klomifen – jemanje
začnite s 5. dnem po prvi, šibki krvavitvi.
Spoštovani,
vprašanje bom zastavila kar pod to temo, da foruma ne smetim po nepotrebnem.
Z možem sva se odločila, da bi se nama počasi lahko kdo pridružil, zato od začetka lanskega leta ne paziva več. Pred tem sva 3 leta štela “varne dneve”, pomeni privih 12 dni in en teden pred menstruacijo sva imela nesaščitene spolne odbnose, vmes sva uporabljala kondome. Sama jih imam nekaj čez 30, mož nekoliko manj. Oba sva še brez otrok. Ker nama v enem letu ni uspelo sem šla na pregled. Naredili so mi UZ, rekli, da na prvi pogled zgleda vse o.k., mi predpisali klomifen prvi mesec 1 tableto, 5. do 9. dan ciklusa, drugi mesec 2 tableti. Če ne bo nič, naj se oglasim. Pregled je trajal vsega skupaj s slačenjem/oblačenjem, posvetom in ultrazvokom 5 minut. Zato imam nekoliko slab občutek in se za jemanje tablet ne morem odločiti.
Glede na to, da imam (vsaj mislim) redne menstruacije: dolžina ciklusa v dneh v zadnjem letu: 28, 27, 28, 26, 28, 29, 28, 31, 26, 27, 31, 28, 29, 32, 27. Ovulacije imam skoraj vsak mesec, pogosto pa so šele okrog 17 ali 18 dne v mesecu. V mesecih, kjer imam menstruacijo na 31 dni sem prepričana, da ovulacij nimam. Menite da je jemanje klomifena smiselno? Vljudno prosim še za vaš nasvet kako naprej.
Z lepimi pozdravi,
Nataša
Spoštovani,
odgovor bo za začetek standarden:
1. preiskava je običajno spermiogram, torej pregled semena pri partnerju, saj nikjer ne piše, da je v redu in če ni, se gre neposredno v postopek OBMP brez veliko dodatni preiskav pri ženski. Če bo spermiogram v redu, se naredi vsaj eno preiskavo tudi pri ženski in to je HSGH (prehodnost rodil in jajcevodov). Če je tudi to v redu, lahko spremljamo ciklus z UZ in/ali ovulacijskimi testi. Za klomifen v trenutni fazi obravnave res še ne vidim razloga.
Hm….?… morda za začetek, lahko, ampak ne vem, koliko je ta test zanesljiv. Morda pokaže le koncentracijo spermijev, ne pa koliko je živih in ustrezno se gibajočih??? na spermiogram napoti njegov splošni zdravnik z napotnico, opravi pa se ga lahko v enem od treh centrov za zdravljenje neplodnosti, v Ljubljani UKC, Mariboru UKC ali v Postojnki porodnišnici.
Pozdravljeni !
Tudi jas imam vprašanje glede clomid 50 mg tablete. kljub temu da sem še zelo mlada-21 let,mi ne uspe zanositi,zato mi je ginekolog predpisala clomid konec aprila sem imla pri svojemu ginekologu pregled me je “temeljito” pregledal,ultrazvok in vse in je rekl,da ne vid nikakršnih ovir.na UZ, povprašal je še o možu če je imel kakšno operacijo na mod in koliko sva stara potem se je odločl da mi prepiše tablete clomid jemat jih morem 3 mesece po 1tableta 9dni in čes pol leta če nebo nič na ponovni pregled. Zdaj sam en ciklus že mimo vendar menstruacija zamuja že dva dni zdaj se je pa pojavil rjavi izcedek ko grem na stranišče se kar ulije na vložek pa nič, bolečina v jajčnikih se pa kar nadaljuje test nosečnosti pa negativen. A je to zaradi tabet ? Naj povem da mi menstruacija nikoli ni zamujala zmeraj na 26dni od 12 leta naprej. Pa še to 15.12.2011 sem imela spontani splav ( takrat je ratalo spontano v prvo )in ginekolog je v tem prepričan da nam bo z možem uspelo še enkrat naravno zanosit! Menite da je jemanje ciomid smiselno? Ali ni pametnejše da me da na preiskavo HSGH ? Lep pozdrav !
Spoštovani,
kljub temu, da ste 1x zanosili in splavili bi vseeno ne bilo odveč najprej narediti spermiogram pri partnerju. Potem se lahko usmerimo v morebitne odklone pri vas. Če bo pri njemu vse v redu, se strinjam, da bi bilo pri vas najprej za misliti na problem z jajcevodi, za kar je prava preiskava HSG ali kakšna vsaj UZ različica te preiskave. Klomifen res ni prva misel pri mladi ženski z rednim ciklusom.
Pozdravljeni,
Ker se trudiva zanositi, mi je ginekologinja predpisala jemanje Klomifena. Imam namreč PCO. Moji cikli so zelo dolgi. Brez dabrostona menstruacije skoraj nikoli nisem imela.
Torej, Klomifen sem jedla od 5. do 9. dne cikla. Vseskozi so me spremljali na UZ v ambulanti za neplodnost, kjer so pred 14 dnevi ugotovili, da je bila ovulacija (1 folikel). od takrat je sedaj 14 dni, menstruacije pa še kar ni. Skoz imam občutek tam spodaj, da bo ravnokar prišla, a je ni in ni. Naredila sem test, ki je bil 13. dan po ovulaciji negativen.
Težko je, ker mi noben ne zna povedat, kdaj bi naj imela menstruacijo, kdaj naj delam test? oz. kaj storiti, če menstruacije ne bo, test pa negativen?
Hvala za vaš odgovor,
Kristina
spoštovani,
usoda žensk s PCOs je pač takšna, da je zanositev mnogo bolj srečno naključje kot pri ostalih ženskah z rednimi ciklusi. Kdaj delati teste vam nihče ne more reči, saj nihče ne ve, kdaj imate res ovulacijo. Pri tako hudih PCOs, da sploh ni lastne ovulacije in so zelo redke M, bi bila v času načrtovanja nosečnosti verjetno indicirana laparoskopija z namenom “elektrokoagulacije ovarijev oziroma poseg, s katerim se odstrani večji del sredice in nekaj skorje jajčnikov (modificirana Stein Loeventhalova operacija), kar pogosto vsaj za nekaj mesecev, včasih več let normalizira delovanje jajčnikov.
pozdravljeni, zanima me Vaše mnenje glede jemanja clomida….
V oktobru sem bila uspešno operirana-pregrada, zamašen jajcevod ter endometrioza.Partnerjev spermiogram je ok.
V novembru je ginekologinja spremljala ovulacijo, a je po njenem mnenju folikel (na 17.dan) premalo zrastel, odstopal je za 1 mm, zato mi je predpisala clomid,ki naj bi jih pričela jemati v decembru.
Glede na prebrane stranske učinke zdravila, sem skeptična…. Rajši bi še kake 3 mesece poskusila naravno brez teh tablet, če bo uspelo brez kemije.
Kakšno je Vaše mnenje glede tega? Zakaj takoj tablete? Žal svoje ginekologinje nisem povprašala glede tega, saj nisem vedela o stranskih učinkih,ki jih te tablete povzročajo in najmanj od vsega si želim otroka z motnjami v razvoju…..
Hvala za Vaš čas in odgovor……
Spoštovani,
če bi klomifen povzročal motnje v razvoju otroka, bi ga ne predpisovali. ne vem, kje ste kaj takšnega prebrali. Edina past klomifena je ta, da poveča tveganje za večplodno nosečnost (z 1% na 10%), to povečuje verjetnost prezgodnjega poroda, to pa je glavni razlog za invalidnost otrok od rojstva dalje. Če ste imeli v mislih to, potem se s tem strinjam, ampak neposredno klomifen na otrocih ne povzroča nobenih posledic. Zakaj takoj klomifen, žal res ne bi vedel. Verjetno je G. ocenila, da pri vas ovulacije niso prisotne ali so premalo predvidljive.
Ja, tudi to sem imela v mislih, v navodilih za uporabo pač piše, da lahko povzroča motnje v razvoju, večplodno nosečnost itd….Ker pa ravno nisem pristaš tablet, bi želela poskusiti najprej po naravni poti.
Pa je v redu,da ginekolog kar takoj predpiše klomifen in da mi ni dala oz mojim jajčnikom priložnosti vsaj še en mesec,da bi videla, če bo kaj drugače oz koliko časa bi recimo Vi spremljali ovulacijo in potem predpisali tablete,v kolikor je ne bi bilo?
Zasledila sem,da mora biti velikost folikla od 18-20mm, moj je bil na 17.dan 19mm in je rekla,da je to premalo, zanima me še Vaše mnenje glede velikosti in jemanja tablet, če po treh mesecih ne bi bilo uspeha po naravni poti, bi potem pričela z jemanjem.
Ne vem,kako naj napišem no, ampak želim dati priložnost svojemu telesu,da poskusi kaj sproducirati spontano,ker imam občutek,da je ginekologinja malo prehitevala z zdravilom. Kaj mislite Vi, kako bi se Vi odločili glede tega? Bi mi rekli vseeno začnite jemat ali naj še počakam? Mogoče sem malo tečna,ampak zelo cenim Vaše mnenje in me res zanima,kaj v tem primeru narediti…..
Spoštovani,
pristopov k zdravljenju neplodnosti je veliko in hitra uporaba sredstev za stimulacijo jajčnikov je tudi eden med njimi. Če vam to ni všeč, seveda ni treba zdravila uporabljati. Navsezadnje bi vi radi zanosili, ne vaš ginekolog. Če vam v naslednjih 3 mesecih ne uspe po naravni metodi, vam pač ne bo uspelo. to je povsem vaš problem in vaša odločitev. Sam že tako klomifen predpisujem zelo malo, ker se v glavnem ukvarjam z nosečnicami, če ga predpišem, pa ga poskušam utemeljiti malo bolj prepričljivo kot vaš G.
pozdravljeni!
stara sem 24let, za sabo imam ze 3 spontane splave. potek dogodkov pa je bil tak: 2x ss v razmaku 1 leta v 8tednu nosecnosti, nato hsc, kjer je bila ugotovljena pregrada maternice. potem je sledila se ena mini hsc, kjer so mi pregrado odstranili. po tej operaciji sem cez 4mesece ponovno zanosila in rodila zdravega fantka. nosecnost je potekala popolnoma brez problemov. 11mesecev po porodu ponovno nacrtno zanosila (sva zacela delati na otroku 6m po porodu vendar pred tem sem imela m le 3cikle saj sem jo dobila po 8 mesecih od poroda-redno) in spet je skedil ss. od tega dogodka se trudiva sedaj 6mesecev, pa se zaenkrat se ni prijelo nic.
ginekolog mi je prejsnji mesec predpisal klomifen, neglede na to, da imam redne m na 28dni. jemala sem ga od 3 do 7dne po 1 tableto, vendar sem sanes spet dobila m. rekel mi je, da ce ne bo ucinka naj naslednjo rundo jemljem od 5 do 9dneva cikla- sedaj pa me zanima ali ima to sploh kaksen vpliv kdaj ga jemljem? z uz me ni preverjal.
zanima pa me tudi to, glede na to da sem ze tolikokrat zanosila-ali speriogram pri mozu res ni potrebem (tako je mnenje ginekologa) in to ni vzrok da je bilo toliko ss in da se sedaj nic ne prime?
zanima me kaj bi mi priporocali vi?-kdaj naj jemljem klomifen v ciklu?
Spoštovani,
kako naj vem, če ima klomifen pri vas smisla jemati, če sami ugotavljate, da vaš ginekolog učinkov ni preverjal. Spreminjanje režima jemanja klomifena je samo sprememba forme, brez pomembne vsebine. Zanositve so dokaz, da spermiogram očitno ni problem, SS pa je dovolj pogost dogodek pri ženski na splošno, da ob treh SS, ki niti niso bili zaporedoma ampak ste vmes rodili zdravega otroka, da tudi to še ni kritično. Lahko greste sicer k genetiku, ki bi lahko preveril vajino kromosomsko zgradbo, saj je verjetnost splava npr. povečano, če je eden od vaju slučajno nosilec uravnotežene translokacije dela kromosoma. Za klomifen je po mojem vseeno, kako ga uporabljate, bi pa priporočil preverjanje njegove učinkovitosti.
Pred prvo nosečnostjo so mi opravili HSG, nato še laparoskopijo, kjer so sicer ugotovili, da je nekaj endometriotičnih lezij, jajcevodi so bili slabše prehodni…kasneje je sledila OBMP z IVF postopkom. Po amniocintezi in po nadaljnjih preiskavah so ugotovili, da imam prisotno Robertsonovo translokacijo na mestu 13, 14, ki naj bi bila najverjetneje odgovorna za neplodnost. Načeloma naj bi pri naslednji nosecnosti nadaljevala s PGD-ivf postopkom! Ali menite, da je pri meni smiselna uporaba Klomifena? Menstruacije so sicer redne!
Hvala!
Lep pozdrav!
ne, klomifen bo zgolj povečal možnost zanositve, ne bo pa zmanjšal verjetnosti splava zaradi morebitne neuravnotežene translokacije pri plodu. Za vas je edina zanesljiva pot PGD oziroma, lahko seveda poskušate tudi spontano, ampak računajte z vsaj 50% verjetnostjo splava.
ne klomifena niti progesterona se ne da kupit brez recepta, se pa oboje uporablja v istem ciklusu, klomifen pred ovulacijo, progesteron pa po ovulaciji. Glede na to, kako ste postavili vprašanje očitno sklepate, da je to kot “taužentrožica” za zanositev. Moram jasno povedat, da ni. To rešuje zgolj in samo problem v nekaterih primerih , kjer ni ovulacije ali je ta nepredvidljiva oziroma otežena (npr. PCO sindrom)