klopi
Spoštovani;
Dne 15.04.2003 je bil sin cepljen in sicer 2 doza cepiva proti klopnemu meningitisu.
Danes zjutraj 24.04. sem mu pa dobila klopa pod pazduho. Srbelo ga je in mi je rekel,
kaj je to – in sem samo pogledala bil je klop. Verjetno ga je že s praskanjem malo odstranil.
Do konca sem mu ga odstranila pa jaz. Okoli klopa je imel že rdečino in točno se vidi, kje
je bil klop, ker ima tam kjer je bil klop prisesan že rdečo vdolbino.
Ne vem točno ali je dobil klopa že v torek ali včeraj. Torej odstranjen je bil dan ali dva po
naselitvi klopa.
V naši okolici naj ne bi bilo klopov okuženih za kl. Meningitisu. Živimo namreč na severno primorskem. Kaj naj sedaj naredim? Rekli so mi, da si odporen 14 dni po zadnji dozi cepiva.
To je torej manj kot 14 dni. V bistvu me pa tudi borelioza skrbi, Ker se bojim, da je bil klop odstranjen prekasno. Ali naj sedaj opazujem 3 tedne zaradi obroča ali naj grem prej k zdravniku, ker ne vem
ali sem ga dočasa odstranila? Oz. kako je, če je bil slučajno okužen s mening. Kaj naj opazujem?
Za odgovor se vam že v naprej zahvaljujem
Tjaša
Spoštovani!
Protitelesa za zaščito proti klopnemu meningoencefalitisu začnejo nastajati že po prvem odmerku cepiva, njihova količina pa se po drugem odmerku še dvigne. Glede na napisano in na dejstvo, da je vaš sin že prejel 2. odmerek cepiva, obstaja precejšnja verjetnost, da ima sin že določeno količino protiteles, ki bi ga ščitila pred klopnim meningoencefalitisom. Zaščita “toliko in toliko dni dni po 2. odmerku” je določena na osnovi poskusov in Gausove krivulje in pomeni, da ima takrat čez 97% cepljenih oseb ustrezna protitelesa, kar pa pomeni, da jih ima npr. 95% že bistveno prej.
Drugače pa je glede Lyme borelioze, na katero morate biti seveda pozorni. Mesto, kjer je bil klop prisesan, morate vsekakor opazovati. Tipična rdečina, značilna za Lyme eritem, se ponavadi pojavi 7 do 14 dni po vbodu klopa (opisani pa so primeri, ko so prve znake opazovali že 4 dni po vbodu). Gre za rdečino kože, ki se nahaja popolnoma v nivoju kože (torej ni dvignjena nad kožo) in se širi, v centru pa bledi. Obročast izpupčaj je lahko velik le 1 cm, lahko pa celo več dm. V primeru pojava rdečine je seveda potrebno obiskati zdravnika, sicer pa vbodeno mesto le opazujte. Znaki, na katere morate biti še pozorni okoli 14 do 28 dni po vbodu (razen izpuščaja), pa so še: pojav glavobola, vrtoglavice, bolečin po mišicah in sklepih.
Lep pozdrav!
Nina