KLIMA
Če jo uporabljaš z glavo, je prav fajn. Pri nas v službi jo vklopimo nekje sredi dopoldneva, ko že malo vročina noter seka, in je nastavljena na 24-25 stopinj. Kake pol ure, preden odidem, jo izklopim, da se malce temperiram 😉
Doma pa mož niti slišat noče zanjo, pravi, da res ni nič takega, če je poleti vroče in da je tako že od nekdaj. In smo na ventilatorjih … 🙁
Tudi ventilator ni uredu, ker samo premeša zrak in nič ne ohladi. In prav tako piha v tebe. Klimo je potrebno znati pravilno uporabljati, saj zato pa ima različne nastavitve in se nastavi po želji, kakor komu paše. Pri nas je tako, da je prižgana, stanovanje lepo ohlajeno na 25 in ventilacija ni premočna, tako, da ne piha in se nihče ne prehladi.
Nekateri ljudje so malo komot. Idealno je, če lahko znosno temperaturo dosežeš z drugimi ukrepi kot s klimo, ampak je treba pač malo mislit in komplicirat – odpirat zvečer oziroma ponoči in zgodaj zjutraj, čez dan zagrnit in zapirat. Enim se to ne ljubi in raje vžigajo klimo. Mene pa strašno moti, še v avtu se raje vozim z odprtimi šipami (naselje) kot s klimo, niti govora pa, da bi imela nastavljeno na neke ekstreme.
Jaz imam na izpostavljenih oknih na zunanji strani rolo, ki odbija svetlobo in hkrati malček izolira okno, tako da se šipa sploh ne segreva, se pravi, da se tudi notranjost stanovanje ne. In pomaga.
Leta smo se doma “izogibali” klimi – je nezdravo ipd. Pred tremi leti smo jo montirali in to je bila ena boljših investicij, kar smo jih naredili. Kljub klimi v enem prostoru je celotna hiša občutno hladnejša in ponoči je v nasprotju z vročino prej prav prijetno spati. Zvečer pred spanjem klimo seveda izključimo.
Verjamem da komu ne odgovarja, a naše izkušnje so pač take – pozitivne (in ne, ne ukvarjam se z prodajo ali montažo klim 🙂 ).
Tudi ventilator ni uredu, ker samo premeša zrak in nič ne ohladi. In prav tako piha v tebe. Klimo je potrebno znati pravilno uporabljati, saj zato pa ima različne nastavitve in se nastavi po želji, kakor komu paše. Pri nas je tako, da je prižgana, stanovanje lepo ohlajeno na 25 in ventilacija ni premočna, tako, da ne piha in se nihče ne prehladi.[/quote]
A ni čudno, da so Američani še živi, ko pa je klima tako škodljiva? Pri njih so res ekstremi – hladijo na polno, da te celo zebe oz. moraš imeti dolge rokave, zunaj pa vroče kot v kotlu (40 stopinj). Pa nihče ne jamra, da ima revmo, vneta ušesa…. pač pa so lepo navajeni na to.
Imam klimo doma, v službi in tudi na dopustu. Je ne dam več od sebe, čeprav je ne uporabljam veliko (še največ pravzaprav za dogrevanje jeseni).
Kako pa?[/quote]
verjetno ma to metodo, da v bano v stanovanju ali hiši natoči polno vode, prižge ventilatorej in si pred nosom dela rotirajoče gibe s cunjo ali brisačo. V službi pa ventilator in pahljača 🙂
Avtorica – žal se da klimo zelo lepo uporabljat tudi racionalno. preluftaš dom čez noč, super se shladi ( sploh če imaš komarnike, lahko imaš odprta tista okna, da je ravno pravšnji pretok, da ni prepiha), potem pa zapreš, zaroletaš in nastaviš klimo na 23 stopinj- na minimalno pihanje ali samo na razvlaževanje.
Veš, kako je nam naš 13-letni pes hvaležen? Uživa v klimatiziranem prostoru. Mi pa tudi – je humano, zelo, brez občutka slabe vesti, ko plačam tisto dodatno elektriko za tiste par dni, ko je najbolj vroče.
In v avtu – imam srečo, da lahok hitro prezračim, ven spustim vroč zrak tudi skozi strešno okno, na hitro ohladim in nato naštimam med vožnjo na najmanj 15 stopinj razlike od zunanje temeprature in je. Če mi kaže termometer na vozilu 44 stopinj celzija ( tako kot včeraj), brez obutka slabe vesti naštimam na 26 stopinj avtomatsko klimo….
[/b]
Nakupovalni centri so kot zamrzovalniki.[/quote]
Ne pretiravajte – klime po centrih so prižgali šele zadnje dni vročine, ne pa že mesec prej – po trgovinah s prehrano ( vsaj naših lokalnih Hofrih in Lidlih, Šparih, Tuših in nakupovalnih centrih niso prižgali klime na občutno hlajenje prej, kot konec prejšnjega tedna). Periferija Ljubljane.
Pri nas je bilo isto… klima škoduje itd.. pa sem jo kupila, imamo jo v dnevni in sedaj se nam še obiski najavljajo v najbolj vročih dneh, ker je tako fajn.. je pa nastavljena na 24 stopinj in je samo v enem prostoru.
Imela sem jo tudi na morju in mož pravi, da brez klime ne gremo več.
V službi jo pa v pisarni nimam in je med najhujšo vročino neznosno, saj nimamo dobre izolacije..