Najdi forum

Klop

Pozdravljeni, pred tednom sem opazila klopa, ga s pinceto odstranila, po nekaj dneh se mi je na tistem mestu povečal izpuščaj, ki srbi. Kakšno mazilo priporočate proti srbenju? Ali ta izpuščaj pomeni nevarnost za boleriozo? Hvala.

Spoštovani!

Lajmska borelioza je v Evropi najpogostejša bolezen, ki jo na človeka prenašajo klopi. Bolezen povzročajo bakterija Borrelia burgdorferi, ki jo prenašajo okuženi klopi. Za lajmsko boreliozo zbolevajo tako moški kot ženske, vseh starostnih skupin. V Sloveniji zboleva nekoliko več žensk. Incidenca je najvišja pri ljudeh v starosti med 30 in 50 let in pri otrocih od 6 do 15 leta. Izsledki novejših raziskav so pokazali, da je v Sloveniji s povzročitelji lajmske borelioze okuženih kar do 56 % odraslih klopov.

V primeru okužbe se v nekaj dneh ali tednih po okužbi, v večini primerov pa v času enega meseca razvije erythema migrans (rdeč obročast izpuščaj) na mestu vboda klopa. Rdečina se širi centrifugalno (v obliki obroča), v sredini bledi. Nastane tipična obročasta kožna sprememba z bledo sredino, rožnatim robom in pogosto vidnim mestom vboda – govorimo o zgodnjem stadiju borelioze (I. stadij). Pri približno četrtini primerov sredina kožne spremembe ne zbledi. Včasih je prizadeta koža srbeča, redkokdaj boleča. Pridružijo se lahko tudi splošni znaki okužbe: temperatura, glavobol, utrujenost, bolečine v sklepih, slabo počutje.

Kožna sprememba – erythema migrans – običajno izgine spontano, brez antibiotičnega zdravljenja. V nekaterih primerih pa borelije lahko ostanejo v telesu in povzročijo t.i. pozno obliko borelioze. Bolnika s tem značilnim kliničnim znakom (obročast izpuščaj), je zato potrebno zdraviti, saj s tem skrajšamo trajanje kožnih sprememb, preprečimo razsoj borelij po telesu in kasnejši pojav kronične bolezni. V vseh stadijih lajmske borelioze, je zdravljenje z antibiotiki smiselno. Najbolj uspešno je v zgodnji fazi obolenja.

Diagnoza lajmske borelioze temelji na prepoznavanju tipičnih kliničnih znakov, ter podatkih o bolnikovi izpostavljenosti klopom. Kadar klinična slika ni jasna, je za potrditev bolezni potrebna laboratorijska diagnostika. Najpogosteje se izvajajo serološki testi – krvna preiskava. S temi testi v krvi določajo prisotnost specifičnih protiteles proti boreliji. Pomembna je predvsem dinamika dogajanja in spremljanje porasta protiteles.

Torej, glede na vaš opis vam svetujem, da obiščete osebnega zdravnika. Le-ta bo na osnovi klinične slike (obročast obroč) presodil ali gre za okužbo ali ne. V primeru, da gre za okužbo je potrebno čimpreje pričeti z antibiotičnim zdravljenjem. V zgodnjem poteku okužbe je vrednost protiteles v krvi običajno še zelo nizka, zato se za zdravljenje borelioze zdravniki odločajo primarno na osnovi klinične slike.

Kar pa se tiče same srbečice, vam svetujem uporabo Fenistil gela.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Najlepša hvala za hiter in obširen odgovor.

New Report

Close