Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Gradimo, opremljamo in urejamo dom Klasična ali montažna gradnja

Klasična ali montažna gradnja

Kupili smo parcelo…sedaj se odločamo ali bi gradili (klasika) ali kupili montažno hišo. Hiše ne bi podkletili, velika bo približno 140m2 (11mX8m), dvokapnica. Vi, ki že zidate oz. ste že zazidali, ali je cenovno velika razlika med klasično in montažno gradnjo? Zanimajo me tudi ostali plusi in minusi?
Hvala in lp

Ves ,vsak zagovarja svoje,eni ti bodo klasiko(zame so ti tudi v glavi klasicni),drugi ti bodo montazno,tretji pa ytong.
No,sam nameravam zidat,in prvo vodilo je bilo da bi bila hisa narejena cimprej in cimbolj izolativna,saj ne mislim delat cele dneve za kurjavo.In tudi dober izziv za gradnjo,priti do tocke ko rabis malo kurjave in nic kline poleti.
Tako se se sedaj nisem odlocil med ytongom in montazno.Montazna je bolj izolativna,ma pa slabo lastnost pri slovencih da ni cenjena.
Pri nas se ceni le cegu,beton in kamen.
Ma mislim da bo odlocitev padla ko bom dobil izracune za montazno in za ytong,in to izracun kaksen zid nudi kaksno toplotno prevodnost in kateri je cenejsi.
Ti pa se moras odlociti kaj ti je pomembneje.

vsaka ima svoje prednosti, montažna je narejena hitro, vendar potrebujete ves kapital naenkrat. Potem so tudi odstopanja pri izvajalcih, tako po kakovosti kot po vrednosti. Imamo dvoje sosede z montažnimi hišami, ena je Jelovica, čisto nova in je bila sama izvedba katastrofalna, so sosedje čisto razočarani, za drugo pa proizvajalca žal ne poznam, je bila pa tudi hiška smešno poceni, vseljeni so 5 let in imajo same težave. Po drugi strani so pa razni proizvajalci, kot npr. Lumar, ki pa naj bi bili zelo kakovostni in sem slišala že veliko pohval.
Glavna pomanjkljivost montažne hiše (po mojem mnenju) je pa ta, da ko enkrat zaključiš načrt in gre hiša v izdelavo, ni več dosti možnosti za zmišljevanje. Pri klasični gradnji namreč med samo gradnjo opaziš še mnogo stvari, ki bi jih pa morda spremenil. Npr. ugotoviš, da je kolenčni zid prenizek in pozidaš še eno šaro. Ali pa ugotoviš, da bi želel imeti centralni sesalni sistem, enostavno poštemaš stene in ga napelješ. Skratka, zadeve gredo bolj počasi, o stvareh pa iščeš informacije sproti, ne vse naenkrat. Ko se moraš odločiti, kam boš postavil kakšno luč, je odločitev mnogo lažja, če stojiš v prostoru, kot če gledaš načrt.
Kakorkoli, hišo običajno delamo samo enkrat in zato ni vseeno, kakšna bo.

Vsak svojo hvali. Ampak ne vem zakaj vsi hvalijo montažne kako dobro izolativne so. Jaz zidam klasično z izolativnim Porotherm zidakom, na kar bom dal 10cm kamene volne, okna s prevodnostjo 0,96.. in naščijem vsako npr. marlesovo hišo po izolativnosti. Poleg tega bo imela moja hiša akumulacijo, kar jo montažne nimajo. Je res da je hitro topla, se pa tudi relativno hitro shladi.

Zakaj bi pri montažni rabil ves kapital naenkrat? kaj pa kredit?! Za začetek pa itak pri enem ali drugem načinu gradnje rabiš nekaj prihrankov… Razliko vidim v tem, da v montažni živiš in plačuješ kredit (če seveda nimaš dovolj prihrankov). Klasično pa (spet če nimaš dovolj prihrankov) počasi zlagaš skupaj, po možnosti pa še plačuješ stanarino za stanovanje, v katerem živiš. Kaj je bolj smotrno? Po moji logiki prvo.

tudi pri klasični gradnji lahko vzameš kredit, kajne?

Midva sva se odločila za montažno. Videla sva jo postavljeno, se “zaljubila” in prav zdaj podpisujemo pogodbo in plačujemo10%. Imeli bomo Honko. V najinemu primeru sploh ne razmišljava, katera je boljša, katera se rpej ogreje in prej dalj časa ostane topla…. Honka je za anju zakon v vseh pogledih in temu primerno vzameva v zakup vse, kar paše k montažni gradnji. Vsekakor pa ima montažna gradnja veliko prednosti. Ena je tudi protipotresna varnost. Pa še bi lahko naštevala. Je pa fino, ker bova v 3 mesecih že uživala v popolnoma dokončani hiši.

Ali mogoče kdo pozna + in – klasične in montažne gradnje?

akumulacija ni nobena dobra lastnost,prej slaba.Dobra je le v jeseni dokler se zidovi ne shladijo,pa prve vroce poletne dni,potem pa je celo poletje en vroc radiator katerega si nihce ne zeli.
Zato sam ne bi nikoli delal hise iz opeke.Zame je to en velik minus.

oprosti,midva z zeno ze pol leta riseva in preucujeva variante hise katero sva si zamislila.Po moje prav tu si ne smes delat sile.Ene stvari pa se da tudi kasneje se spremenit,razen ce je hisa na kljuc.
In kaj ni lepo da se lahko hitro vselis,kot da narocis obleko in ti jo sivilja naredi sele cez 3 leta?????Tudi moda se spremeni v tolikem casu,enako je pri klasicni hisi.Moras popravljat se preden se vselis,…………..

Midva sva šla v gradnjo predvsem zaradi financ. Če kaj zaškriplje, pač malo počakaš in nadaljuješ. Prilezla sva do inštalacij in kot se stvari odvijajo zdaj, vidim, da bi lahko sfinancirali tudi montažno gradnjo. Sem bila pa ravno v soboto besna na zidarje, ko smo za njimi flikali neke luknje in pripravljali stene za omete. Pa sem spet pomislila na montažno bajto in da bi se izvajalci sami ukvarjali z napakami predhodnikov.
Sva se pa midva takrat odločala za Marles. No, najin sosed v Marles niti slučajno ni bil vseljen v 3 mesecih, zdaj ko je, pa reklamacije počasi rešujejo.
Sklep: približno tako, kot je napisala Felix. Pri gradnji sproti popravljaš napake, pri montaži imaš pač reklamacije.
Me pa pri gradnji hudo obremenjuje še nekaj: ko so npr. zidovi še “surovi” se ti že odločaš, kakšna stikala boš imel, ker so doze različne. In podobnih malenkosti je še kar nekaj (npr. sto banj, sto variant odtokov), tako da se je treba precej zmišljevati in prav zanima me, kakšen bo naš končni izdelek:)

Sicer nisem prebirala prejšnih odgovorov, pač pa ti bom povedala kako je pri nas.
Sami namreč gradimo na ključ. Ena gradbena firma nam v bistvugradi in naredijo vse, še ograjo in posadijo travico. Skratka sodelujemo, povemo kje želimo imeti stene, vrata, okna….
Pa nas bi enaka velikost montažna s parcelo in vsem kaj imamo sedaj pride dražje.
To je pač naša izskušnja.

Preden sva se odločila zanj so mi pri montažni predvsem bili plusi to, da je zelo hitro narejena, da se ni potrebno obremenjevati z podizvajalci.
Moraš pa imeti parcelo, vsa dovoljenja in ploščo-to pa traja dlje kot montaža sama.

– zidana je tudi lahko hitro -odvisno od vremene (letos je super) in izvajalca.

lp

Tudi mi smo se odločili po tehtnem razmisleku za montažno /podkletno/ od Lumarja , naši glavni razlogi za so bili:

– sama hitrost gradnje , hiša pride aprila na teren in
v septembru naj bi bili vseljeni
– mož nima ne časa in ne volje se ukvarjati z gradnjo
– kapital imamo pa tudi vbistvu večinoma plačuješ po delih
– kvalitete izvedbe del, dobra izolativnost – mi smo se odločili še za dodatno t.i.m.prestige steno torej bo debelina zunanje stene 30 cm.

V glavnem meni osebno je bilo čisto fajn da smo pač res večinoma mogli
doreči vse zadeve do delavniškega načrta ampak meni to ni predstavljalo
nobenega problema, pa tudi pri Lumarju so čisto prijazni in mirno prenašajo
vse spremembe, pripopombe inp.

lp

Zdravo,

koliko vam pa računajo na m2. Ali se vzame vsa – bruto površina?

tole je pa enostransko gledanje. že mogoče, da marlesovo naščiješ, kakšne druge pa ne. pa tudi pri marleski je lahko izolacija debelejša.

meni se pa to ne zdi prednost. pa spreminjanje pri zidani sploh ni tako zelo enostavno, ker potegne marsikaj za sabo – imam znance, ki so premaknili odprtino za stopnice in zdaj veselo štemajo, pa še sami ne vedo ali bodo stvar sploh lahko toliko spravili v red, da bo vsaj nekako izgledala.

ne vem no, ampak po moje hiše ne moraš delati kar tako, da na licu mesta nekaj “popravljaš” in spreminjaš – sicer pa kdo pa ima danes toliko časa, da bi stalno visel zraven in če se kaj zalomi in ne izpelje dobro – komu boš težil?

imaš neko količino denarja, ki jo lahko nekam vložiš in veselo obračaš ali pa začneš zidat hišo, ki jo če nimaš v osnovi dovolj denarja in delaš sam zidaš tudi kar nekaj let. Ali pa se ti medtem denar oplemeniti in ti hišo postavijo drugi, kar pravzaprav niti ni nujno, da je dražje, kot če delaš sam (ker veliko stvari pozabiš upoštevat in računat).
Če ti delajo montažno se vseliš v kakšne pol leta do enega leta, plačuješ sproti, po fazah.
Če ti delajo zidano se tudi lahko vseliš v kakšnem letu in plačuješ sproti po fazah.

ni nekih standardnih + in -, ker imaš več načinov klasične gradnje. Ne moraš primerjat neke honke z marlesom. primerjaš lahko marjes in jelovico pa morda juting ali pa jaris in dama. prav tako imaš tudi pri klasični različne gradnje.

protipotresna varnost je stereotip, ki ni resničen. koliko je hiša protipotresno varna je odvisno od sidranja pri montažni hiši in samo dejstvo, da je hiša montažna še nič ne pove. tudi zidana hiša je lahko hudo protipotresno varna.

New Report

Close