klistir, britje
Ni nujno potrebno, je pa predvsem za osebje lažje, da je črevo prazno 😉 Meni je bil klistir kar malo odveč, ker sem se itak že prej “spraznila”. Imela sem sicer “kao” možnost klistir zavrniti, a me je sestra skoraj s pogledom prestrelila, ko sem samo pomislila, da ne…
Kar pa se britja tiče, se mi je zdelo čisto fino, ker te sestra oz. babica obrije z dvema potezama v parih sekundah.
Moja izkušnja je iz LJ.
čao
Ne vem sicer, zakaj zdravstvena organizacija to odsvetuje, ampak jaz vidim v tem več pozitivnih kot negativnih strani.
S klistirjem dosežeš, da je črevo prazno in tako pri porodu posledično več prostora v medeničnem obroču za otroka med porodom. Pa tudi za osebje in samo pordodnico ni prijetno, če ji blato uide 🙂
Britje se pa obrestuje predvsem pri tisti, hi so po porodu šivane. Če je koža okrog pobrita je lažje zašiti rano in manj je možnosti, da se bo rana med celjenjem vnela.
Nobenem od postopkov ni ravno prijeten, je pa po mojem mnjenju koristen in jaz se ju nisem niti prvič niti drugič branila.
LP
Zdravo,
moje izkušnje (2-krat) so iz Lj., kjer tako britje kot klistir prakticirajo.
Britje ni nič posebnega, ni niti najmanj neprojetno,
je pa vsekakor koristno v primeru prereza in kasnejšega celjenja.
Tudi klistir ni nič posebnega, pravzaprav tudi ni posebno neprijeten,
je pa vsekakor koristen, predvsem za otroka (da ima več prostora),
pa seveda tudi zate in babice.
LP
Kaj vem meni so dali klistir, pa mi ni bilo ravno prijetno. Je pa res da se nisem pred porodom sama od sebe spraznila. Pa še vmes med porodom so ugotovili, da je nekaj le ostalo notri, da se nisem čist spraznila… ma ja jaz sem tisto vodo komaj do wcja v seb mela, kaj šele kaj dlje.
Kar se pa britja tiče mi ni noben bau bau itak je sestra ugotovila, da me skoraj ni treba brit, ker sem se tko fajn že sama, da bo sam mal popravla.
En porod v LJ, kjer so mi naredili klistir in me obrili. Se mi zdi, da so se mi po klistirju “izboljšali” popadki (so postali močnejši), pa še po porodu, ko si ves razbolen od šivov ti ni treba na blato (vsaj še kakšnih 24 ur), če imaš pa še od prej polna čreva, se pa lahko zgodi, da te prime (če te ni že med porodom, kar sicer ni tako grozno, ni pa preveč estetsko. Pa še smrdi 🙁 potem v porodni).
Britje je pa itak ok; veliko bolj higienično tudi po porodu, ko imaš čiščo.
Jaz se nameravam briti že sama, tako da bom v tistih dneh pripravljena . kar pa se klistija tiče pa sem ga že dobila pred neko operacijo v obliki svečke in sploh ni panike – kot bi pojedel odvajalne tablete – tudi jaz sem se pred operacijo najbolj bala klistirja in britja, potem pa vidiš da je to še najmanj – čist brezvezen strah-boš videla.
Lep pozdrav in čim manj nepotrebnih skrbi.
Prvič rodila v Postojni. Obrili so me, kar ni noben bav-bav. Obrijejo te, da ima babica lažji pregled (nekatere imajo pravo goščavo he he) in pa da te kasneje lahko zašijejo, če je potrebno. Tudi klistir sem dobila in bila prav vesela, da sem ga, saj sem se fino izpraznila.
Drugič rodila v Ljubljani. Obrili so me, klistirja pa nisem dobila, ker sem bila že preveč odprta. Mi je bilo kar žal, ker me je med porodom tiščalo na blato, čeprav sem šla doma, predno sem šla v porodnišnico, 2x driskat :).
v mb so me takoj pobrili na nulo (po moje sem bila pa že prav čist dovolj pobrita) – tudi tokrat bom za to poskrbela sama, če zgoraj malo ostane jih menda ja ne bo motilo!
klistira mi niso ponudili, tokrat bom izrazila željo…a mislite, da lahko sama doma vzamem tableto, da ne bo potrebna ravno “vodovodna napeljava”?
LJ. Klistir je bil nič posebnega, pa lepo lahko med porodom potem pritiškaš, ne da bi te kje še kaj tiščalo. Pa jaz sem bila od klistirja potem 2 cm bolj odprta. Je pa definitvno prijetnejši od 2 ur popadkov.
Pobrili se me pa samo čisto spodaj, tako da niti nisem opazila. Je pa lažje za vzdrževat higieno šivov po porodu.
Ne vem pa zakaj bi kaka medicinska organizacija to dvoje odsvetovala. A kdo komplicira, ko mu pol glave pobrijejo zaradi operacije na glavi?
Titi, to kar si napisala odpredavajo v šoli za starše… da nosečnice pripravijo na porodnišnično rutino.
V Veliki Britaniji in večini drugih evropskih držav se britja in klistirja ne uporablja že deset let in več. A veš zakaj? Ker ti dejanji nimata toliko fiziološkega vzroka kot to, da s tem nosečnico kot žensko ponižajo, da je de-personificirajo. Zato tudi WHO tej postopkov že zdavnaj ne priporoča več.
Če je ženska zdrava in se ji porod začne naravno, dobi svoje popadke, bo tekom tega postopnega in počasnega dogajanja popolnoma naravno tudi izpraznila črevesje – zaradi vplivov hormonov, ki se začnejo sprožati med porodom.
In veš kaj – tudi če je črevo prazno in si imela klistir, te babice med pritiskanjem spodbujajo “dajmo, pritiskat, lulat, kakat!” :))) Saj imajo gor rokavice in brez skrbi in ob vsakem normalnem porodu, pa naj bo črevo še tako prazno, se pocedi blato in voda. To vidijo one vsak dan. Mislim, da ima tista medicinska sestra ali babica, ki vleče kahlo izpod tebe in te umiva po klisitranju – mnogo bolj umazano delo kot med porodom samim.
Prav tako argument o šivanju ne drži. Zaradi nekaj % raztrganin rutinsko pobrijejo kar vse nosečnice povprek.
O koristnosti epiziotomije (o katerih nam radi predavajo v šoli za starše), še čisto frišno iz znanstvenih publikacij, direktno:
The supposed benefits of episiotomies during childbirth don’t, in fact, exist, a new review suggests.
An episiotomy is a surgical incision about two to four centimetres long that is used to enlarge the vaginal opening during childbirth.
For decades, doctors assumed it was better to cut than allow spontaneous tearing during childbirth, arguing the latter damage is harder to repair.
It was also thought the procedure helped women to avoid incontinence and improve their sex lives.
But a new review of 26 previous studies concludes episiotomies are actually linked to a higher risk of injury, more pain, more stitches and a longer recovery time after childbirth.
The procedure had no effect on incontinence or sexual function, Dr. Katherine Hartmann of the University of North Carolina and her colleagues reported in the May 4 issue of the Journal of the American Medical Association.
“Our systematic review finds no benefits from episiotomy,” the study’s authors wrote. “Clinicians must acknowledge that little, if any, evidence is available to define indications for use; however, it is clear that maternal benefit is not an indication.”
They conclude the incision should remain an option to speed delivery only if the baby’s health is at risk.
A recent review by the U.S. Agency for Healthcare Research and Quality also concluded that episiotomy offers no health benefits, and routine use can be more harmful than not having one.
In še tole: