Klomifen in spolni odnosi
Dve leti s partnerjem že delava na prvem otroku, pa še vedno nič.
Zdaj mi je ginekologinja predpisala Klomifen, 50mg.
Dve tabletki dnevno od 5. do 9. dneva ciklusa.
Zanima me od kdaj do kdaj je največja verjetnost zanositve če imava spolne odnose? Je to nekje med 4. in 9. dnevom po zadnji zaužiti tabletki?
Spoštovani,
načeloma bi naj ob jemanju klomifena do ovulacije prišlo tako kot v idealnem ciklusu, torej med 12. in 16. dnem od ZM. Žal ni vedno tako, vendar bi me zanimalo tudi to, če je bila pri vaju opravljena že kakšna preiskavaa (vaginalni UZ? spermiogram priu partnerju? HSG? klomifenski test? hormoni?) Dokler o vaju ni na voljo vsaj osnovnih podatkov o plodnosti, je namreč zdravljenje s klomifenom “slepi manever”.
Spoštovani dr. Pušenjak!
Stara sem 38 let. Enkrat sem že rodila pred 9 leti. Zadnje nosečnost letos pa se je končala z UPN, ker je pri plodu bil ugotovljen Downov sindrom na amniocentezi. Zdaj že 6 mesecev poskušam ponovno zanositi in mi je ginekolog tudi predpisal Klomifen od 5. do 9. dne, da mi malo vspodbudi delovanje jajčnikov. Na preiskavah nisem bila. Zanima pa me, če je ob jemanju Klomifena, ovulacija samo enkrat, npr. 14. dan, ali se pa lahko zgodi, da se npr. eno jajčece sprosti 14, dan, potem pa še eno zaradi vpliva Klomifena 15. ali 16. dan ciklusa. Mogoče je vprašanje malo čudno, ampak sem prebrala, da lahko zaradi Klomifena pride do večplodne nosečnosti. Res me zanima, če se več jajčec sprosti hkrati, ali lahko vsako zase, tudi v dveh ali treh dneh.
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Spoštovani,
ob hiperstimulaciji jajčnika, do česar lahko pride ob jemanju klomifena, se seveda tvori lahko tudi več vodilnih jajčnih foliklov, kar pelje do več ovulacij, ki se pa ne zgodijo vse v istem trenutku. Koliko so te ovulacije lahko časovno usklajene ali narazen je težko reči, v literaturi pa so opisi dokazanih časovnih razmikov tudi do več kot tedna dni. Realno gre torej računati na oploditve, ki so lahko tudi posledica več različnih spolnih odnosov in zaporednih vgnezditev zarodkov z nekajdnevno razliko.
Spoštovani g. Pušenjak!
Hvala vam za odgovor. Midva s partnejem nisva dala skozi prav nobene preiskave, razen jaz (vaginalni UZ).
Ginekologinja mi je rekla da če v roku treh mesecev ne pride do nosečnosti da me bo napotila na pregled prehodnosti jajcevodov. To je pa tudi vse, partner ni bil na nobeni preiskavi.
🙁 žal. Pogovorite se o tem s svojo ginekologinjo. Zdravljenje s klomifenom brez osnovnih preiskav je podobno ko soljenje juhe, ne da bi pred tem poskusili, če ni že slana in če imamo sploh opraviti z juho in ne s kompotom.