Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Klop-NUJNO

Klop-NUJNO

Naš 13 mesečnik je bil v petek v gozdu. Iz petka na soboto ponoči je imel drisko in vročino (ne zelo visoko). Do jutra vročine več ni bilo, prebava pa se je tudi začela normalizirati (še vedno izloča pogosto, vendar malo in ne zelo mehko). Je normalno živahen. Danes pa sem odkrila na ramici klopa. Bil je zelo zelo majhen, tako, da nisem niti posumila, da gre za klopa (kot mahna smetka ali pika) in sem ga enostavno odstranila z nohti, vendar sem po temeljtem pogledu odstanjenega od blizu ugotovila, da gre za klopa. Na mestu klopa ima malček zdaj mahno pikico (nič rdečline okoli).
Ali lahko kaže vročina in rahla driska na okužbo s klopom? V kakem času se lahko pojavijo še kakšni simptomi, ki bi kazali na okužbo? Kaj naj storimo – naj gremo jutri zjutraj k pediatru ali morda že danes k dežurnemu? Sem hudo zaskrblena.
Za odgovor se vam zahvaljujem!
Jasna

Spoštovani!
Driska in bruhanje praktično zanesljivo nista v povezani s prisesanim klopom, saj je inkubacijska doba bistveno prekratka.
Inkubacija za klopni meningoencefalitis je vsaj 14 dni, za boreliozo teden dni….
Zaradi prisesanega klopa (ki ste ga že odstranili) obisk pri zdravniku NI potreben. Edino, kar morate storiti je, da opazujete mesto okoli vboda klopa. Če bi se po tednu dni (ali kasneje) na mestu vboda pojavila rdečica, ki je popolnoma v nivoju kože (ne izbočeno!) in se širila, bi bil to lahko znak borelijske okužbe; takrat bi MORALI obiskati zdravnika, ki bi vam predpisal antibiotike.
V naslednjih 14 dneh do 1 mesecu morate biti nekoliko bolj pozorni na znake, kot so povišana temperatura, bruhanje, zaspanost, (glavobol) in kožne znake, kot sem jih že navedla.
V tolažbo vam povem: manjši kot je klop, manjša je verjetnost, da je okužen.
Lep pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close