knjige in CD-ji za najmlajše
Pozdravljeni!
Mene pa zanima katere knjige prebirate svojim malčkom in če jim predvajate kakšne otroške pesmice.
Naš je star 14 mesecev in bi mu rada kupila kaj poučnega, da bi se iz njih tudi kaj naučil. Ker je na tržišču kar veliko knjig, ki so pa precej drage, me zanimajo vaše izkušnje katere knjige in CD-ji se splačajo kupiti.
Poučne, “zdrave” knjigice in pesmice za najmlajše…. Hmmm, po pravici povedano, ne vem zagotovo.
Pri nas je oboje že od nekdaj aktualno. O poučnosti in ostalih vzgojnih učinkih pa si ne upam dati roke v ogenj.
Knjige…
1) Najbolj “in” za mojega pikolinota je že od enega leta dalje (zdaj zdaj bomo dopolnili dve leti) knjiga “Medo Jaka doma” od Hartmut-a Bieber-ja (čeprav imamo njegovo celo zbirko). V njej so z zelo prijetnimi in otrokom nadvse “realističnimi” ilustracijami prikazane vse stvari in predmeti v povezavi z domom in vrtom (lahko improviziraš z igriščem!). Glavno vlogo ima medo Jaka, ki… No, pravljica sama ni nič kaj izvirna, če dobro premislim. A vseeno je ravno ta knjigica (na strani, kjer medo zajtrkuje v kuhinji) pripomogla k znatnem upadu zanimanja za štedilnik, pečico itd. Pa k nezainteresiranosti za pralni stroj ter k navajanju na kahlico (stran, kjer je medo v kopalnici). Zgodbice sem si kar sproti izmišljevala in do zdaj je ta knjiga našemu pikolinotu dala največ “šole” in še vedno po njej posega najpogosteje… Najugodnejša cena omenjene knjige je v založbi Karantanija (v Lj.:BTC, Center…), mislim da okoli 1.500,00 SIT.
2) Zelo priljubljena je še Živalska abeceda (Lila Prap), ker naš pikolino obožuje črke. Le-te v knjigi gagajo, kikirikajo… s pomočjo ilustriranih živali. Cena je bila nazadnje okoli 2.500,00 SIT.
3) Aja, pa od Max-a Velthuijs-a knjigice o žabcu. Za ceno ne vem (so podedovane), vem pa, da jih imamo zelo zelo radi.
4) Muca copatarica (vsa obuvala so prava manija našega pikolinota).
Knjig imamo še zelo veliko, a te so pri nas res naj naj.
Na kasetah (podedovanih, zato ne poznam cen) pa so najbolj zanimive pravljice:
1) čisto vse od Svetlane Makarovič (najbolj pa mali Kakadu!)
2) Mojca Pokrajculja.
Pa še ena je, a se ne spomnim naslova.
…Po moje so pikolinotu všeč zaradi odlične Svetlanine interpretacije oz. zvokov, Mojčica pa je tudi zanimiva zaradi svojega glaska in piskrčka, ki tako fantastično “pokne”.
Glasba pa… Uf, jaz poslušam veliko klasike in malemu to kar sede. Ali pa rock in potem noriva, hi hi.
Od otroških pesmic na kaseti oz. CD-ju pri nas naj naj Neca Falk s svojimi mački. To včasih skombiniramo s knjigami Kajetana Koviča, ker je možna (domišljija, domišljija!) nadvse domiselna interpretacija “vzgojnih” lekcij…
No, poslušamo ogromno otroških kaset s pesmicami (ne spomnim se vseh naslovov kaset, a npr. Cicibani pojejo, Radovedna Katra in nepridiprav…..), ne vem pa, če razen užitkov in poplesavanja, še kako drugače “poučujejo” mojega pikolinota…
Še ni pozoren na besedilo, potegnejo mu le znane besede in melodičnost.
Hja, pomagala ti res nisem, podala sem le svojo izkušnjo.
Bi pa jaz na tvojem mestu vpisala otroka v knjižnico, kjer imaš zastonj priliko (brezplačen vpis z nič članarine za male otroke) preizkusiti njegov “okus” za pravljice in pesmice. Pa se šele potem odloči, kaj se splača kupiti in kaj ne.
Mi v knjižnici uživamo, predvsem z razmetavanjem, a nima veze…
Pa veliko pravljičnih užitkov ob spremljavi prijetne glasbe!
Kar se knjig tiče, otroka vpiši v knjižnico in tam lahko poljubno izbiraš, pa še brezplačno je.
Glede CD-ejev je pa tako. Nekaj smo jih imeli že prej, pa ni bila navdušena, glavno, da sem ji brala knjigice.
Potem pa so dobili v vrtcu za “zajčka” reklamni CD Zvončki (na njem so samo odlomki pesmic in pravljic) in ta se je vrtel, pa vrtel. Na koncu smo se odločili, da ga kupimo, čeprav se mi zdi cena kar visoka, je pa res, da so notri 3 CD-eji in tri knjigice. Vzeli pa smo tudi CD s knjigico o abecedi. Za vse to smo dali 10.700,00 SIT, vendar se je splačalo (dolgo smo odlašali). Nad tem CD-ejem je res navdušena, tako, da nam ni žal za nakup. Premisli.
LP, TjašaM
Ne vem od kod si, ampak pri nas v Celju je otroški oddelek knjižnice super. Imajo ogromno knjigic, tudi za najmlajše in seveda glasbenih CD-jev, videokaset….Smo redni obiskovalci in tako enostavno izbereš in se tudi prepričaš kaj je otroku všeč. Naša vsakič uživa, ko si sama izbere knjigo. V knjižnico smo pa začele hoditi še pred njenim prvim letom.
Jaz tudi predlagam knjižnico. Tako smo mi npr. ugotovili, da mu sploh ni bila všeč glasba – pesmice, če jih niso peli otroci. Šele sedaj pri 4,5 letih mu je npr. všeč tudi Romana Kranjčan.
Pesmice in pravljice Zvončka so bile tudi pri nas kar nekaj časa zelo aktualne (pri nas je vse po valovih – nekaj časa ena stvar po 3-krat na dan, potem kaj drugega). Naročiš jih lahko tudi preko interneta. Ampak so za malo starejše.
Najbolj zanimive knjige so pa pri nas tiste z veliko slikami (za mlajše, ki še ne sledijo pravljicam) – npr: Moj prvi besednjak živali, Moj prvi besednjak avtomobilov, pa vse knjige o Pikiju, predvsem pa je bila aktualna Kmetija, ki so jo izdali v Svetu knjige. Ja, pa zelo rada sta imela/imata tudi Župančičevo knjigo pesmic – Ciciban, ciciban, dober dan.