Klet
Zanima me vse v zvezi s kletjo. Situacija je sledeča:
Tloris hiše bo 96 m2 (http://www.marles-hise.si/hisatlorisi.php?id_hise=29&lang=SLO) + mansarda. Bo montažna.
Imela bi klet, ki bi res bila namenjena samo shranjevanju stvari ter kurjavi (toplotna črpalka). Bila bi celotna pod zemljo, brez oken, vode itd. Edino, kar me skrbi, je, kako odvajati vlago, če ne bo oken, da bi samo zaradi tega dvigovala hišo, bi pa precej poražilo stroške. Zagotovo obstaja še kakšna varianta.
Kakšen strošek bi bil takšne, najmanj zahtevne kleti? Klet bo tudi kot protipoplavna, kar bo verjetno malo podražilo zadevo.
A pozna kdo zanesljivega ter dobrega zidarja, ki bi prišel narediti klet ter ploščo?
Najlepša hvala za kakršnokoli pomoč.
Kaj ti pomeni -protipoplavna-? A imaš v mislih kesonsko izvedbo kleti? To ni manj zahtevna izdelava kleti, ampak je to precej komplicirana in detaljev potrebna izdelava. Potrebuje tudi kvalitetnega izvajalca.
Kako imaš namen hoditi v klet? Od zunaj ali znotraj?
Glede vlage: imaš lahko okno manjših dimenzij in svetlobne jaške. Pri vlagi je potrebno dobro prezračevanje in cirkulacija zraka.
Pa napiši od kje prihajaš!!
LP
Protipoplavna je mišljeno, ker so tla prodnata in ob večjih nalivih ne želim imeti vode v kleti, sploh ker je nedaleč tudi Savinja. Kesonska? Ne bi vedela, prvič slišim za kesonsko izvedbo….
TOrej, Savinjski konec (Polzela) 🙂
V klet pa nameravava hoditi znotraj hiše, zunaj bi itak imela še utico za kolesa, kosilnico ipd.
Ja, kolikor bi imela okno, pa čeprav manjših dimenzij, bi že morala hiša biti dvignjena ;( In prav to je problem, kako omogočiti dobro prezračevanje in cirkulacijo? 🙁
takšen način temeljenja mora biti predviden in obdelan s projektom,
obdelal naj bi ga izkušen projektant, izvedel pa odgovoren in izkušen izvajalec.
voda je največje ZLO v gradbeništvu, poznamo pa več vrst njenega delovanja in s tem vplivov na nosilnost in uporabnost objektov (elementov).
tebi bi pa svetoval, da si ti najprej v smislu svojih pričakovanj in zahtev v neposredni okolici ogledaš dobro in slabo zgrajene objekte in to naj ti bo vodilo pričetka k pristopu tvojega življenskega dela.
malo “čudno” izgleda, pa vendar človek se celo življenje uči, pri izvedbi takšnih napak, ni primerno učenje na svoj račun.
Če se podtalnica pri deževju večkrat dvigne in če zaliva kleti tvojih bodočih sokrajanov…..Resda so včasih manj kvalitetno izolirali kleti, ampak…. Jaz definitivno ne bi tvegala. Že ob normalni gradnji kleti te stane kvadratni meter točno toliko kot stanovanjski del. Vaša bi očitno požrla še več denarja, pa nikoli ne bi bili prepričani, če res ne bi kdaj prišla voda not. Si pa niti ne predstavljem kleti brez oken in vrat. A boste orodje nosili čez stanovanje ven? Poleg tega pri tako veliki hiši klet zadostuje za shranjevanje vsega, zakaj še utica.
Če imate parcelo dovolj veliko, bi jaz naredila nizkopritlično hišo, brez kleti. Zraven oz. zelo blizu hiše pa malo večjo (cca. 5 x 6) shrambo, zidano. Notri imate lahko vse orodje, vso navlako, cisterno za olje, tudi kurilnico – ni pa nujno (če je res blizu hiše, potuje topla voda po izoliranih ceveh v hišo). Kurilnica je lahko tudi v hiši in čisto majhna. Ali pa kurilnico združite s servisnim prostorom , ki v hiši tudi mora biti.
Gradnja take shrambe oz. temu menda rečejo pomožni objekt, je bistveno cenejši po kvadratnem metru kot klet (ni izolacije sten s stiroporom, izotekom, manj zahtevni temelji – ker je objekt majhen, brez zunanje izolacije, manj električnih in vodovodnih napeljav, manj ometov..). Poleg tega pa naredite veliko točno toliko, kolikor RES rabite. Pri skrbno pospravljenih in zloženih stvareh lahko v tak objekt pospravite ogromno. Izkoristite lahko tudi njeno podstreho za smuči, sanke…Zraven pa lahko potegnete še nadstrešek za avto….
Klet pod hišo bi vas stala najmanj 48 000€. Pomožni objekt z nadstreškom za avto pa kvečjemu 10 000€ do 13 000€. Za ta denar spedenan v nulo. Če najdete zidarja in tesarja in krovca z normalno tarifo.
Skoraj 100kv.m. kleti je za moje pojme res veliko. Običajno pri preveč prostora stvari namečemo not, neracionalno izkoristimo prostor. Ker ga je preveč. Občutek imamo, da rabimo in da smo zapolnili, pa ni res.
Mšv, 48.000€? To se mi zdi pa “malo” pretirano. Govorim o navadni kleti, ki ne bi potrebovala izolacije, ne elektrike (mogoce en ali dva kabla), ne vode, ne fasade ipd., saj bi bila celotna v zemlji in prav zaradi taksnih stroskov, kot je izolacija + fasada + okni in se kaj ne bi imela nad zemljo nic kleti. Tako da v bistvu bi bila samo beton in seveda protipoplavna zascita.
Seveda tudi ni nujno, da bi bila klet cez celotno povrsino hise, ampak to se bova se kasneje odlocala.
norTON, sem se pozanimala, in je v bistvu namakalo sosedom samo ob najhujsi poplavi, ki je bila okoli 1991? leta. Letosnje poplave se se nisem pozanimale, ampak to pomeni, da ne poplavlja ob vsakem vecjem nalivu. In sosed ima taksno klet in cisto dobro sluzi.
Smo ze bili pri arhitektki in bo tudi to vkljuceno v nacrt. Vendar ce bo to izvajal Marles, si bo vzel se provizijo, zato bova do plate naredila “midva”
“Govorim o navadni kleti, ki ne bi potrebovala izolacije, ne elektrike (mogoce en ali dva kabla), ne vode, ne fasade ipd., saj bi bila celotna v zemlji in prav zaradi taksnih stroskov, kot je izolacija + fasada + okni in se kaj ne bi imela nad zemljo nic kleti. Tako da v bistvu bi bila samo beton in seveda protipoplavna zascita. “
Če si predstavljaš tako klet, zakaj jo bi sploh potreboval. Že betonske stopnice so velik in drag zidarski zalogaj.
Imeli boste omete (7€ na kvadrat). Ker mora biti spodaj plata hidroizolirana, po izoteku ne boste mogli hodit, boste dali estrih ( 8€ na kv. m.) in najcenejše ploščice,ki so spolaganjem še vedno 20€ na kv. meter. Klet brez enega umivalnika in pipe…ne vem če si kdo tako sploh predstavlja. Vse cene so brez ddv. Začetnik, verjemi mi, s svojim dragim tudi delava hišo, smo že bolj pri koncu (sušimo estrih in kupujemo ploščice za kurilnico), zelo dobro poznam cene…Ampak tale tvoja klet bi zagotovo stale več kot 20 000€.
Na hitro preračunano:
– najmanj 15 000€ za še ena plato, stopnice in zahtevno fršolanje le teh, vse zunanje in notranje nosilne zidove, hidroizolacija zunaj in not, zahtevno fršolanje pritlične plate..(pa si lahko srečen, če ti bo na celjskem zidar naredil za tak denar)
– omet cca 320kv.m znese 2250€ brez ddv
– estrih najmanj 800€ brez ddv.
– najcenejše ploščice s polaganjem pa še 2000€.
Brez elektrike, vode, vtičnic in stikal, oken vrat, koščka izolacije je to 20 000€.
Meni zgleda ta tvoja ideja bolj kot bunker iz druge svetovne. Oprosti tako si to sedaj predstavljam. In čemu vse to za toliko denarja…Potem boste pa naredili zunaj lopo, vse bo tam, ker preprosto ni prijetno hodit v temačen mrzel in vlažen prostor.
Sicer pa boš naredil tako, kot si sam želiš. Prosil si za nasvet, ponudila sem ti še drug pogled na klet…
Začetnik, a boš gradil na področju od Garanta proti mostu čez Savinjo??
Je Mšv dobro napisal, se pa da res veliko prišparat v kolikor se resnično sam lotiš tega. Tudi pri nabavi materiala.
Glede cene je osnova popis materiala in dela. V kolikor imaš to narejano, tako praviš, daj skopiraj in poišči nekaj ponudb. Boš videl po prejetih ponudbah kje si.
LP