Klistir pred porodom
Spoštovani dr.Pušenjak!
Pričakujem tretjega otročka. S klistirjem imam od obeh porodov zelo slabo izkušnjo. V porodnišnico sem prišla obakrat potem, ko mi je plodovnica v celoti odtekla. Ker sem torej morala celoten porod preležat, mi nikakor ni uspelo temeljito opravit velike potrebe in sem morala nenehno prosit za kahlo, kar je bilo zame sila neprijetno. Pred drugim porodom sem poskušala klistri odklonit, pa so me tik pred zdajci prepričali, češ da je boljše, če bom slučajno spet imela carski rez, kot pri prvem otročku. Le ta k sreči ni bil potreben, zaradi klistirja pa sem imela spet velike težave tekom celega poroda.
Sedaj se mi po vsej verjetnosti obeta carski res zaradi “zelo velikega plodu” z “zelo velikim obsegom” bučke. Vseeno si izredno želim rodit po naravni poti.
Zanima me torej, če je v primeru da je potrebno opravit carski rez res boljše, da je porodnica klistirana.
Pa še to, če je res potrebno strogo ležati po odteku plodovnice, saj porod tako zagotovo napreduje počasneje.
Najlepša hvala za vaš odgovor in lep pozdrav!
Spoštovani,
včasih res izgleda, kot bi si bili porodničarji izmislili klistir zato, da bi mučili nosečnice, vsaj tak občutek včasih dobim, ko moram prepričevati nosečnico pred porodom, da je klistir samo njej v prid. V bistvu pa ne gre za to ali klistir ali ne temveč za to, da je v mali medenici čim več prostora za prihajajočo glavico otroka. Ta prostor si sicer delijo sečni mehur, nožnica in končno črevo. Razen nožnice oba druga našteta organa po svoji naravni funkciji zadržujeta vsebino, ki za to porabi prostor v medenici, to pa lahko ovira porod. Mehur relativno preprosto izpraznimo z uriniranjem ali kateteriziranjem, za izpraznjenje črevesa pa potrebujemo bodisi narane impulze, na kar pred porodom ni časa čakati ali pa to povzročimo s klistirjem. Ne glede na to ali boste rodili naravno (kar je najbolj verjetno) ali pa s CR bi vam vseeno toplo priporočil, da imate ob porodu prazno končno črevo, kakorkoli to že dosežete. Po CR namreč vsaj 3 dni ne boste šli na veliko potrebo zaradi nezmožnosti napenjanja trebušnih mišic in če bi bili kljub vsemu prisiljeni iti na veliko potrebo, bi bilo to precej bolj mučno, kot pa tisto malo neprijetnosti ob nepopolno izpraznjenem klistirju med porodom, na kar so babice in porodničarji kar dobro navajeni in zaradi česar ni potrebno razvijati nobene slabe vesti ali sramu. Če boste rodili in bi imeli še polno končno črevo pa vam tudi ni pomoči proti nehotenemu odvajanju blata med porodom, ker bo to ne glede na vaše hotenje na silo storila glavica ploda ob prodiranju, vendar lahko trdo blato poškoduje črevo ali pa postane objektivna ovira porodu.