš lahko na tečaj in se naučiš joge ). Vedno boš potrebovala vodnika v svojem razvoju. Morda boš s časom začutila, da te poamezen guru nima več kaj naučiti in si boš morala poiskati novega. Vendar ti bo le dober guru omogočil razvoj, ki ga potrebuješ in to v zelo individualnem smislu. Bolj, kot boš napredovala, bolj individualen pristop boš potrebovala. Tega ti, žal ne bo nadomestila , nobena knjiga.

Jaz osebno bi, za začetnike, priporočil knjigo Svamija Maheshwaranande: ” JOGA V VSAKDANJEM ŽIVLJENJU ” Čeprav je Swami zelo prilagodil svoje delo zahodnemu načinu razmišljanja in s svojim delom in tehniko YIDL ( Yoga in daily life ) osvojil zahodni svet, postavil ogromno mrežo centrov po vsem svetu ob vrsti dogodkov, ki so zaprti za tiste, ki ne plačujejo redne članarine, je v bistvu dober človek, ki pozna jogo v njene obisti, prerasla pa ga je lastna organizacija, kjer so majhni “knezi” prevzeli oblast ( in tudi zaslužek ). To gibanje že meji na CERKEV, torej na institucionalizacijo neke filozofije ali vere. To pa je seveda največja nevarnost za vsako filozofijo ali vero, ker takšna cerkev zelo hitro postane sama sebi namen in so razlogi za njeno ustanovitev zelo hitro postavljeni v drugi, tretji in n plan.

Ko se pretolčeš do Saraswatijevih del, si že daleč. Zame osebno je katekizem delo Sri Aurobindeja: INTEGRALNA JOGA. Sri Aurobinde je bil učitelj nedavno preminulega Sri Chinmoya, ki se svetu prinesel največ od te starodavne indijske filozofije. Do tega dela je dolga pot. Potem vedno pridejo knjige o VEDAH, dokler ne začutiš, da si moraš prebrati tudi BHAGAVAD GHITo, ki je del prve epske pesnitve, ki je bila napisana ( vsaj po dosedanjih odkritjih ) MAHABHARATA. Šele skozi misli KRIŠNE se zaveš obsega te filozofije in njenega bistva.

Vedeti je tudi potrebno, da v tehnikah joge obstaja še vedno ogromno skivnosti, nedostopnih zahodnemu človeku, ki jih jogiji in guruji ljubosumno čuvajo in se prenašajo le z izročilom iz učitelja na učenca, iz Guruja na sadako.

Velik ovinek pa naredi pri bogato opremljenih knjigah sodobnih avtorjev s čudovitimi fotografijami in astronomskimi cenami. Za kaj drugega, kot za okras na polici namreč te knjige ne služijo. Vsebujejo pa enciklopedične informacije in napotke, vendar pozabi, da se boš iz njih kaj naučila.

Mnogo je poti na vrh in od učenca je odvisno, katero bo izbral. Nekatere so dolge, nekatere zelo težavne, nekatere te popeljejo celo na kakšne drug vrh, kot na tisti pravi, ki ga iščeš. Zelo pomembno je, ko se odločaš, da se odločiš za pravega učitelja. Vedno znova pa ponavljam:

KO JE UČENEC PRIPRAVLJEN, PRIDE UČITELJ !

...naj bo Luč, Ljubezen in Radost!...Igor T. - LOSANG TASHI

Priporočam knjigo XXXXXXXX XXXXXXXXX XXXXXXXX. Je res dobra. lepo piše, fajn vej so notri. Seveda pa priporočam poleg te vadbe, vsaj obisk ene vadbe tedensko. Učitelji namreč zelo pomagajo – da se naučiš delati vaje pravilno in tako naprej.

V Sloveniji je kar nekaj društev:

http://www.xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
http://www.XXXXXXXXXXXXXXXXXxxx
http://XXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
.
.
.

Pa srečno!

Draga Irena,

tvoje sporočilo sem si dovolil malce popraviti. Ne po vsebini, ker mislim, da tu lahko vsak piše, kar misli in čuti, dokler ne žali čustev drugih, ampak po navajanju naslovov knjig in društev. Za te namene imamo na med.over.net posebno službo, ki jo imenujemo OGLASNO TRŽENJE, ki pravzaprav financira to, da se midva tu lahko pogovarjava in si izmenjujeva mnenja in izkušnje.

Navedla si knjigo,ki je izrazito komercijalno naravnana, zlasti z njeno ceno, pa tudi društva, ki si jih navedla, so organizacije, ki tržijo svoje delo. Zato sorry in brez zamere. Izmenjava mnenj in izkušenj je moje delo, oglasno trženje pa pokriva nekdo drug….

Se opravičujem, res nisem vedela.
Knjigo pa sem priporočala le zato, ker jo sama berem in mi je kul.

Pozdravljeni,
zanima me vaše mnenje o knjigi Raquel Welch Popolna lepota. Začela sem delati vaje po njej in se bistveno bolje počutim, čeprav sploh še ne uspem izvesti vseh vaj. Ena mi ni ustrezala, pa sem jo recimo izpustila.

Med poplavo knjig o jogi, takih pravih, ki jih pišejo guruji in takih ponarejenih, ki jih pišejo komercialni avtorji, nisem zasledil knjige, ki jo opisuješ.

Načeno mnenje o teh knjigah si že prebrala. Menim, da se joge ne gre učiti iz knjige in to doma, ker je to enostavno prenevarno. Ob izkušenem učitelju, ki skrbno pripravi sosledje vaj in skrbi za tvojo varnost, je edino pravilno. Knjiga ti je lahko v pomoč, seveda, ne nadomešča pa učitelja. Poškodbe, ki jih lahko tako dobiš, so lahko zelo nevarne.

Spuščanje vaj je prav tako lahko nevarno, ke je vsak sklop vaj v jogi zelo skrbno programiran. Priporočam ti, da se vseeno skušaš vključit v neko skupinsko vadbo.

Spoštovani!

Upam da ne boste tudi mojega sporočila po svoje predelali. Zares dobre knjige o jogi zame so: delo Satyanande Sarasvatija Kundalini Tantra in stega avtorja Asana, pranajama, mudra–, tudi za začetnike obstaja knjiga, ki jo je izdal Tara Joga center, ki se mi zdi da res kvalitetno, na nivoju in brez ideološke obremenjenosti izvaja tečaje joge, res, vse spoštovanje, mene so prepričali medtem ko me gospod svamji, ki je začel s sistemom joge v vsakdanjem življenju žal ni prepričal!

Gospod Igor, to ni propagandno sporočilo, to je moje osebno mnene, knjige pa se da sposoditi v knjižnici. Ali je vaše priporočilo za jogo v vsakdanjem življenju propagandno! Vse dobro in lep pozdrav!

Hari om, Nada

Namaste Nada!

Nobenega sporočila še nisem “po svoje” predelal, le “preiksal” sem propagandna sporočila. Tale zadeva, forum in cel MON ( med.over.net) lahko beremo in uporabljamo, ker v njem oglašujejo razni oglaševalci, iz katerih sredstev se vzdržuje celotna stran.

Tvoj očitek, da propagiram Swamijija, je lahko tudi moj očitek, da ti propagiraš Saraswatija, pa ne bova o tem, pomembno je, da ljudje preberejo nekaj o jogi, ne glede na avtorja, dokler so to avtorji, ki izhajajo iz klasičnih šol joge in ne propagirajo kakšne power joge ali podobne spakedravščine in nimajo izključno komercijalnih vzgibov ( Swamijijev ašram v Indiji je veličasten, zamisel še veličastnejša, čeprav zato v Evropi in Avstraliji učenci plačujejo dokaj visoko ceno za vadbo ). Jaz sam nisem učenec nobenega od omenjenih dveh, temveč Sri Chinmoya, mi je pa tudi Swamiji podelil mantro in inicijacijo, ne da bi bil potrebno število let plačnik storitev kakega od številnih YIDL centrov ( Yoga in daily life ), bil pa sem tudi njegov gost v njegovem ašramu v Strilkyju na Češkem.

Komercijalizacija joge, ne kar seveda Krišna ni mislil v svojih besedah, ki so zapisane v Bhagavat Giti, je prisotna in težko se ji bomo izognili. Vendar tako kritično še vedno ni, kot na Hrvaškem ali Madžarskem. Rekel bi, da so za komercializacijo bolj krivi učenci, kot učitelji. V Ljubljani je že postalo statusni simbol, pri kom vadiš jogo, v Mariboru je bil ta pojav prisoten celo nekaj let preje.

Hvala ti za tvoje sporočilo. Sedaj imajo obiskovalci teh strani nekaj več možnosti izbire, čeprav, vkljub temu, obisk knjigarne OM ŠIVA EZOTERIKA v BTC ali na Trubarjevi nikomur ne bo škodil, kot tudi ne obisk knjigarne na Čopovi. Tistih nekaj centimtrov, ki jih Mladinska knjiga ponuja v konzorciju namreč še zdaleč ni vse, kar je izšlo v slovenskem jeziku, kaj šele v tujini, o jogi.

Jaz pa priporočam knjige Andreja van Lysebetha. Ob tem sprašujem, ali se jih mogoče da kupiti v kakšni slovenski knjigarni?

Avtor, ki ga priporočaš, je eden od tistih, ki skušpa avtentično jogo prirediti zahodnjaškim potrebam in jo tako tudi razlagati. Morda ti je res všeč, ker piše v tvojem svetu sprejemanja. Žal je joga, zlasti pa Tantra, prav zaradi prilagajanja zahodni mentaliteti, izgubila svoj prvotni smisel.

Knjigo omenjenaga avtorja lahko kupiš tudi pri nas, le malo pogooglaj, pa jo boš našel/la.

Sem iskala že tudi po knjigarnah, pa ne najdem.

Verjamem, da je nisi našla v knjigarnah, kar tovrstna literatura se, v glavnem, ne prodaja v knjigarnah, razen OM Šiva Ezoterika.

Pogooglati pomeni, da se vsedeš za računalnik, odpreš spletni brskalnik, greš na stran http://www.google.com in tam vpišeš tisto, ker iščeš. Sicer ne vem, ali se hecaš z mano, ko se delaš, da me ne razumeš. Jaz sem našel vsaj 10 slovenskih strani, med njimi tudi bolha.com, kjer to knjigo nudijo.

Zakaj bi te zafrkavala? Na googlu sem iskala, že preden sem fizično šla v knjigarno, pa tudi potem, ampak nisem nič našla. Lahko pa mi daš kakšen malo bolj konkreten namig (če vpišem avtorja in naslov, sicer dobim informacije o knjigah, ne pa tudi podatka o tem, da bi jo kdo prodajal). Mogoče se pa kdo javi, ki je ne potrebuje več?

http://www.antika.si/eTrgovina.asp?id=6&idsel2=99&xmaxx=130

Super, najlepša hvala!

Ni za kaj, Jazzz. Zato smo tu, da pomagamo!

Knjigo sem že naročila in tudi dobila. Me pa zanima še nekaj drugega. Avtor je napisal tudi knjigo, ki naj bi imela v slovenščini naslov “Izpopolnjujem svojo jogo”. Problem je v tem, da glede na izpis Cobissa te knjige nimajo niti v NUK-u, tako da ne vem, ali je sploh bila izdana v slovenščini. Ima kdo kakšno informacijo o tej knjigi oziroma mogoče celo ve, kje bi se jo dalo dobiti v kakšnem drugem jeziku, če je v slovenščini ni?

Perfecciono Mi Yoga (Španska izdaja) in Je perfectionne mon Yoga (Francoska izdaja) Belgijskega avtorja, ki ga omenjaš, je izšla v Nemški verziji pod naslovom Durch Yoga zum eigenen Selbst. Sicer pa dela tega avtorja izhajajo v reviji YOGA, ki izhaja v Belgiji še dandanes in je bil prav Lysbeth njen ustanovitelj – nekje leta 1980. Težko ugotovim, kako je naslov njegovega dela v originalu in če je bilo delo prevedeno, v nemščini ga pa dobiš še vedno pri http://www.amazon.de.

Daj deklica, malo brskaj po internetu, pa boš veliko izvedela in se še kaj naučila. Pri nas imamo kar nekaj del, ki so, vsaj zame, boljša od Lysbethovih. Vodi definitivno Saraswati – brez zamere.

Moje mnenje:
Ni pomembno pri komu vadiš jogo, kdo je tvoj učitelj. Mislim, da je to stvar posameznika, kako bo jogo sprejel. Če jo jemlje le kot telovadbo in sprostitev, potem tega ne bom komentirala, ker nočem raniti nikogar. Je pa dejstvo, da jo moramo čim bolj ohranjati tako, kot nam je bila dana. Hudo mi je gledati komecializacijo joge. Tj. jogo, ki je statusni simbol. In ta postopek je izumil zahodni svet.
Začela sem z Jogo v vsakdanjem življenju. To so tako rekoč vhodna vrata. Sledila je Kundalini Tantra joga, Swara joga, Bhagavat Gita.

Bhagavat Gito “meljem” vsak dan. Jaz jo res priporočam vsem tistim, ki se jim je joga pridružila kot sopotnica (malo slab izraz “sopotnica”; … joga kot bistvo).
Zdaj ne hitim z branjem novih knjig. Saj poznamo stari rek: Ko je učenec pripravljen, pride učitelj.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close