klistiranje
Klistir zgleda takole. V rito ti dajo šlaufek in ti potem notr spustijo toplo vodo. potem poskusiš vodo čim dlje zadržat v sebi in potem greš na wc. tam si kr nekaj časa, ker pač iz tebe teče kot da bi imela drisko. malce je zoprno ker te ful zašraufa, ampak zadeva definitivno pospeši popadke. Porod brez pomoje izgleda tako, da med samim pritiskanjem otroka ven, spustiš tud kakšen kakec. Porod brez je brez tega. jaz sem šla na klistir pa ni bilo nič grozno, pa še popadki so postali močnejši.
Pa še izkušnja brez klistirja: otrok po poti skozi porodni kanal z glavico izprazni debelo črevo, zato pride do tega, da ti gre najprej blato ven – meni je bilo grozno nerodno, a so me babice pomirile, da je to čisto normalno, da me bodo umile in porihtale in da mi ne sme biti nerodno. Sicer pa, če dobro premisliš, je to še pač ena od stvari, ki zadevo spremljajo – tako razkrečen, kot si in kdo vse ti tam štora in gleda, je to v tistih trenutkih res zanemarljivo. Meni pred 7 leti klistirja v MB niso hoteli narediti – so rekli, da tega več ne delajo. Pred 15 so mi ga. Mogoče je zdaj spet drugače, bom videla čez dobra 2 meseca.
LP
Zadnje par dni sem imela celo težave z zaprtjem in mi je klistir prav pasal. V primerjavi s porodnimi bolečinami je klistir pravo olajšanje. Nekatere moti tista cevka, ki jo dobiš za malo časa v ta zadnjo ampak v primerjavi s kasnejšimi postopki in pregledi je to pravi mačji kašelj. Ko greš enkrat rodit ti nima biti kaj nerodno, tko pač je.
Hoj!
Meni sta se poroda začela z razpokom plodovih mehurjev in odtekom plodovnice. Klistir sem dobila obakrat. Ker sem morala torej cela poroda preležat, se nisem mogla dobro po…at in sem morala cel čas prosti babce za kahlo, ker je tista tekočina od klistirja silila ven. Zame je bilo to zelo neprijetno. Precej manj neprijetno bi bilo, če bi mi samo malo ušlo ob koncu poroda. Noseča sem tretjič in sem tokrat želela rodit brez klistirja, pa me je Pušenjak že skoraj prepričal, da je kljusb vsemu le dobro, da ne kompliciram in pač sprejmem klistir. Njegov odgovor si lahko preberete na forumu ginekologija in porodništvo.
Ne vem, bom še videla. Jaz skratka nisem čutila zaradi klistrirja nikakršnega olajšanja (res pa da sem imela celo nosečnost redno prebavo), zaradi njega sem imela edino težave. Smo pač drugače narejene in težko je vedeti, kaj bi bilo boljše. Mogoče tokrat res poskusim brez, pa vam kasneje poročam! :-)))
Pozdravčke, Nojči 35 3/7
Jaz pa mislim, da tukaj sploh ni dileme… Za porod prav pride, da imaš čim manj stvari v napoti, kot recimo polno črevo. Meni je bilo bolj neprijetno, ko so mi med samim porodom skoz praznili mehur pa sem imela praznega, samo nekako so mislili, da je še kaj notri. Pred 6 leti so mi delali klistir in se komaj spomnim kako je izgledalo, torej mi že ni bilo grozno. Če pomislim kakšne težave imaš z odvajanjem blata prve dni po porodu, sem kar vesela, da je bilo vsaj takrat izpraznjeno. Šivi te bolijo in pritiskanje na wc-ju sploh ni prijetna zadeva.