Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Preventivni pregled dojk Klepetalnica 24 ur.si

Klepetalnica 24 ur.si

Po oddaji Preverjeno je bila odprta klepetalnica, kjer je dr. Žgajnar odgovarjal na vprašanja o metodi BreastScan. Kot se dogaja že leta je ponovno ocenjeval metodo nekdo, ki nima pojma o tej metodi, naprave ni še niti videl, kaj šele, da bi jo probal na kakšni pacientki. Zato sem na uredništvo 24ur.com poslal protestno pismo, ki ga objavljam v celoti.

Medovernetovce pa prosim za komentarje.

VSEBINA PISMA:
Spoštovani,

Dne 24. 2. 2004 ste v klepetalnico povabili dr. Žgajnarja, ki je komentiral tudi metodo Breastscan.

S tem je bila storjena velika napaka, saj dr. Žgajnar ne pozna metode in na tej osnovi nima nobene pravice ocenjevati njene uspešnosti in uporabnosti.

Povsod se zgovarja na slabe rezultate v Rusiji (ponavljanje besed dr. Kaučiča iz oddaje preverjeno). Niti dr. Kaučič, niti dr. Žgajnar nista imela nobenih kontaktov z institutom RES v Moskvi, ki je razvojni avtor naprave, niti z nobenim institutom ali kliniko v Moskvi, kjer to metodo redno uporabljajo, zato ne vem, od kod jim podatki o slabih rezultatih. Svoje trditve naslanja izključno spletni predstavitvi naprave, ki ne more biti kriterij za njeno oceno.

Resnica je popolnoma drugačna – rezultati metode so zelo dobri, metoda je znanstveno potrjena, uspešno so bili opravljeni klinični atesti in se v Rusiji legalno uporablja kot vse ostale metode.

V isti oddaji (Preverjeno) je nastopil tudi dr. Kuhelj, ki si je vzel čas in metodo v Rusiji osebno preveril in se prepričal o njeni uporabnosti in dobrih rezultatih, kar je v oddaji tudi poudaril.

Osebe, ki metodo v Sloveniji edini poznajo, so kritični do nje in vam lahko posredujejo podrobnosti so:

Mag. Stanko Pušenjak, dr. med.
prim. dr. Janez Kuhelj, dr. med.
Ing. Andreja Rajh
Ivan Zrimšek, univ. dipl. ing.

Hkrati pa vabim dr. Žgajnarja v našo ordinacijo v Črnučah, kjer mu bomo z veseljem pokazali napravo, ga seznanili z rezultati in vsemi podrobnostmi, ki bi ga zanimale.

S spoštovanjem,

Ivan Zrimšek

______________________
MO-GY d.o.o.
Ivan Zrimšek, univ.dipl.ing.
tel.:01/ 839-5192
fax: 01/ 839-5191
GSM: 031 623-144
[email protected]
http://www.mo-gy.si

MO-GY d.o.o.: Ivan Zrimšek, univ. dipl. ing.

Spoštovani g. Zrimšek!

Gledanje prispevka v oddaji preverjeno me je zelo razjezilo. Dobila sem občutek, kot da gre za neke nepojasnjene zamere in trmo s strani določenih ljudi, trpimo pa seveda mi, ki bomo tako ene kot druge morda nekoč potrebovali. Veliko žensk in med njimi tudi sama, sem preizkusila metodo breast scan. Zanjo sem se odločila zaradi sprememb, ki sem jih začutila, predvsem pa zaradi strahu, ki me je razjedal. Stara sem 33 let in mamografija zame še ni primerna. S strokovnostjo in načinom dela vseh v centru sem zelo zadovoljna, predvsem pa sem od tam odšla brez strahu, ki me je kar nekaj mesecev hromil in mi onemogočal kakovostno življenje. In ko sem gledala oddajo se je v meni porodil strah. ZDI SE, KOT DA JE BIL TO NAMEN PRISPEVKA, NAMREČ USTRAHOVATI ŽENSKE, KI SO NA PREGLEDU BILE, pa je bilo hvalabogu vse ok. A sem se strahu kar kmalu znebila. Nobena stvar ni stoodstotno zanesljiva. Tako kot lahko da breast scan netočne rezultate, tako je tudi z drugimi metodami. In prav je, gospod Zrimšek, da ste se odločiuli za korak, kot ste ga opisali. Čas je že, da nekateri odprejo oči in s tem rešijo marsikatero življenje.

Veliko uspehov želim vam in vašim sodelavcem.

Lp iz zasneženega Maribora!********
******
****

Pozdravljeni!

Naj še sama prispevam komentar na oddajo Preverjeno in klepetalnico 24 ur. Oddaja mi je bila ZELO všeč, končno se je nekdo (beri dr. Kuhelj, g. Zrimšek in ostali strokovnjaki, ki se okvarjajo s pregledi dojk po metodi Breastscan) postavili na našo stran – stran pacientk. Ne razumem zakaj nove metode ne bi sprejeli na inštitutu in tako zmanjšali odstotek neodkritih bolezni dojk kot pravi dr. Kuhelj. Lahko smo srečne, da se tudi na področju diagnostike odkrivajo nove metode in da jih imamo možnost preizkusiti. S strani onkološkega inštituta vsa zadeva namreč izpade tako, kot da ženske zanje sploh nismo pomembne in da novosti v tem primeru niso dobrodošle. Vendar sem prepričana, da se bodo stvari kaj kmalu spremenile, saj že uvedba Breastcsana predstavlja prvi korak do boljšega, hitrejšega in pacientkam prijaznejšega odkrivanja bolezni dojk.

Želim Vam uspešno delo še naprej in čim več zdravja.

Polona

Mene je pa najbolj čudilo,da so kazali izvide po Breacstan metodi zdrave ženske, ki naj bi imela raka.Sama sem se prepričala, da Breacstan metoda zazna vsako spremembo celic, saj sem tudi sama imela po tej metodi zaznavek, ki se je po treh mesecih poslabšal, potem pa sem s terapijo dr.Kuhlja,pa tudi z opustitvijo hormonskih tablet in izgubo teže dosegla, da je naslednji Breacstan pregled bil b.p.Torej ti ta metoda da alarm za preprečevanje obolenja, še preden je ta rakav in ga je treba klinično zdravit.
Zato njihovim trditvam, da je po Breacstan metodi zdrava ženska imela raka, ne verjamem.Prepričana sem, da je šlo za zamenjavo in pomoto.
Alenka

Tudi jaz sem že bila pri vas na pregledu in tudi jaz sem gledala prispevek na TV in vam kar odkrito povem, da sem začela razmišljati da bi še opravila pregled z ultrazvokom. Saj škoditi ne more..

Najbolj me je v oddaji motilo, da ni imel nihče od tistih , ki so proti vaši metodi , nobenega konkretnega dokaza, razen tega, da obstaja ena pacientka, ki ji ta aparat ni zaznal tumorja, čeprav je bil že velik .
Ali nam mogoče lahko komentirate karkoli o tem in nam mogoče pojasnite kako je to mogoče…??

Zamalo pa se mi je zdelo, da je gospa z rdečim lasmi( na žalost ne vem imena ) , ki naj bi bila kot sem razumela predstavnica društva za boj proti raku , kategorično odklonila to metodo . Moje mnenje je, da če se s pomočjo česarkoli ( v tem primeru Breast scana ) prepreči razvoj tumorja pri eni sami ženski , potem ta naprava ne more biti zanič in da bi lahko kombinirali vse metode, ki jih pozna medicina ali alternativna medicina..

Saj se vendar pogovarjamo o ljudeh, ne pa o kapricah ljudi, ki ne sprejemajo novosti..

Spoštovani,

V vseh teh “primerih”, ki jih navaja onkološki institut (beri Matjaž Kaučič) je osnovni problem ta, da nam nočejo povedati ime pacienta (skrivajo se za varovanjem podatkov), tako si lahko izmišljajo nove in nove “primere”
Za primer, ki ga navaja dr. Kaučič, pa lahko povem sledeče (saj je bil samo en tak, kot ga navaja):
Gospa je prišla k nam z diagnozo in potrjenim tumorjem. Po diagnozi se je odločila za terapijo stradanja, med to terapijo dejansko na mestu tumorja nismo opazili funkcionalnih sprememb. Šlo je za nekakšno latentno stanje tumorja, le ta v tistem trenutku ni bil aktiven. To ne pomeni, da ga ni bilo in tudi mi smo pacientki svetovali zdravljenje, še posebej potem, ko je prišla k nam 3 tedne po končani terapiji stradanja, ko smo tudi na Breastscanu tumor lepo zaznali in ji ponovno svetovali zdravljenje na Onkološkem Institutu. To, da se kljub vsemu ni odločila za zdravljenje, ni naša napaka, kot bi nam rad podtaknil dr. Kaučič.
Tudi to se lahko zgodi, da ima po njihovem zdrava ženska raka. Vendar je to problem maografije, ki zazna šele strukturne spremembe v dojki, sama bolezen pa je lahko prisotna že 3 do 5 let, pa je mamografija ne more zaznati. Gre za lažno negativne rezultate mamografije in ne lažno pozitivne rezultate Breastscan metode.

Lep pozdrav

MO-GY d.o.o.: Ivan Zrimšek, univ. dipl. ing.

Brestscan metoda je najbolj učinkovita ravno tam, kjer ima mamografija največje pomanjkljivosti – pri hitro rastočih tumorjih pri mlajših ženskah.
Rak dojke je pri mlajših ženskah sicer bolj redek (okoli 20%), vendar pa je veliko bolj progresiven, hitro rastoč in nevaren. Tak rak je najlepše viden z breastscan metodo, medtem ko je mamografija pri ženskah do 40/50 let zelo slabo pregledna.
Večji tumorji so z breastscan metodo slabše vidljivi ker:
-se počasneje razvijajo (manj progresivni)
-se pričenjajo prekrvavljati, kar deluje kot hladilni sistem.
Vendar naše metode taki tumorji ne zanimajo, večinoma so že otipljivi ali vidni z mamografijo.
Ciljna skupina pregledov z metodo BreastScan so predklinične spremembe (ko tumorja še ni), manjši tumorji do 1.5 cm in populacija žensk do 40 let, kjer mamografija še ni uporabna.
Gospa z rdečimi lasmi je dr. Mojca Senčar, predsednica društva Europa Donna v Sloveniji, ki bi po moji oceni morala to funkcijo zapustiti ravno zaradi tega, ker dela v nasprotju s cilji društva. Namesto, da bi se na moje povabilo odzvala in si ogledala, kako metoda deluje, ne da bi metodo poznala pljuva vsepovsod in blati naše rezultate. Močno pa propagira presejanje z mamografijo, njihov glavni projekt pa je zbiranje sredstev za mamotom.
Nimam nič proti, naprava je zelo dobra, napačen je način akcije, po moji oceni gre tu bolj za samopromocijo nekaterih članov društva, ki bi se lahko ukvarjali z bolj koristnimi projekti.

MO-GY d.o.o.: Ivan Zrimšek, univ. dipl. ing.

Moram spet še malo dodati.
Ja, tudi to sem zamerila dr. Kavčiču v oddaji Preverjeno, da je opletal z odločitvijo pacientke, da se zdravi sama s stradanjem. Kot ste že sami povedali, ji tega nihče pri vas ni svetoval in ste jo napotili na zdravljenje, kar je edino prav in v okviru vaših pristojnosti/dolžnosti. S tem pa se seveda pristojnosti končajo, kar pa uradna medicina prevečkrat pozablja. Vsak človek se ima PO ZAKONU pravico sam odločati in tudi zavrniti poseg, če tako hoče. Odločitev je njegova in SAMO njegova. Dolžnost zdravnika je, da ga kar najbolj informira, odločitev pacienta pa, ali se s predlaganim strinja in se za predlagano odloči. Uradna medicina velikokrat pozablja tudi na dolžnost pojasnjevanja, potem se pa čudi, če se pacienti odločajo po svoje. A ne glede na vse informacije, poudarjam, da se ima vsak človek pravico sam odločati ZA ali PROTI. Tudi če se odloči napačno. Žal.
Podpiram vas, vztrajajte pri svojem delu.
Lp, Junona

New Report

Close