Najdi forum

klimakterij

Letos maja sen v 48. letu opustila kontracepcijske tablete. Pred tem pa sem jenala hormonske tablete za uravnavanje menstruacije.Po upostitvi tablet sem ostala brez menstruacije.Že kakšno leto nazaj sem bila bolj utrujena, dala pa sem skozi pregled dojk, ginekološki pregled in ultrazvok, tako da sem izločila rakavost na dojkah in rodilih. Bolijo me mišice in kosti, hitro se utrudim.Bolečine so najhujše zjutraj in po mirovanju.Ali je to možno zaradi nizkega pritiska, zgornjega imam od 85-95.Že prej je bil pritisk nizek,po opustitvi tablet pa mi je padel za 15.Zanima me,ali so to simptoni bolezni, ki jih omenjate, je to vzrok nizkega pritiska ali po možnosti osteoperza, ki se v tem obdobju rada pojavlja..Tudi jaz že 16 let jemljem Vobenol zaradi hipoteroze.Za informacije najlepša hvala
Alenka

Lepo pozdravljeni !

Ker nimam osebnih izkušenj z nizkim krvnim tlakom, bom odgovor na vaše vprašanje prepisala iz članka v reviji Zdravje (8/03). Avtor članka je prof. A. Grad, dr.med, specialist internist in nevrolog :
cit.
” Kronična konstitucionalna hipotenzija pomeni stalni nizek krvni tlak, kar velja za tiste preiskovance, pri katerih smo večkrat izmerili krvni tlak manj kot 110/65 mmHg, oziroma preiskovanke, pri katerih smo večkrat izmerili krvni tlak manj kot 100/60 mmHg. Ob tem imajo tudi bolezenske simptome: utrujenost, omotico, razbijanje srca, prekomerno znojenje, motnje vida, zaspanost. Danes priznavamo tudi nizek krvni tlak kot bolezen (!), čeprav smo še nedavno trdili, da čim nižji je krvni tlak, tem boljša je napoved. Ta trditev je izvirala iz dejstva, da je visok krvni tlak pomemben dejavnik tveganja za bolezni možganov, srca, ledvic; zato se trudimo, da bi imeli čim nižji krvni tlak, a brez spremljajočih bolezenskih simptomov, seveda. Kronična hipotenzija je precej manj pogosta kot visok krvni tlak, tako ocenjujejo, da je prisotna pri 3,6% žensk in pri 2,7% moških. Utrujenost je prisotna predvsem zjutraj, prve ure po vstajanju. Bolniki se težko lotijo dela, čeprav fizično ni pretežko. Gre za utrujenost, ki se pojavi brez vsakega vzroka, vedno se pojavi še pred začetkom aktivnosti. Bolniki jo opisujejo hot stanje brez energije, kar pripisujejo slabi prekrvavitvi možganov. Utrujenost je prisotna v vseh mišičnih skupinah. Mišična nemoč je posledica slabe prekrvitve mišic zaradi nizkega krvnega tlaka. Tako bolniki niso sposobni opravljati dalj časa trajajočega fizičnega dela. Nizek krvni tlak je vedno prisoten pri bolnikih s kronično utrujenostjo, zato nekateri avtorji menijo, da nizek krvni tlak povzroča(!?) kronično utrujenost ( in je tako ne štejejo kot samostojno bolezen ), drugi pa menijo, da je to spremljajoč znak. Pri kronični utrujenosti so ugotovili spremembe v razmerju limfocitov (zvrsti belih krvnih celic ), zato naj bi bile pogoste o k u ž b e vzrok za utrujenost.
Danes je na voljo veliko zdravil za zdravljenje nizkega krvnega tlaka, a njihova skupna značilnost je, da so neučinkovita. Veliko bolje je, da bolnika informiramo (!) o naravi bolezni in svetujemo, da temu prilagodi svoje življenje: dovolj počitka, počiva naj z zvišanim zglavjem, ne sme uživati alkohola, izogibati se mora dolgotrajnemu stanju, vročim prostorom ali delu na soncu, porazdeliti mora obroke hrane na več manjših. Če vse to ni uspešno, svetujemo dodatek soli (!) k prehrani v odmerku do 6g dnevno. ” (konec cit.)

Nekaj o tej temi še iz revije Ona ( 12.8.03 ), pod naslovom :” Glavni krivec za sindrom kronične utrujenosti “, med drugim tudi naslednje :” Dejansko obstaja veliko zelo različnih vzrokov, zaradi katerih se krvni tlak zniža. Hipotenzijo lahko povzročijo nekatera zdravila, npr. anksiolitiki, zdravila za znižanje krvnega tlaka, diuretiki, zdravila za srce, nekateri antidepresivi in narkotični analgetiki. Kronično uživanje alkohola in dolgotrajna sladkorna bolezen prav tako pripeljeta do nižjih vrednosti. Motnje osrednjega živčnega sistema, patološko delovanje žleze ščitnice …, hude okužbe, zmanjšan volumen krvi zaradi izsušitve ali krvavitve so prav tako možni, a precej redkejši vzroki. Domnevajo, da je nagnjenost k nizkemu tlaku lahko tudi dedna. “

V želji da bi vam te informacije koristile, vas lepo pozdravljam !

Spoštovana!

Tudi jaz sem imel probleme z nizkim spodnjim tlakom, koliko je bil, sem že pozabil. Pravzaprav mi je bilo kar zabavno, ko sem legel in se mi je postelja in jaz z njo vrtela, malo težje je bilo, ko je bilo potrebno vstati, moral sem nekaj časa posedeti na postelji ,sicer bi padel. Še bolj nerodno je bilo, ko sem šel v službo in me je zanašalo, kot da bi bil že zjutraj pijan, in sem moral v službi pojasnjevati , za kaj gre. Bilo je tako, da sem se moral odločiti za zdravnika. Zdravnik mi je takoj ponudil neka zdravila, vendar sem ga prosil, če se da to odpraviti brez zdravil. Svetoval mi je, naj bom čimbolj fizično aktiven, čimveč hoje, predvsem v hrib (!). Star sem 53 let in upam si trditi, da sem za svoja leta dosti gibljiv. V začetku sem vztrajal dnevno na dolgih sprehodih, k sreči imam tudi psa, ki je mojo terapijo z velikim veseljem sprejel, kasneje naporna hoja v hrib. Seveda tu ne mislim turne hoje, pač hrib med vinogradi in rahel tek, kolikor sem v takšnem stanju zmogel, pa hoja. Sčasoma mi je to prešlo v popoldansko navado, ob sobotah tudi zjutraj , počutim se veliko bolj sproščeno, shujšal sem za 5kg, sedaj lahko pretečem že razdalje, ki se merijo v kilometrih.
Vrtoglavica je povsem izginila (!) , počutje po takih sprehodih oz. tekih pa je enkratno.
Seveda je lažje pisati o takih rečeh kot jih izvajati, ne poznam vaše telesne kondicije, vendar če smatrate, da to zmorete, nikakor ne čez meje svoje vzdržljivosti, pač toliko, kolikor zmorete, pogoje smatram da ima vsak, bi vam to terapijo iskreno svetoval.

lp
Jože

Hvala obema za koristne nasvete. Tudi sama sem se navadila živet z nizkim pritiskom, po opustitvi KT pa mi je še bolj padel.Pojavile so se mi bolečine v mišicah, ki jih olajšam z razgibavanjem in rekreacijo.Veliko kolesarim, hodim na sprehode in se povzpnem na kakšen hrib. Skrbelo me je, da bolečine povtzroča kaj drugega (klimakterij,osteoporoza), sedaj pa sem potolažena, da bom pač mogla živet še naprej s svojim kronično nizkim pritiskom in lahko izključim druge dejavnike.Tudi sama jem več manjših obrokov dnevno, jutro pa lahko začnem le s prho, ki me osveži in poživi za nov delovni dan.Sem pa zjutraj zgodaj pokonci.
Še enkrat hvala obema za nasvete
Alenka

Gospa Alenka,
če vas obremenjuje skrb glede morebitne osteoporoze, kot navajate, lahko za “mirnejšo dušo” opravite meritve mineralne gostote kosti, ki se tudi sicer priporočajo za vse ženske v (zgodnejši) menopavzi, t.j. pred 45. letom starosti. Meritve po ultrazvočni metodi so (po moji izkušnji) povsem neboleče, po zagotovilu zdravnikov pa tudi nenevarne in zanesljive. Če se odločite za samoplačniški pregled, je to lahko opravljeno prav hitro, v nasprotnem primeru pa so čakalne dobe precej dolge.

Pozdravljam vas
Veronika

New Report

Close