KLISTIR ZA PSA
Marjan:
A jo kaj boli v trebuhu? Se napenja? Je napihnjena? Če je na ta vprašanja JA, JA in JA potem gre lahko za zasuk črevesja. Vsekakor čimprej k veterinarju, še posebej če je prej normalno kakala. Dokler pa ne pridete do veterinarja, predlagam, da date kužiki za pit mleko, da jo malo požene.
Lp, Biba
Verjetno je res boljše, da pelješ psa na veterino, ker je preteklo že štiri dni.
Imam izkušnjo edino z mačkom, ki ima kronično zaprtje že 8 let (star 10 let). Zaradi zaprtja je imel tudi operacijo na črevesju, ker se ni dalo več pomagati. Pri zaprtju pomaga portalak, če pa je že hudo (to pomeni, da ni kakal že dva dni in po otipu že čutim, da je zaprt), pa mu naredim klizmo (klistiranje). Pri mačku gre približno 10-15 cm cevke v črevesje (30-40 ml tople vode), vendar mu to delam zelo previdno in počasi. Res pa je, da sem to že velikokrat opazovala na veterinarski kliniki, kjer sem tudi dobila pripomoček za klizmo. Predhodno namažem z glicerinom. Med tem ga tudi masiram. Ponavadi pomaga že po dveh – treh klizmah (postopoma). Ker ima moj maček kronično zaprtje, dobiva tudi vsaka dan pol tabletke Digenola.