Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Klopni meningitis?

Klopni meningitis?

Spoštovani,

v celem življenju sem imel do seda 2x klopa, 1x pa sum borelije (čeprav klopa nisem opazil, se mi je po prihodu z morja na nogi naredil večji kolobar, zato mi je zdravnica predpisala 2 paketa Sumamed 500.

Letos pa sem imel klopa 2. in 9. junija. Prvega sem odstranil po cca. 16 urah, drugega pa mislim da po nekaj minutah do nekaj urah (predvidevam, da sem ga namreč dobil doma v atriju).

10. junija sem se oglasil pri zdravniku z namenom, da bi po inkubacijski dobi opravili krvne preiskave za borelijo, zanimalo pa me je tudi, ali in kako lahko preverim morebitno verjetnost okužbe s KME.
Napotnico za preiskavo za borelijo sem dobil (inkubacijska doba naj bi bila 6 tednov, sam bi kri dal 3 dni prej, saj naj bi šli 21. julija na morje), glede KME pa izvedel, da teh preiskav ne delajo v kolikor ne obstaja utemeljen sum.
Povprašal sem še glede cepljenje proti KME in ali bi se lahko takoj cepil ter kaj to pomeni? Prejel sem odgovor, da se lahko cepim takoj, ne glede na to, da sem imel klopa, da pa mi to sedaj ne bo pomagalo, morda bo le ustvarilo nekaj protitelesc, zaradi česar bi bil v primeru okužbe nekoliko bolj odporen kot brez cepljenja.
Tako sem se šel cepiti 10. junija, 26. junija pa bi moral prejeti 2. cepivo.

21. junija smo odšli na hrvaško. Med relativno kratko vožnjo (2,5 uri) sem imel neprijeten občutek v hrbtnem delu in sicer v spodnjem pedlu reber, leva stran.
V noči iz 21. na 22. junij sem dobil vročino, ki je bila sicer nizka – 27.3oC do 27,7oC, a je vztrajal z manjšimi presledki vse do danes (vmes sem jo nekajkrat zbil z uporabo Lekadola). Splošno počutje je bilo slabo. Bolele so me oči (posebej še, če sem jih poskušal spraviti v skrajni položaj pa tudi na dotik prek vek). Glavobol ni bil kaj prida močan (cca. 10 let sem imel vsakoletne periode glavobola v rafalih, ki je k sreči tako, kot se je pojavil, tudi izginil, zato težko ocenjujem stopnje navadnega glavobola), je bila pa glava težka, počutje pa izmenično kot bi me povozil tank. Pri tem je občasno prišlo še do bolečin v grlu, vseskozi me je tudi sililo na kašelj (poredko, a skozi celotno obdobje, tudi danes me še), ki pa je bil neproduktiven. Ogromno sem se znojil, še posebej med spanjem.
Danes dopoldan se je stanje popolnoma na hitro izboljšalo in se trenutno počutim skorajda povsem normalno.

Včeraj sem bil pri zdravnici in izrazil bojazen, da nisem v 1. fazi KME, na kar je dejala, da je to sicer možno, a da se sama bolj nagiba k virozi, ker kašelj in KME nimata nič skupnega. Je pa dejala, da se oglasim, če se stanje poslabša in da nanj bi se to zgodilo (v kolikor je KME) v roku 1 tedna.

Na 2. cepljenje včeraj nisem šel, saj sem imel še nizko temperaturo, počutje pa je bilo včerajšnji dan eno izmed slabših. Imel sem tudi bolečine v zadnjem delu glave, rekel bi da v predelu malih možgan.

Kaj mi svetujete glede cepljenja?
Ali je možno, da 2. faze KME sploh ne bi bilo (če je to morda bila 1. faza)? In ali bo pred 21. julijem definitivno jasno, da je zadeva – pa karkoli je že bilo – zaključena?
Ali obstaja kakršnokoli sredstvo s katerim bi si lahko povečal odpornost oziroma moč za “borbo” v primeru 2. faze?

Priznam, da me malo lovi panika, saj imam v službi primer, ko je bodočega šefa službe klop pred 2 leti spravil v upokojitev. Postal je le bleda senca samega sebe.
Kako pogosti so res hudi zapleti?

Opravičujem se zaradi morda zmedenega besedila, a vas prosim za razumevanje.

Spoštovani, v vsakem primeru je treba počakati 1 teden. Sicer se glede na opis težav strinjam z vašim zdravnikom, da gre za virusno okužbo, ki je zaradi kašlja zelo malo verjetno 1. KME. Glede na prisornost glavobolov je precej verjetna enterovirusna okužba. Niste navedli, ali ste imeli morda mehkejše blato ali celo driske in kakšne afte v ustih?
Pred 21. jiulijem bo definitivno jasno, kaj se dogaja, pravzaprav že bistveno prej. Če bi šlo slučajno res za 1. fazo, se bo 2. pojavila v tednu dni, s stopnjevanjme glavobola; najverjetneje pa bodo vaše težave v par dneh izzvenele in se boste čez teden dni že lahko cepili z drugim odmerkom cepiva.
Ali je lahko pristona le 1. faza, druga pa ne, oz. kako pogosto se to zgodi, ni možno odgovoriti. Prav gotovo se nekateri prekužijo tudi tiho, vendar kako pogosto, ne moremo reči, saj če ne vemo, da je prva faza bila prva faza, presoja si možna.
Po klopnem meningitisu ima cca 20-30% oseb še dolgo težave, v smislu hudih glavobolov, motenj koncentracije, manjši delež pa tudi trajne motorične težave.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Nisem imel prebavnih problemov, v ustih nisem zasledil kakšnih izpuščajev.
Kar nisem omenil, ker se mi ni zdelo v povezavi z dogajanjem od sobote do včeraj je to, da sem prejšnjo sredo (prejšnji teden) čutil kljuvanje v levem ušesu in bolečine v grlu (leva stran). Uho in okoli ušesa sem namazal s Kapljicami 31, nekaj kapljic pa s sladkorjem zaužil oralno. Kljuvanje v ušesu je ponehalo, kmalu tudi bolečine v grlu.

Sem pa danes zelo dobro oziroma odlično. Zjutraj me ej sicer na nek čuden način bolela glava (od bujenja ob 5:10 pa vse do 10. ure, ko se popil 1. kavo (sicer jo vedno spijem pred službo, a se mi je tokrat mudilo).
Po kavi ni bilo nobenih težav, počutje pa ej tako dobor, da v kolikor ne bi prebral o stanju mirovanja, ne bi niti pomislil, da bi lahko karkoli še sledilo.

Kot ste rekli, počakati bo potrebno še vsaj teden dni, biti malo “v strahu” še morda do najdlje 20 dni, upam pa, da je bilo vse skupaj morda res le naključje in da gre za kakšno vrsto viroze, ki je že mimo.

Ker pa sem zasledil, da se druga faza deli na nekako 3 skupine, ali gre torej za to, da dobiš eno od naštetih ali pa greš skozi vse 3 skupine (naštete skupine se – kolikor razumem – stopnjujejo od najmanj nevarne do zadnje, ki lahko povzroči celo neke vrste paralizo oziroma celo smrtni primer)?

Zaenkrat najlepša hvala za vaše informacije.

P.S. 27,3 do 27,7oC je bila seveda napaka. mišljeno je bilo 37,3 do 37,7oC.

No, lepo, da ste bolje, tako sem tudi predvidevala. Druga faza se ne deli na 3 skupine, to je mišljeno v kontekstu težavsnoti poteka. Pri najtežjem poteku bolezen res poteka kot meningoencefalitis, torej kot vnetje možganov in ovojnic, in so možne paralize, krči, koma in smrt.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spostovani !
Mene pa zanima ce je mozno da sem se ukuzila z boleznijo ki jo prenasa klop ker me boli glava trebuh imam malo povisano temperaturo in mi sili na vruhanje

Spoštovani, ne vem, simptomi, ki jih opisujete so sicer najbolj značilni za črevesno okužbo. A ste imeli prisesanega klopa?

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close