Kliogest
Lepo pozdravljeni!
Stara sem 57 let. Tablete Kliogest jemljem že 7 let. Še pred kratkim mi je ginekologinja rekla, da lahko te tablete jem še naprej. Na zadnjem pregledu pa mi je povedala, da moram sedaj po “novem” prenehati z jemanjem, ker jih že predolgo uporabljam. Nimam nobenih posebnih zdravstvenih težav.Izvidi so uredu.
Po njenem nasvetu sem prekinila uporabo Kligest tabletk, vendar so se že začeli pojavljati “napadi” oblivanja znoja.
Zanimivo pa se mi zdi, da prijateljica, ki tudi uporablja Kligest že vrsto let in ima drugega ginekologa,pravi, da njen ginekolog pravi, da o takšni spremembi z uporabo Kligesta ni seznjanjen in o tem nič ne ve.
Zanima me sledeče. Kakšno je Vaše mnenje glede uporabe Kligest tabletk?
Ali je to mogoče le varčevalni ukrep glede zdravil, saj vem da takšna
zdravila niso nujno potrebna za preživetje in vsi vemo kakšna postaja politika Zavoda za zdravstveno zavarovanje in našega “ljubega” gospoda ministra za zdravstvo.
Za odgovor se Vam že vnaprej iskreno zahvaljujem!
Draga Slavka,
osebno menim, da imate ženske veliko srečo, da obstaja NHT, ki, če zanjo ni resnih kontraindikacij zelo izboljša kvaliteto življenja in tudi življenje samo. Prinaša sicer nekaj malega tveganj vendar mnogo manj teh kot koristi. Osebno vam Kliogesta ne bi odvzel. Tudi sami ga lahko “zahtevate nazaj”, seveda ob poznavaju tfveganj, ki jih takšna terapija prinaša. Malo je povečano tveganje za raka na dojki in nekoliko večja je možnost globoke venske troboze, kar pa je v 95% posledica genetskega defekta v regulaciji strjevanja krvi, ki jo NHT poudari in bi se vam zelo, zelo verjetno tak zaplet zgodil že prvih nekaj mesecev ali vsaj v prevem letu uporabe, če bi tak defekt imeli.