Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Kronična bolečina – fibromialgija Knjiga dr. Popoviča

Knjiga dr. Popoviča

Pozdravljeni!

Sporočam, da je izšla dolgo in težko pričakovana knjiga dr Popoviča. Zainteresirani lahko pokličejo v ambulanto dr. Popoviča, na telefonsko številko 01 236 12 88 in poslali vam jo bodo po pošti. Cena je 1900 SIT
Vsi, ki ste kadarkoli bili v ordinaciji dr. Popoviča in vam je bila postavljena diagnoza FIBROMIALGIJA ( pri dr Popoviču je registriranih preko 150 bolnikov) boste o izidu knjige obveščeni pisno. Knjiga bo predstavljena tudi zdravnikom.

Lep pozdrav,
Metka

Hvala, Metka, to je pa res razveseljiva informacija!
Knjigo o fibromialgiji naročim že jutri.

Lep pozdrav,
Veronika

Z zanimanjem sem preštudirala knjižico Fibromialgija – Priročnik za bolnike (avtorja prof. dr. Popoviča), ki mi jo je uspelo absorbirati kar v enem zamahu.

Vsebina knjižice obsega naslednje teme:

1. KAJ JE FIBROMIALGIJA

2. EPIDEMIOLOGIJA

3. KAKO POSTAVITI DIAGNOZO (Anamneza. Boleče točke. Placebo točke. Izključitev drugih organskih bolezni. Morebitne druge preiskave.)

4. PODOBNOST DRUGIH BOLEZNI (Artralgija. Artroze. Degenerativne bolezni vratne in ledvene hrbtenice. Depresija. Infekcija s HIV. Hipotireoza. Lymska borelioza. Migrena. Multipla skleroza. Revmatoidni artritis. Osteoporoza. Iritativno črevo in/ali sečni mehur … in še nekatere druge.)

5. OPIS GLAVNIH SIMPTOMOV FIBROMIALGIJE (Bolečina. Občutljive točke. Motnje spanja. Utrujenost. Motnje občutljivosti. Glavoboli. Razdražljiv želodec in črevo. Razdražen sečni mehur. Bolečine v sklepih. Bolečine v prsnem košu. Občutljivost na mraz. Motnje koncentracije, spomina, depresija.)

6. VZROK ŠE NEZNAN – DOMNEVNI VZROKI (FM je bolezen mišic? Posledica motenj v presnovi? Infekcijska bolezen? Imunska bolezen? Psihična bolezen? Posledica motenj spanja? Posledica poškodb? Genska oz. podedovana bolezen?)

7. ZDRAVLJENJE (Postavitev diagnoze. Medikamentozno zdravljenje in fizioterapija. Dnevne vaje za mobilnost in večanje moči. Izogibanje stresom. Dodatno alternativno zdravljenje. Ureditev nespečnosti. Dietni režim. Pomoč strokovnjaka.)

8. SKLEP (Sklepne misli v celoti):
– FM ni smrtna bolezen, vendar je zelo težka za zdravljenje.
– Natančni vzrok FM je še vedno neznan.
– Diagnoza FM je težka.
– Zdravljenje FM je usmerjeno na simptome in ne na vzrok.
– Znanstveno raziskovanje FM gre dalje.
– Vsako zdravljenje, ki bolnikom pomaga, je zaželjeno.
– Pričakujemo, z novim, boljšim znanjem genetike in biokemije, da bo tudi problem FM bolj jasen in s tem tudi zdravljenje bolj uspešno.
– Posebnega pomena je združevanje bolnikov, da si med seboj izmenjajo izkušnje in poizkušajo uporabljati metode, ki lahko številnim pomagajo.

… O odnosu med boleznima FM in SKU pa naslednje:
(cit.) »Pogosto težave pri fibromialgiji zamenjujejo z nekaterimi drugimi obolenji, kot so lymska borelioza, kronična migrena ali kronični utrujenostni sindrom; vse so lahko združene (poudarila V.F.) s fibromialgijo.
… Mnogo fibromialgičnih bolnikov se čuti utrujene ves dan ter so pri normalnih vsakodnevnih opravilih in delu močno omejeni. Znanstveniki so v zadnjih desetletjih prišli do sklepa, da je kronična utrujenost eden pomembnih znakov fibromialgije ter glavni znak tudi pri t.i. kroničnem utrujenostnem sindromu. Zato menijo, da med tema dvema sindromoma obstaja določena povezava ter da je med obema kakšen podoben vzrok. Menijo, da od 50 – 70% fibromialgičnih bolnikov boluje tudi za kronično utrujenostjo (!), od teh pa za srednjo do hudo utrujenostjo 50-80%.» (str. 17)
————————

Mnenje: Ocenjujem, da je knjižica zelo dobrodošel priročnik, namenjen najprej bolnikom – za boljše razumevanje in uspešnejše spopadanje z boleznijo – hkrati pa tudi pomemben prispevek medicinskega strokovnjaka praktika k osveščanju strokovne in laične javnosti o značilnostih bolezni FM.

Priporočam, preberite!
Veronika

pozdravljena ga. Veronika

Prebrala sem in tudi preštudirala priročnik o fibromialgiji
in se strinjm z vami in ga tudi priporočam v branje vsem ki imaju težave
katere ste že navedla

Veseli me.
Lep dan vam želim!

Veronika

New Report

Close