klopni meningitis
Pzdravljeni, z možem razmišljaa o cepljnju proti klopnemu meningitisu, cepila bi se oba, pa tudi najina 27 mesečnica.
zanima me naslednje, sama sem pred sedmimi leti prebolela Guillan Barre sindrom ( ne vem če sem prav napisala, poliradiculoneuritis acuta…), sicer pa sem tudi astmatik v kombinaciji z alergičnim rinitisom!
Ali bi zaradi cepljnja lahko imela kakšne posledice ali stranse učinke?
Spoštovani,
najugodnejši čas za začetek cepljenja proti KME je konec zime. Zato priporočam, da se čim prej odločite za to.
Kontraindikacije za cepljenje so znana preobčutljivost na sestavine cepiva
(npr.aluminijev hidroksid, formaldehid) in preobčutljivost na jajčne beljakovine.
Splošna kontraindikacija je tudi akutno vročinsko obolenje.
Če ste trenutno zdravi, verjetno ni razlogov, da se ne bi cepili, v kolikor nimate zgoraj navedenih kontraindikacij.
Možni stranski učinki po cepljenju so predvsem lokalna reakcija.Redkeje se pojavi glavobol, bolečine v mišicah insklepih, kratkotrajna vročina.
Zelo redko po cepljenju opisujejo nevritis in poslabšanje nekaterih avtoimunskih bolezni kot npr. multiple skleroze.
Otroke se cepi od prvega leta dalje.
Lep pozdrav,
Eva
Še eno vprašanje bi imela…
Upoštevala sem vaš nasvet glede konca zime in nas (celo družinico) naročila na cepljenje in sicer imamo 26. 02.
A se lahko hčerkica vseeno cepi, četudi malce smrka, nima vročine, čist je OK, ampak pač obiskuje vrtec in stalno malce smrka, nič hujšega, ponoči lepo diha…..pač zunaj, pa zjutraj, mičkeno posmrka in se odkašlja……
hval ain lep pozdrav
Spoštovani,
kontrainidkacija za cepljenje proti KME je akutna nalezljiva bolezen z vročino. Lažji prehladi sicer niso kontraindikacija, vendar je bolje, če je otrok, zlasti če je mlajši otrok, popolnoma zdrav. Možno je namreč, da bo organizem ob prehladu”slabše” reagiral na cepljenje. Možno je tudi, da cepljeni otrok zaradi prehlada kasneje dobi vročino, ki jo nato “pripisujemo” cepljenju.
Pred cepljenjem zato zdravnik otroka vedno pregleda in se nato odloči ali se cepljenje odloži ali ne.
Lep pozdrav,
Eva