kloniranje ljudi?
Eni očitno mislijo, da so tako enkratni, da si dajo narediti svojo fotokopijo. Glede na to, da že razmnoževanje med ožjimi sorodniki prej ali slej pripelje do degteneracije, me prav zanima, kaj bo v končni fazi prineslo razmnoževanje s samim seboj. Osebno sem pristašinja tradicionalne oblike razmnoževanja, ki prinaša hkrati še obilo užitkov.
Sama v kloniranju človeka vidim metodo, ki bi jo lahko obvladali podobno kakor gensko tehnologijo. Tudi pri tej metodi je v začetku prevladovala globoka moralna razdvojenost, ki pa se je skoraj že docela izgubila. Tudi najbolj pomemben ugovor proti kloniranju človeka namreč, nevarnost za individualnost, ne drži, čeprav pogosto primerjajo kloniranje s fotokopiranjrm. Menim, da gre prej za kopiranje računalniškega programa. Milijoni računalnikov pa delajo s kopijami istih software programov. Izdelki pa so le docela različni. Tudi enak genetski program zato nikakor ne pomeni, da bodo vsi izdelki enaki.
KLONIRANJE – PROTI
Škotski veterinar Ian Wilmut, ki je predstavil prvega kloniranega sesalca, ovco Dolly, je ostro nastopil proti preizkusom kloniranja na človeku. Navajal je moralne in tehnične razloge. Opozoril je, da je tveganje za razvojne nepravilnosti izredno veliko in da je tudi verjetnost uspešnega rojstva klona prav neznatna. Predlagal je, da je čas za nadaljevanje raziskav pri živalih, kajti doslej je neuspešnih poskusov vsaj desetkrat večje kakor rojstvo po naravni poti. Številne živali pri tem poginejo, ker jim manjkajo organi. Wilmut je tudi dejal, da ne pozna motnje v plodnosti pri človeku, ki bi se jo dalo s kloniranjem odpraviti.
KLONIRANJE – DA
Kloniranje je metoda ali tehnika kakor vsaka druga. Tudi ogenj in razstrelivo sta nevarna, pa se je človek nanju prilagodil. Danes ju uporabljamo kakor nekaj povsem samoumevnega. Tudi kloniranje človeka je treba obravnavati znanstveno in s preizkusi dognati prave poti, postopek pa postopoma izboljšati. Prepovedi za kloniranje ni mogoče najti v krščanskem nauku. Pri tem tudi niso prizadete človekove pravice, zlasti pravica za enkratnost in individualnost.
–> Kloniranje pa ponuja velike možnosti za preprečevanje nekaterih bolezni, ki so dedne.
–> Starši bi podobno kot pri drugih odstopanjih od zaželenega tudi pri kloniranih otrocih lahko z vzgojo odpravili nevarne stranske razvojne poti.
PROBLEMI
Človek, ki ustvari svojega dvojčka ni njegov oče ali mati, temveč le brat ali sestra. Starši so telesni starši dajalca celičnega jedra. Popolnoma nepredvidljivo pa je tudi, kako se obvarovati pred piratstvom. Lahko bi se zgodilo, da bi frizer izpulil lasni mešiček slavnega človeka, ga uporabil za vzgojitev klona in zahteval pozneje vzdrževalnino.
Tudi pravica za potomce ne pomeni pravice za kloniranje otroka, tudi kadar sta partnerja neplodna. Homoseksualci in lezbijke si od kloniranj veliko obetajo, ker bi le tako imeli potomce brez tujih genov. Številne feministke pa vidijo v kloniranju končno zmago nad moškim, ki ni več neizogiben.
ZAKLJUČEK
Usoda “zapoznelih” dvojčkov je pomemben vzrok za nasprotovanje kloniranju. Takšen dvojček pozna svojo življenjsko zgodbo, vsaj njene prednosti in slabosti, tudi svoje bolezni. To pa zmanjša njegovo lastno oblikovanje življenjske poti in lahko vzbudi pri starših odklanjanje. To še zlasti v primeru, ko se pričakovanja ne izpolnijo, poškodbe, ki bi npr. preprečile športno kariero klona Michaela Jordana.
Obstajajo pa tudi biološki razlogi, ki govorijo proti kloniranju. Izkušnje s klonom ovce nakazujejo, da se dedna zasnova pri postopku lahko poškoduje. Včasih gre za posledice mutacij, ki so pri somatskih celicah pogoste in je nanje vedno treba računati. Ni nujno, da so mutacije smrtne, lahko se pokažejo šele po rojstvu. Vprašljiva je tudi starost celičnih klonov. Ali je klon star, kakor njegov dajalec celic, ali je mlajši? Prednost klona bi bila precej manjša, če bi kloniranje skrajšalo klonu preživetje.
Nevarnosti kloniranja huje zadenejo osebek, ki se rodi, kakor družbo. Pravice klona bi bilo treba varovati z državnim nadzorom, ki bi temeljilo na podobnih predpisih, kakor veljajo za posvojitve. Pred vsakim kloniranjem bi morali, podobno kakor pred posvojitvijo (tako ameriški predpisi), utemeljiti, da kloniranje ustreza otrokovim potrebam.
Kakorkoli že, tehniko kloniranja je treba najprej izpopolniti in ustavno poskrbeti za to, da se postavijo konkretne pravne, tehnične in moralne meje v zvezi s kloniranjem človeka.
Sicer pa vemo, da znanost ne pozna meja in je kloniranje je kapljica v morje proti znanstvenim dosežkom, ki nas še čakajo.
Zelo lepo in tehtno podana dejstva. HVALA.
Zdi se mi logicno, da je klon star toliko, kakor njegov dajalec celic, saj je nastal iz te in ne celice otroka. Po moje to pomeni, da se bo kloniran otrok zelo intenzivno staral. Sicer pa, kadar koli si je clovek skusal vzeti vec kot dopuscajo se nenapisani zakoni narave, je ta vedno nasla zelo krut odgovor. Samo danasnjo klimo zemlje poglej in vsa mogoca neravnovesja, ki so povezana z njo. Vceraj mi skusala v hiso prileteti cisto ta prava muha..
Mislim, da za večino sploh ni edina mikavnost kloniranja samo v “večnem življenju” svojih genov – kolonov (kar je zaenkrat še dvomljivo ravno iz razlogov intenzivnega staranja klonov), ampak v pravem “večnem” (oz. realno zelo zelo dolgim) življenju ene in iste osebe! Ste pomislili na možnost, da bi si nekdo vzgajal klone do neke stopnje razvoja (embria ali fetusa – takrat, ko človeško bitje še ni pravni subjekt)), potem pa jih uporabil za nadomestilo svojih obrabljenih organov (kože, recimo …)? Možnost zavrnitve je enaka ničli, saj ne gre za tujek, pač pa gensko popolnoma indentičen organ! Medicina bo zagotovo sčasoma tako napredovala, da bo mogoče zamenjati skoraj vse … Saj je bila tudi presaditev srca še ne dolgo nazaj znanstvena fantastika.
Bi se strinjali s takim načinom samozdravljenja? Ne glede na to, ali zagovarjate abortus ali ne, je tu primer vseeno malo drugačen, saj bi v tem primeru naredili klon izključno za “uporabo” in gre, paradoksalno, za “zaželenega otroka”.
Se mi zdi, da ze kar nekaj casa zna ena Slovenka vzgajat umetno rast koze v laboratoriju v Avstraliji, kar je zelo koristno pri opeklinah..
Kloniranje za kozmeticne potrebe se mi za zdaj zdi perverzno..
Rak je bolezen, ki spremlja cloveka od njegove pojave na zemlji, obstjal pa je na zivalih se pred pojavom cloveka. Mislis, da kloniranje lahko pomaga pri resitvi te tisocletne uganke?
Ma kaj ne bo dolgčas pričakovati otroka, ki ti bo popolnoma enak? Ki bo tvoj enojajčni dvojček? Živa groza! Ma kaj smo ljudje res tako primitivni, da bomo stopili par korakov nazaj v prarazvoj? Smo mar rastline? Nespolno razmoževanje????
Mislim, da bi morali Clonaid zapreti, sekto prepovedati in se žal poslužiti smrtne kazni. kajti to je napad na ćloveško vrsto, ki se ga mora zaustaviti hitro in učinkovito!
Sama sem proti kloniranju. Lahko, da bo narava sama poskrbela, da se to ne bo obneslo, verjetno se bodo kloni hitreje starali in imeli nmogo slabši imunski sistem. Če pa bo kloniranje uspešno, pa se bojim zlorab, o katerih piše Citronica: npr. da bodo klone uporabljali za organe itd. Si predstavljate te majhne otroke, ki bi bili na svetu samo zato, da bodo čez čas uporabili njihove organe? Kakor se normalnemu človeku zdi to neverjetno, se bodo vedno našli ljudje, ki lahko počnejo take strašne stvari.
Nisem brala vseh postov – le nekaj!
Jaz sem ZA kloniranje, vendar iz razloga…
Torej podpiram kloniranje kot ustvarjanje družine v primeru, da nobena druga metoda ne pripomore k možnosti oploditve. Če par, ki si resnično želi otroka, pa ga po naravni poti ne more imeti iz kakršnegakoli razloga, ne pomaga jima niti IUI, ICSI, IVF, donatorji … zakaj jima ne bi dali možnosti kloniranja lastne celice????
Mogoče o tem razmišljam na ta način zato, ker sva tudi midva z možem v tej (neplodni) družbi. In hvalabogu, nama je IVF uspel! Če ne bi uspel …..
Nataša
Ok, to je tvoje mnenje. Sam men se poraja vprašanje, a je moralno, da spraviš na svet dojenčka, ki je v bistvu star gensko npr. 30 let, podvržen raznim boleznim in nenazadnje kako bi lahko starša potem otroku razložila, kako je prišel na svet.
Sem prav vesela, če je to o kloniranju male Eve res potegavščina, če pa ni smo pa stopili ogromen korak nazaj.
Vsak otrok, ki se rodi je gensko podvržen boleznim.
O “starosti genov” bi največ na tem forumu vedela povedati dr. Brezigarjeva iz genetike….
Vprašanje o tem, kako je otrok prišel na svet!!!! Ja rodil se je, kot vsi!
Vprašanje spočetja! To je odvisno od staršev, kdaj bodo otroku povedali na kakšen način je bil spočet (narejen). Pri nas smo se odločili, da bomo punčki takrat, ko bo dovolj stara, da bo lahko razumela vse o oploditvi, povedali da je bila oplojena v epruveti z mikromanipulacijo (poseg, s katerim spermij vsadijo v jajčece zato da se sploh oplodi).
Tudi pri nas bi se raje poslužili starega, dobrega načina delanja otrok, kot je rekel Mik. Toda na žalost to (po vseh prisiljenih akcijah lahko rečem) garanje ni prineslo sadov…..
Ravno tako tudi (morda) ni prineslo sadov tistim parom ki so se (????) odločili za kloniranje.
Tega ne smemo obsojati, ker ne vemo vsega!
Nataša
Tudi jaz nisem gledala te oddaje, vendar je bila danes na Valu 202 zanimiva oddaja na to temo. Se človek kar zamisli in zgrozi.
Ne, vem zakaj naj bi bil otrok, ki je bil spočet z umetno oploditvijo kaj drugačen od otrok, ki so nastali po naravni poti. Nikakor ne moremo primerjati otrok, ki so spočeti z umetno oploditvijo s kloniranimi. To je popolnoma druga zgodba.
Pa še eno vprašanje, če nisem preveč osebna, ali si že rodila, ali si v pričakovanju. srečno!
Zaradi vseh zapletov,ki nastanejo ob rojstvu ali pa ze ob samem spocetju.Samo na zivalih je prislo do groznih genetskih sprememb.Kaksni posnetki telickov,da so imeli notrjane organe zunaj telesa in se in se….Takih muk ne privosim nobenemu zivemu bitju.Telicki so lahko dihali samo s kisikovimi maskami,ker so imeli tako poskodovane dihalne poti ali pa tako povecano misico,da ni mogla poganjati krvi po telesu in to ni bil samo en primer.Zato bojo vsi ti prvi rojeni otroci samo poskusni zajcki znanstvenikom,ki tudi sami poudarjajo da se na napakah ucijo(ne direktno).
Natasa ti si spocela z jajcecem in semencecem.Pri kloniranih pa tega ni in moje mnenje je,da to ni vredu.Zato se mi smilijo vsa ta bitja,ki morajo vse te muke
prenasati pa naj si bojo to ljudje ali zivali.
Ps:se oproscam racunalnik mi ne uposteva strehc
Pa se to bi dodala,da je kloniranje(ce bo prislo do tega) eno egoisticno dejanje posameznikov,ki ne pomislijo na posledice,ki jih bo moral prenasati predusem ta otrok.Starsi pravijo(to je bilo v dokumentarcu),da ga bojo imeli tudi,ce bo brez rok ali nog.KAJ PA OTROK? Kako bo pa on to sprejev?Ne vem ce bo ravno z veseljem rekev hvala, da si me rodila pa ce tuni nimam rok.
Ja, nekateri pač mislijo, da je NJIHOVA PRAVICA, da imajo na karkšen koli način otroka. Da me ne bo kdo narobe razumel, nič nimam proti umetnemu oplojevanju (razen to, da naredijo več zarodkov in potem “neuporabljene” zavržejo – ker sem proti temu; če bi bil samo en zarodek, potem OK ), ker je tukaj tveganje za dedne bolezni in vse ostale bolezni prav enako, kot če otrok nastane po naravni poti in je otrok iz umetne oploditve glede pogojev za življenje povsem izenačen z vsemi drugimi, naravno nastalimi otroki. Pri kloniranju je ravno ta problem, da klon, vsaj zaenkrat to drži kot pribito, zavestno obsodimo na življenje invalida oz. prezgodnjega starčka. Nekaterim to ni mar, samo da dobijo otroka, kar je čisti egoizem. Namen vsekakor ne more vedno posvetiti sredstev.