klop in posledice
Spoštovani!
Pred 14 dnevi je moj 6-letnik med sprehodom po gozdu dobil klopa. Na žalost smo ga opazili šele po dveh dneh. Odstraniti ga je bilo oteženo, saj je bil klop že zelo velik.
Po 12 dneh od ugriza je začel smrkati in teklo mu je iz nosu, sedaj ko mineva 14 dni pa je dobil vročino 38,3, slabo se počuti, tako, da najraje leži, nima apetita. Boli ga tudi grlo in občasno pokašljuje.
Glede na opisano simptomatiko me zelo skrbi, če bi lahko šlo za kakšno od bolezni, ki jo prenaša klop. Slišala sem, da pri boreliozi ni nujno, da se pojavi obroč in da so simptomi lahko tudi nahod po 7-14 dneh od ugriza, v primeru klopnega meningitisa pa so simptomi tudi vročina in slabo počutje. Ali obstajajo kakšni testi, ki bi potrdili ali ovrgli možnost okužbe z omenjenima boleznima, da bi lahko bolj mirno spali? Ali bi bilo dobro jemati kakšne antibiotike, če obstaja vsaj najmanjši sum okuženosti?
Lep pozdrav in uspešno delo še naprej,
Katarina
Znaki, ki jih opisujete, so najverjetneje znaki okužbe z enim izmed številnih virusov, ki povzročajo akutne okužbe dihal. Res pa je, da tudi prva faza klopnega meningoencegalitisa lahko poteka z istimi znaki. Prvi fazi sledi potem sledi prost interval-cca do 8 dni, nato pa 20-30% okuženih zboli z meningitisom. Potega bolezni ne moremo prevideti v naprej. Tudi če bi sedaj npr. vedeli, da je respiratorno obolenje vašega sina povzročil virus klopnega meningitisa in mu je namenjena 2. faza, razvoja bolezni ne bi mogli preprečiti, saj je zdravljenje samo simptomatsko.
Borelioza v zgodnji fazi NE poteka s tovrstnimi znaki.
Ker so povzročitelji akutnih okužb dihal virusi, klopni meningoencefalitis pa tudi povzroča virus, antibiotiki pri tovrstnih znakih niso na mestu.
Glede na številne prehladne viruse, ki se trenutno širijo med prebivalstvom, obstaja daleč največja verjetnost, da pri sinu bolezen povzroča eden izmed njih. Vsekakor pa otrokovega zdravnika opozorite, da je imel otrok pred 14 dnevi klopa. Kakršnakoli testiranja sedaj ne bi bila smiselna, seveda pa bi ob pojavu morebitnih znakov meningitisa opravili serološko testiranje krvi za ugotavljanje protiteles IgM proti povzročitelju klopnega meningitisa.
Pozdrav!
Nina
P.S.: če bo sedaj vse O.K. , vam v hladnih mesecih svetujem cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu. Vbodno mesto pa še opazujte.
Pozdravljeni,
najlepša hvala za hiter odgovor. Želela pa bi še nekaj vprašati. Ali se pri klopnem meningitisu prva faza kaže vedno v obliki prehlada ali je lahko tudi prikrita?
Ali je možno, da boli tudi grlo in otrok kašlja, ali gre le za vročino in bolečine v sklepih? Namreč malo me tolaži da pri k. meningitisu verjetno ne boli grlo?
Kakšni so znaki po 8 dneh, da bi vedeli ali gre za drugo fazo in ali je lahko tudi ta prikrita? Ali bolečine, glavobol? Koliko časa mora preteči, da bomo vedeli, da je vse vredu in je možnost da je zbolel ovržena in bi se lahko prišli cepiti? Gremo pa danes popoldne k pediatru, da ga pregleda.
Oprostite, ker imam toliko vprašanj, vendar me zelo skrbi.
Že vnaprej hvala za odgovor,
Katarina
Spoštovana Katarina!
Prva faza je lahko tudi prikrita, oziroma poteka s popolnoma neznačilnimi znaki: temperatura, slabše počutje, bolečine v mišicah, glavobol… Lahko je prisoten samo eden izmed znakov ali kombinacija.
Možni znaki 1. faze so tudi bolečine v žrelu, driska, pokašljevanje.
Samo 20 do 30% oseb, okuženih z virusom klopnega meningoencefalitisa, po prvi fazi razvije še drugo fazo. Pri vseh ostalih (do 80%) pa nadaljnje prekuževanje poteka tiho, popolnoma brez nadaljnjih simptomov ali s tako blagimi simptomi, da se na okužbo s povzročiteljem klopnega meningoencefalitisa tudi ne pomisli (npr. nekaj dni trajajoč glavobol).
Značilna 2. faza, torej bolezen klopni meningoencefalitis, pa poteka kot: meningitis (vnetje možganskih ovojnic): hud glavobol, temperatura, bruhanje, otrdelost vratu, in/ali vnetje možganov (encefalitis), možganskih živcev in vnetje živčnih korenin v hrbtenjači in podaljšani hrbtenjači.
Dlje časa in intenzivnejši kot bodo (če bodo) znaki okužbe zgornjih dihal: kašelj, vztrajanje vročine, izcedek iz nosu, večja je verjetnost, da otrok preboleva akutno okužbo dihal z enim izmed preštevilnih povzročiteljev. Tudi podatek, kaj se dogaja v otrokovi okolici (verjetno 1. razred devetletke?), prehlajeni otroci – sovrstniki, morda starši ali sorodniki, vam lahko povedo veliko in seveda govorijo za akutno okužbo dihal.
Verjetnost okužbe s povzročiteljem klopnega meningoencefalitisa ponavadi izključujemo s 1- mesečnim spremlajnjem osebe po vbodu klopa, saj je povprečna inkubacija za bolezen 7 do 14 dni, z mejami 2 do 28 dni.
To pomeni, če bo vse O.K., se lahko pridete proti klopnemu meningoencefalitisu cepiti čez dobre 3 tedne.
Pozdrav!
Nina
Žal se moram ponovno oglasiti z novim vprašanjem glede klopnega meningitisa. Pisala sem vam že, da smo 14 dni po ugrizu klopa močno zboleli, prejeli 3 dnevno kuro z antibiotiki Sumamed. Zdravnica je že na pogled brez lab. preiskav ugotovila gnojno angino (grlo). Sedaj mineva mesec dni po ugrizu in včeraj je bil otrok še nornalno živahen (bila sva pri telovadbi), do večera vse ok, ponoči pa dobil vročino do 38,7, tožil ga boli glava, noge. Naj povem, da ga glava ni bolela nikoli preje. Zvečer ni niti smrkal ali kašljal kar bi kazalo na prehlad. Zelo sem prestrašena. Zjutraj pravi, da ga glava in noge ne bolita več, udje so normalno gibljivi z izjemo vratu, zdravnica je rekla, da bi bilo to lahko od angine. Vročino ima 37,5. Zjutraj sva bila tudi pri pediatrinji, vzela je kri, ki kaže na povečanje levkocitov. Zato in zaradi zopet zelo vnetega grla je predpisala Amosiklav – zopet naj bi šlo za angino ter svečke Voltaren proti bolečinam.
Sedaj pa se mi zdi vse že zelo čudno, moje sume sem povedala tudi zdravnici, ki mi je v primeru poslabšanja napisala napotnico za infekc. kliniko. V primeru da bi šlo za klopni m. oz. drugo fazo, kako hitro se preboli? Ali v primeru, da ga glava ne bo bolela več in bodo udje normalno gibljivi je potem k. men. že prebolen? Ali se težave lahko nadaljujejo še naprej (3 faza?) Kaj naj storim? Konec meseca sem ga imela namen cepiti, kaj pa naj storim sedaj oz. kako dolgo še čakati?
Se opravičujem za dolgo in zmedeno pisanje, vendar me res močno skrbi,
lep pozdrav in hvala že vnaprej,
Katarina
Spoštovana Katarina!
Glede na opisano stanje: povišana telesna temperatura, vneto grlo in dvig levkocitov, se mi zdi daleč najbolj verjetna diagnoza “gnojna angina”. Glavobol, bolečine po mišicah in sklepih so (običajni) spremljajoči znaki okužbe.
Je pa diagnostični (in terapevstki) postopek nekoliko nerodno peljan: v prvem primeru ste ob sumu na gnojno angino prejeli Sumamed, ki ni najustreznejše zdravilo za streptokokno angino. Daleč prvo zdravilo izbora, če sumimo na okužbo s streptokokom, je Ospen, ki ga ne prepišemo le, če je otrok na penicilin alergičen. (Kar predvidevam, da vaš otrok ni, saj mu je bil v drugem primeru prepisan Amoksiklav, ki je širokospektralni penicilinski antibiotik).
Ob ponovitvi gnojne angine bi bilo še pred začetkom ponovne antibiotične terapije zelo zelo smiselno odvzeli bris žrela za ugotovitev povzročitelja, ali pa opraviti vsaj t.i. streptolateks test.
Če gre pri vašem sinu res za streptokokno angino, boste v 24 urah po pričetku jemanja amoksiklava opazili bistveno izboljšanje stanja (po prvem odmerku je možen še začasen dodaten porast temperature, saj amoksiklav ubija bakterije, te pa ob razpadanju sprostijo snovi, ki povišano telesno temperaturo).
Če pa bi se glavobol intenziviral, se pojavila okorelost vratu, bruhanje, pa bi bilo smiselno raziskovati v drugi smeri.
Okužno z virusom klopnega meningitisa bi sedaj lahko dokazovali tudi serološko – z ugotavljanjem IgM protiteles proti povzročitelju.
Kaj sedaj?
Upoštevajte pediatrova navodila, pričnite z antibiotikom in opazujte otroka. Če bodo znaki okužbe izginili v 24-48 urah po začetku jemanja antibiotika, ste lahko praktično prepričani, da otrok ponovno preboleva gnojno angijo. (Če pa ne ali ob poslabšanju, pa ste že prejeli navodila). V primeru uspešne terapije z antibiotikom in izginjenja znakov morate antibiotik res dajati predpisan čas, potem pa lahko opravite cepljenje proti klopnemu meningitisu (torej v drugi polovici oktobra).
Pozdrav in oglasite se!
Nina
Nina lep pozdrav!
Hotela sem se samo zahvaliti in povedati, da se je vse srečno izšlo. Vaše predvidevanje je bilo pravilno, res smo zboleli za gnojno angino in to 2x v razmaku dveh tednov potem pa je oboljenje prišlo tako daleč, da se je preselilo na dihala in smo pristali skoraj v bolnici. Še sedaj jemljemo Flixotide 2x na dan po dva vpiha.
Amoksiklav pa nam je pediatrinja predpisala zato, ker smo alergični na antibiotik Ospen (le na Ospen je imel reakcijo z bulami po obrazu, nismo pa se šli še testirati, samo se tega ant. izogibamo).
Če bomo zdravi se pridemo do konce tedna cepit!
Moram pa pohvaliti vaše hitre in izčrpne odgovore, ki so mi zelo pomagali, saj ko ti je zares hudo je lahko to v izredno veliko oporo.
Katarina