Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca klimakterij

klimakterij

En lep pozdrav!
Stara sem 50 let. Pred pribl. 3 leti so se začele kazati prve težave klim., vandar je bilo vse še v okvirih obvladljivosti. Nisem se posebno obremenjevala s tem, ker sem naučena spopadati se s težavami v življenju, tako ali drugače.
Ob rob tem podatkom, še nekaj. Že od otroštva se občasno zdravim zaradi depresij, pred desetimi leti – tri leta skupaj, intenzivno z antidepresivi – poleg tega imam resne probleme s celotnim gibalnim aparatom, kar mi onemogoča daljše sprehode v naravo in aktivnejšo rekreacijo. Ta neaktivnost je hrana moji depresiji, posledica pa prekomerna teža. Nekak začaran krog. Presekala sem ga lani jeseni in se odrekla vsakršnemu alkoholu in tako nekoliko zmanjšala svojo, res strašno, telesno težo.

V decembru lani pa je udarilo. Vročinski valovi, vrtoglavica, glavoboli, nezmožnost koncentracije, nagle, neobvladljive, spremembe razpoloženja, bujenje ponoči, močno utripanje srca. Os. zdravnico sem obiskala zaradi drugega razloga, vendar mi je izmerila tlak ; 140/120 ( moj običajni tlak je nekje do 120/70).
Domov me je poslala z Rp za Xanax, 0,25 mg ( 1x /dan pp) – zdravilo poznam še odprej in mi po potrebi res pomaga, vendar sem ga redko vzela – in škatlico Prexanila, 4mg (1/2 tbl /dan pp) ter pripombo mimogrede :” a ne bi mogli malo shujšat?”

V štirih tednih sem ob hudi disciplini spremenila režim in vsebino prehranjevanja, dodajam Menosoy, šla na akupunkturo, izgubila še 4 kg in tlak se je normaliziral, tablet ne jemljem. Zdi se, da so se omilile tudi težave klim.

HNZ mi ginekologinja ne priporoča, mojo os. zdravnico zadeva očitno ne zanima, torej si moram pomagati sama.

Ker je treba hkrati reševati več problemov, (debelost ob zmanjšani gibljivosti, nagnjenost k depresiji in še kaj) potrebujem v tej fazi nasvet, kako nadaljevati, morda ob strokovni pomoči. Kateri in kakšni?

Zahvaljujem se in vam želim vse lepo !

Spoštovani!

Če živite v Ljubljani, vam predlagam, da obiščete šolo zdravega življenja oziroma hujšanja, ki ga vodijo na oddelku za zdravstveno vzgojo Zdravstvenega doma Vič.
Če živite drugje, vam sporočam, da so vaši ukrepi pravilni; iz zapisa lahko razberem, da imate dovolj volje in energije, kar vam bo pomagalo pri premagovanju menopavzalnih težav, ki res niso prijetne, saj prihaja v organizmu do čustvenih in hormonskih neviht .

Lepo vas pozdravljam.

Danica Rotar Pavlič

Iz osebnih izkušenj priporočam jogo – poveča se gibljivost, umiriš se,
poveča se ti volja, depresije se kar topijo, okrepijo se mišice…, same dobre stvari, seveda pa je potrebna vztrajnost, meni so se prvi rezultati pokazali
šele v drugem semestru obiskovanja joge. Na srečo sem začela z jogo za hrbtenico in se seznanila z osnovami, nato pa sem lahko nadaljevala na prvi in sedaj sem že na drugi stopnji. Prilagam internetno stran. Ko nisem aktivna – počitnice, se tudi meni že pojavljajo vročinski valovi, v sezoni joge jih pa
sploh ni.
Veliko uspeha in volje,
K.

New Report

Close