KME in pasavec?
Pozdravljeni!
Prejšnjo sredo sem prejela prvi odmerek cepiva proti KME. V nedeljo me je začelo boleti v desni dojki, na hrbtu pa so se pojavile rdeče pike. Do danes je to področje veliko približno 3 cm2, so pa štiri manjše pike, kot nekakšni mozoljčki in dve večji kot bi bili posledica pika – rdeče, izbočeno. Bolečina je stalno prisotna. Ni neznosna, vendar ves čas vem zanjo in v desni roki imam občutek utrujenosti.
Zamima me, če je možna kakšna povezava s cepljenjem. Pri ostalih cepljenjih nisem imela nikoli nobenih težav. Kaj je z drugim odmerkom cepiva? Kakšno je zdravljenje pasavca?
Stara sem 27 let.
Najlepša hvala za odgovor in lep dan!
Iza
Spoštovani,
verjetno gre pri vas res za pasaveca -h.zoster, zanesljivo pa tega ne morem trditi, ker izpuščaja nisem videla. Gre za pojav, ki je verjetno pridružen cepljenju in ni posledica le tega.
Svetujem vam, da se čim prej oglasite pri izbranem zdravniku, ki vam bo povedal ali gre res za herpes zoster in vam predpisal ustrezno terapijo.
Terapija h.z. je usmerjena k lajšanju simptomov in preprečevanju komplikacij.
Z ustrezno osebno higieno in mazili preprečujemo sekundarno infekcijo izpuščaja. Z analgetiki blažimo bolečine, z Acyclovirjem (sredstvo proti virusom) pa skrajšamo in omilimo potek bolezni.
Lep pozdrav,
EVA