Ključavnica na prstni odtis
Mi mamo vgrajene biometrijske ključavnice, pa ni bilo do sedaj še nobenga problema. Glede prenosa prstnega odtisa pa bi sam dodala, da ni tko, da dobiš prstni odtis s kozarca in se vse odpre.
Biometrijski čitalniki recimo, ne odčitajo samo odtis v grobo in polaganje na čitalnik, ampak vlečenje preko čitalnika, pa toploto prstnega odtisa…. No skratka so ful v malenkosti sestave prsta usmerjeni. Tko, da… Jz sem bila tud proti in da je nevarno, noro, tehnologija bav bav, itd. ampak mi je kul! Zdaj nebi zamenjala.
Se ob taki ključavnici počutite varno?
Poglejte nekaj dejstev.
Delujejo s pomočjo elektrike/baterije … čitalec prstnega odtisa sproži impulz (elektromagnetni) …. ta pa premakne vpad ključavnice?
Močen magnet poleg take ključavnice verjetno ni ravno zaželjen……
Imate protivlomna vrata ? Katere stopnje?
Se še počutite varno?
Namestite si še mehanski prečni zapah in mehansko ključavnico
Žal je področje biometrije še tako novo, da ljudje vse naprave in tehnologije mečejo v isti koš.
Precej podobno bi bilo, če bi me prepričevali, da Fiat Punto ne more vozit po blatu, da se je zakopal in ne gre ne naprej, ne nazaj. Pa tudi v klanec in po skalah se ne more dobro vozit, ker si to videl na televiziji. Zato vsakomur odsvetuješ, da si kupi avto, saj je jasno, da je ta izum zanič. Za vožnjo po blatu in skalah rabiš nekaj boljšega, močnejšega, bolj robustnega. Nekaj, kar ima pogon na vse 4 in po možnosti vitel. Ampak, to se nam seveda vsem zdi popolnoma logično.
Podobna zgodba je tudi pri biometričnih tehnologijah. Prva stvar pri biometrični napravi je izbira senzorja. Na trgu prevladujejo predvsem 3 različice in nimajo vse enakih sposobnostih zajema slike, predvsem ko gre za mastno, mokro, suho kožo.
Nadalje je tu algoritem, ki pretvarja odvzeto sliko v template in skrbi za primerjavo templatov med sabo – proizvajalcev je kar precej in glede na dejstvo, da je tovrstni algoritem “huda matematika”, ne deluje vsak enako dobro.
Pred leti sem doma nabavil biometrijski čitalniki ekey za vhodna vrata. V vsem času nisem imel nobenih problemov z delovanjem. Lažne prepoznave ni bilo nobene, čas prepoznave pa se je gibal med 2-3 sekundami. Letos sem sistem zamenjal za najnovejšo generacijo. Prepoznava je zdaj v 1 sekundi.
Predvsem sta vzažna kot in moč pritiska.Trenutno imamo od vsakega člana v bazi 3 prste pod 3 različnimi koti. 2 na roki, ki jo sicer manj uporablja. Zunaj ni še nihče ostal…