Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Klamidija – sem obupana

Klamidija – sem obupana

Pozdravljeni, se opravičujem, če napišem svoje vprašanje na ta forum, saj še sploh nisem bila noseča. Bojim se tudi, da nikoli ne bom.

Stvar se vleče že več kot en mesec.

Fantu (s tujine), s katerim sva skupaj +2 leti, so po neke vrste uretritisu z izcedokom, ugotovili klamdijo. Zdravil se je najprej z Nolicinom, pol po testu še s Sumamedom in doksociklinom. Zdaj je v obravnavi glede Reiter sindorma (artritis), ki ga povzroča dolgotrajna klamdijia. Njegov specialist mi je že mesec nazaj predpisal doksociklin, ki ga še nisem vzela, saj…

Zaradi močnih pekočih bolečin v jajčnikih, sploh desnem – od katere nisem mogla spati, bolečini v dimeljskih bezgavkah in na področju medenice, težave pri reguliranju urina, povečanim (brez posebnosti) izcedkom, sem odšla po pomoč k zdravnikom. Težave so se pojavjale v valovih, najslabše je bilo zvečer in simptomi so se menjavali. V času menstruacije, ki je bila šibka, so bolečine nekoliko popustile.

Najbolj osnovni testi urina in krvi niso pokazali posebnosti. Moja ginekologinja me je odslovila, češ, da SPB ne morem imeti, če sem v rednem razmerju in naj kar padem skupaj od bolečine, saj se bo tako klinična slika pokazala bolje. UZ naj ne bi kazal posebnosti.

Šla sem na dermatovenerološko v Lj, kjer so opravili teste za klamdijo, gonorejo in ureoplazmo (bris). Specialist mi je povedal, da tudi, če bi bila klamidija negativna, bi dobila sumamed. Doksociklin pa le če bi bila pozitivna na gonorejo ali ureoplazmo.

Ker rezultatov nisem in nisem dobila, sem klicala na kliniko, kjer so mi povedali, da je specialist na dopustu. Poklicala me je nazaj nadomestna zdravnica, ki je povedala, da so vsi rezultati negativni in mi torej ne bo predpisala antibiotika. Povedala sem ji, da imam tipične težave, ki bi lahko nakazovale na klamidijo in se mi skoraj začela smejat v telefon, češ, da kaj si zmišljujem, da simptomov za ženske sploh ni in da naj vprašam svojega splošnega zdravnika za sumamed. Ker so bili prazniki in zdravnik na dopustu, sem se dokopala do sumameda brez recepta in zdravnikov. Vzela sem Sumamed 1000mg + 500 naslednji dan, ampak težave so se umirile le za prva 2 dni. Prvič, ko sem vzela tableti, sem imela tudi zelo močno reakcijo. Potila sem se in vroče mi je bilo ter zelo slabo,

Po Novem letu sem šla k zdravniku, ki me je skoraj nadrl, da sem vzela sumamed in mi ni hotel predpisat recepta, da naj grem h ginekologu, ker on nima kaj, ker itak sumamed deluje 1 teden (takrat je ravno minil teden). In da ker je bil test negativen, absolutno ne bi smela vzeti sumameda in da on zdaj nima več kaj.

Šla sem k novemu ginekologu, ki mi je povedal, da je na UZ-ju vse ok in mi povedal, naj grem do splošnega zdravnika in ga prosim za sanford test. Ginekolog je bil res izredno prijazen, ampak po pravici povedano, sem imela občutek, kot da o klamidiji ne ve prav veliko.

Naslednji teden grem k zdravniku, sestra pa me skoraj ni hotela več naročiti, ker ji grem že na živce in mi je rekla, da kaj še hočem. Nikoli še nisem šla k zdravniku za brezveze in tokrat mi je res slabo. Tako moram sper čakat dolgo.

Ob tem sem izpustila še vse možne slabe “prigode”, ki so se mi zgodile.

Zdaj je že skoraj 10 dni po Sumamedu in se je pekoča bolečina preselila v predel “medenice”, peče me pri uriniranju in občasno boli do solz.

Zadnja dva leta sem imela tu pa tam že težave z mehurjem in pekočim uriniranjem, itd., vendar zaradi tega nisem vzela antibiotikov. Sumamed sem vzela enkrat marca 2016 zaradi neke gripe/angine.

Vmes sem hotela na samoplačniški test za klamidijo, vendar žal brez uspeha, saj kar koli kličem, me odslovijo in rečejo, naj vprašam splošnega zdravnika. Ne najdem nekoga, da bi mi razložil kateri test bi bil bolj smiselen in kdaj. Če je smiselno vzet kar doksociklin, ki ga imam doma in koliko dolgo.

Bojim se, da se je klamidija preselila v zgornje organe, jih poškodovala in se ne bo pokazala v brisu. Raje bi morda naredila krvni test, ki pa vem, da ni nujno da pokaže aktualno okužbo, ampak je ta lahko stara.

Sem resnično obupana in ne vem kaj. Bojim se, da je klamidija res že uničla jajčnike in me zdaj čakajo doživljenjske težave s kroničnimi bolečinami.

A mi lahko kaj svetujete? Na koga naj se obrnem? Katere teste naj opravim in koliko časa po Sumamedu? Kako lahko dopovem zdravnikom, da mi je slabo? Nihče me ne jemlje resno, vsi bi, da samo čakam v bolečinah.

Resnično najlepša hvala za nasvete! Se opravičujem za dolžino zapisa, ampak se je v mesecu in pol nabralo veliko stvari.

Hvala!

Spoštovani
tale forum je namenjen celotnemu področju ginekologije in porodništva, zato ste povsem na pravem mestu.
Ne poznam vas dovolj, ampak že iz zapisanega gre razbrati, da ste svojevrstni in svojeglavi. Ko si o nečem ustvarite svoje mnenje, boste tako dolgo težili, dokler ne boste naleteli na nekoga, ki vam bo ustregel. To lahko vodi v kaos in seveda nezadovoljstvo, ker nikjer ne dosežete prave, celovite in popolne obravnave.
najprej razčistite s svojim fantom (iz tujine)… kaj in kje kaj počne, ko vas ni. Klamidija je SPB in SPB se dobi izključno s spolnimi odnosi. Če sta skupaj 2+ leti sta le dve možnosti: ali ima klamidijo že iz prejšnjega razmerja (Reiterjev sindrom ni nujno dokaz, da je tako), ali pa jo je dobil v času vajinega razmerja.
Kot drugo, če sta par, potem vaju morajo tudi vsi zdravniki, ki z vami komunicirajo zaradi klamidije, obravnavati kot par in tako tudi zdraviti. SPB se vedno zdravi tako, da so vključeni partnerji (oba ali vsi, če jih je več!). Nenazadnje ob odkritju ene SPB, je primerno opraviti vsaj presejanje za vse SPB, kajti SPB pomeni, da sediš na vlaku, na katerem se občasno vozijo tudi drugi neprijetni potniki (HIV, hepatitis, herpes, gonoreja, sifilis, …)
Tretjič, če medicina že uporabi metode za preverjanje določene infekcije, brisi, serologija…in ugotovi, da aktivne infekcije ni, potem gre temu verjeti, sicer so preiskave nesmiselne. Sicer bi jaz pri vas preveril oboje (serologijo – torej protitelesa v krvi in brise, da vsaj vemo, če ste kdajkoli vsaj bili v neposrednem stiku s klamidijo). Če bi bilo negativno oboje, potem ni nobenega dvoma, da niste okuženi, ker je vsaj negativna napovedna vrednost serologije zanesljiva.
Vaši simptomi so lahko tudi povsem psihosomatski, torej namišljeni. V strahu in obupu se v glavi dogajajo čudne reči in vse, kar ste našteli, od bolečin v dimljah(vi omenjate bezgavke?) in trebuhu, je lahko pod močnim vplivom domišljije.
Za enkrat bi se strinjal, da se izvide brisov dopolni s krvnim testom, preveriti pa bi dal še ostale SPB, potem pa naprej, kot bo pokazala diagnostika. Kar tako, na pamet in brezglavo zdraviti neko stanje, ki ga nismo dokazali, pa ni ustrezen pristop. Če pelvične bolečine so, zanje pa ni najti povoda v infekciji, ostane še laparoskopska diagnostika, saj UZ žal ni preiskava, s katero bi lahko izključevali razloge za pelvično bolečino.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Resnično najlepša hvala za hiter odgovor.

Bolečine niso namišljene, kak dan me boli, da ne spim celo noč, se jokam in si grizem roke. Spet kak dan so bolečine bolj rahle. Resnično se mi ne da plazit okoli zdravnikov brez razloga. Težim in sem obupana, ker me boli in peče že več kot en mesec in mi nihče ne ugotovi ničesar, le pošiljajo me drug k drugemu.
So pa večinoma bolečine pekoče. V bezgavkah (katerim sprva nisem posvečala pozornosti), je bolečina zelo rahla in se pokaže bolj ob hoji ali premikanju. Problem je, da se simptomi zelo menjujejo, bolečina in pekoč občutek se selita (vedno v tem pelvičnem predelu, jajčniki).

Tudi sama sem razmišljala o testu krvi, vendar ne vem kje bi tak test lahko opravila. Ginekoog mi je povedal, da je nesmiselen, saj je test za bris isti. Splošni zdravnik pa mi je na katerokoli vprašanje odgovoril, da ne ve kaj z mano. Klicala sem tudi na dermatovenerolško, kjer so mi povedali, da informacije lahko dobim zgolj pri svojem zdravniku in preiskala internet, ampak kot vidim, so samoplačniški testi v laboratorijih le iz brisa. A morda veste kako bi lahko prišla do krvnega testa? Raje zahodna ali osrednja Slo.
Sem pa iz Obale, preiskovala sem tudi možnosti v Trstu in Umagu, ampak spet so objavljeni samo brisi.

S fantom, glede na to, da sva iz različnih držav, je veliko lažje iti vsak k svojemu zdravniku. Sama plačujem letos zavarovanje v Sloveniji, saj sem v tujini lani izgubila službo on pa plačuje v svoji državi.

Test za gonorejo in ureaplazmo je bil narejen skupaj s testom za klamidijo. Vsi negativni. Test na ostale SPB pa sem opravljala tri leta nazaj in slučajno leto nazaj in so bili takrat negativni. Fant pa jih je opravil pred par dnevi in so bili prav tako negativni.

S fantom sva se seveda pogovorila.

Sicer je imel on pred približno 5 leti težave z mehurjem (neka druga bakterija, ki je sicer prisotna v blatu se mu je pojavila v urea traktu), in so mu takrat delali test za klamidijo, ki je bil negativen.

Meni testa za klamidijo niso nikoli opravili (pred tem), zato se tudi bojim, da sem jaz tista kriva in da jo vlečem že več let s sabo.

Kje bi lahko dobila sploh več informacij o krvnem testiranju? Pri ginekologu, splošnem zdravniku in na splošni številiki od dermatovenerološke v lj mi niso znali dati nobenega odgovora. Zdravniku bom kakorkoli dala obvestilo od ginekologa, ki predlaga sanford test, ali naj ga takrat ponovno vprašam za napotnico za dermatovenerologa, ki mi bo najverjetneje znal svetovati?

nova
Uredništvo priporoča

hm?…če ste vi vir okužbe, potem je nenavadno, da bi se šele zdaj pojavili simptomi s tem v zvezi… sicer pa se črevesna infekcija v sečilih pri moškem pojavljajo samo, če za to obstaja posebej razlog – najpogosteje posledica analnih spolnih odnosov. Če prakticirata takšno spolnost, jo odsvetujem, če že, pa nikakor ne kombinacije analne in vaginalne, zlasti ne v omenjenem zaporedju. Serološke teste za klamidijo bi vam verjetno opravili na infekcijski kliniki, ne vem pa, kako do tega obiska priti. Če se oglasite v ambulanti za rizične spolne odnose, ki deluje ob ponedeljkih okrog 12h (točne ure ne vem), vas bodo verjetno testirali le za HIV, hepatitise in klasične spolne infekcije (sifilis, gonoreja). Mogoče bi na posebno prošnjo razširili preiskavo, vem pa ne, če je to mogoče.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Hvala za odgovor.

Ne prakticiramo analnih odnosov in za takratno fantovo okužbo vzrok niso bili takšni odnosi.

Priznam, da me ravno to spravlja v obup, saj ne vem na koga naj se obrnem. Nihče ničesar ne ve o tem kako do kakih testov in kaj bi lahko bil vzrok. Vsak zdravnik mi pove nekaj drugega in me pošlje do naslednjega. Ne ugotovi se mi ničesar, mene pa ves ta čas peče in boli.

Seveda, morda vzrok ni klamidija, je pa pač to edina stvar, ki je bila ugotovljena do zdaj, zato tudi razmišljanje bolj v tej smeri. Poleg seveda simptomov, ki bi lahko bili tudi posledica dolgotrajne okužbe s kalmidijo.

Sicer je tudi meni čudno, da bi se neki simptomi, pojavili pri sebi in fantu istočasno zaradi okužbe s klamidijo. Možno pa je tudi, da je fant imel pač vnetje mehurja in so mu ugotovili še klamidijo zraven. Pač poslali so ga na ogromno testov.

Čudno pa bi bilo tudi, da mene nekaj tako noro peče in boli, pa da sem zdrava.

Hvala še enkrat. Bom poskusila srečo še enkrat pri svojem zdravniku, potem pa verjetno mi ostane samo še tujina.

ne, medicina in zdravje se ne pokrivata povsem. Po definiciji SZO (WHO) zdravje ni le odsotnost bolezni, ampak tudi duševno, telesno, čustveno in socialno ugodje/blagostanje. Medicina pa se žal ukvarja le z objektivnimi pomanjkljivostmi v telesnem in duševnem zdravju. Če za neko počutje ni mogoče najti anatomskega, slikovnega ali laboratorijskega substrata (ozadja), je medicina hitro nemočna in težko pomaga.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Pozdravljeni ponovno, zelo se opravičujem, da vas še enkrat motim.

Imela bi samo še par vprašanj, morda malce nepovezana z vašim podoročjem, tako, da se popolnoma zavedam, da morda mi ne boste mogli dati odgovora.

Nekako od nedelje sem se začela počutiti boljše, to je trajalo kontinuirano 4 dni (slabih 10 dni po sumamedu). Zaradi tega sem bila zelo vesela. Sem pa po obisku zdravnika v torek začela čutiti kot da bi se mi začela gripa, zato nisem šla do Lj na infekcijsko in se seveda zdaj tolčem po glavi.

Od četrtka pa mi je spet slabo. Danes se jokam že celo popoldne in sem prvič vzela kar naklofen, ki je morda pomagal par ur.

V torek sem šla k splošnemu zdravniku, ki me je dal na test urikult, ki je bil negativen, zato mi je med. sestra priporočila privatnega urologa h kateremu grem v ponedeljek.

-Koliko je možnosti, da je bil test urikult negativen zaradi sumameda vzetega pred 10 dnevi?

-Kako se zdravnik odloči, koliko dolgo jemati antibiotik v primeru klamidije? A so za to kakšni posebni testi ali priporočila? Fantov specialist, revmatolog, vse to določa beje po nekih algoritmih. Namreč doma imam doksociklin za 10 dni še od prvega fantovega specialista urologa pa si ga ne upam vzet, ker se bojim, da bi potrebovala večjo dozo. Ne vem kako se naredi večja škoda, da se vzame nezadostno količino antibiotika ali da se izgubi še kak mesec z iskanjem vzroka za težavo?

-V primeru, da bo fant zdravljen za reaktivnim sindromom, baje dobim jaz 3 tedne doksociklina po mnenju njegovega revmatologa (ki je sicer zelo priznan zdravnik). Tu mi moj ginekolog ni odgovoril, če je to smoterno, oz. se je spl zdravniku zdelo nedopustno.

-Vmes sva se s fantom spomnila, da je on zaradi težav z nekim dolgotrajnim kašljanjem, dobil septembra 3 tedne sumameda (3 tablete – 3 dni vsak teden za 3 tedne).

-Če izpustim krvne teste na klamidijo (o katerih žal še nisem izvedela, kako do njih), bi bilo manj škodljivo iti najprej na laparoskopijo (torej anestezija itd) in tam ugotavljati vzroke pekočih bolečin (jajčniki, dimlje, spolovilo) ali bi bilo vzeti antibiotik, ki ga je dobil fant?

-Katero protibolečinsko sredstvo priporočate? Imam vedno večje težave tudi s kislino in razdraženostjo želodca (zaradi česna in vitamina ce), zato sem danes zvečer že vzela Nolpazo, ker je bila pač lekarna ravno zaprta in nimam nič bolj blagega doma.

Resnično najlepša hvala. Res ste zelo dobrega srca in požrtvovalni, da se vam da prebirati taka sporočila nas nesrečnikov. Še enkrat hvala in se opravičujem.

Spoštovani,
vaš primer je že tako zmeštran, da je nemogoče ocenjevati, kdo ima prav in kdo ne, katero zdravljenje je bilo ali je pravilno in katero ne. Rekel bi, da vas že zdaj obravnava preveč zdravnikov. Do cilja verjetno celo pelje več poti, ampak vas ne bo nobena, če boste spreminjali kurz vsakič, ko bo imel kdo drugo mnenje. Jaz bi se držal enega zdravnika, najbolje tistega, ki vas je začel zdraviti.
Moje načelo in na sploh skladno z medicino je sicer najprej diagnoza, potem zdravljenje. Torej bi bilo za vas po mojem najbolje, če počakate na pravo diagnozo.
Negativen urikult pač pomeni, da trenutno ni aktivne bakterijske infekcije sečil. Klamidija se na urikultu ne pokaže. Proti bolečinam je mogoče uporabiti zelo različna sredstva, katero najbolje učinkuje, pa je odvisno tudi od razloga zanjo. Ker tega ne vem, tudi težko priporočam “najboljšega”, zato boste to morali odkriti sami. V poštev pridejo paracetamol (Lekadol, Daleron, ipd.), metamizol (Amalgin), NAR (Nalgesin, Ketonal, Brufen, Naklofen, pd.), proti težavam z želodcem pri uporabi NAR pa Nolpaza.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Spet jaz. V bistvu bi samo napisala kako se stvar nadaljuje. Mogoče bo komu prišlo prav, že ko po slo straneh ni ravno veliko podobnih primerov.

Sicer se vam zahvaljujem za mnenje in bi se strinjala z vami, radevolje bi nadaljevala zadevo pri enem samem zdravniku, problem je, ker me nihče noče.

Če povzamem

Zaključek prve ginekologinje: “UZ jasno kaže, da nimate raka ne vnetja jajčnikov. SPB ne morete imeti, ker ste v redni zvezi. Dvomite v mojo strokovnost. Padite skupaj od bolečine in pol lahko greste k zdravniku, ampak ne ginekologu, ker ste ginekološko zdravi.”

Zaključek dermatovenerologa 1:”Test za klamidijo ni bistven, ker boste dobila antibiotike za to, bistveno je, da ni gonoreje ali ureaplazme (drugačno zdravljenje). V primeru, da bo vse negativno obiska pri nas več ne boste imeli, ampak vam bom dal antibiotike za klamidijo.”

Zaključek dermatovenerologa 2 (po telefeonu, ker dolgo nisem dobila testov, dr 1 je šel na dopust): ” Vsi testi so negativni, zato vam ne morem ničesar predpisat. Vprašajte zdravnika. Ne morete imeti simptome klamidije, ker ne obstajajo, to je tiha okužba. Nehajte se sekirat. K nam več ne prihajat.”

Zaključek ginekologa 2:” Na UZ-ju je vse v redu. Zdi se mi, da je to nekaj urološkega. Vprašajte za Sanford test splošnega zdravika. Ste ginekološko zdravi.”

Torej, nimam prav veliko izbire.

Kakorkoli, poslušala sem medicinsko sestro in šla samoplačniško do urologa. Takoj, ko sem mu povedala za težave in je on na hitro pregeledal teste, se je ustavil pri negativni klamidiji. Se razjezil, da kaj sploh delajo take teste, ker so pri ženskah pogosto lažno negativni. Potem, sem mu še potrdila, da je fant res pozitiven na klamidijo. Povedaj je, da 1500mg Sumameda definitvno ni dovolj. Klamidija se po novem zdravi z večjimi odmerki.

Predpisal mi je 6 tablet Sumameda (1 na dan) in 10 dni Eflorana. 4. dan Sumameda sem se začela zavedati, da res nimam več težav.

Po navodilu sem začela jemati Efloran, in po navodilu fantovega urologa še doxiciklin z upoštevanjem časov in načinov delovanja.

5. dan po prenehanju Sumameda (torej včeraj) sem se počutila, kot da imam rahlo vročino in zvečer spet dobila bolečine v pelvičnem delu. Danes se bolečine nadaljujejo. Imam spet čuden občutek pri uriniranju.

Fant je po svoji terpaiji s Sumamedom, metrodinazolom in doxiciklinom, hitro spet začutil pekoče uriniranje, po navodilu šel na test in bil spet pozitiven. Zdaj naj bi jemal 1 mesec doxija in če se mu stvari ne umirijo gre še na ofloxacin. Sicer bo obiskal še par zdravnikov.

Na spletu pa se dobi kar nekaj o neozdravljivih oz. težko ozdravljivih primerih klamidije (medicinske študije in članki).

Spoštovani,
o tem ali imate klamidijo in če je ta ozdravljiva z običajnimi antibiotiki ali ne, na tem mestu res ne morem razpravljati, ker to ničesar ne rešuje niti za to nimam ustreznih informacij. Pravzaprav res ne vem, kaj bi vam pomagalo. Edino, česar še niste opravili je laparoskopija.
Ostali specialisti bi morebiti še lahko vsaj po naključju imeli prav, zagotovo pa “redna zveza” ne zagotavlja odsotnosti SPB, kot vam je zabrusila prva ginekologinja. Kolegica očitno ne razume, da redna zveza ne pomeni drugega, kot to, da vi seksate le s svojim partnerjem, kar pa ne dokazuje, da on tudi seksa le z vami. Ne dokazuje, možno pa seveda je. Je pa pri pozitivnem brisu na katerokoli SPB vedno treba zdraviti oba partnerja hkrati in to tako dolgo, dokler brisi niso negativni pri obeh, ne le pri enem.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Lepo pozdravljeni! Za vaše odgovore se Vam že vnaprej zahvaljujem.

Imam težavo, ki se že vleče 1 leto. Začelo se je z pogostim in pekočim uriniranjem, ki pa je vedno minilo ko sem spila večjo količino vode. Šla sem tudi k osebni zdravnici, ki mi je pregledala vodo in ker ni pokazalo ničesar, sem začela z jemanjem Canephrona. Nato sem imela tudi bakterijsko vaginozo, ginekolog mi je predpisal Dalacin in potem je bilo vredu. Le to pekoče in pogosto uriniranje se ni nehalo. Po tem, me je meseca junija zelo peklo pri uriniranju in tudi par kapljic krvi sem opazila. Na hitrem testu urina sem imela povišane levkocite in eritrocite, dobila sem Primotren. Po 1 tednu, me je še vedno malo peklo, ampak na hitrem testu ni bilo več “ničesar”. Bila sem tudi vmes 3x pri ginekologu, ki ni odkril ničesar več, razen glivičnega vnetja, ki sem ga pozdravila z Canestenom. Moram pa še napisati, da imam zelo pogosta glivična vnetja. Ker se ta občutek pri uriniranju še vedno ni nehal, in je na trenutke bilo res neznosno, sem zopet šla do osebne zdravnice, ki mi je pregledala vodo, in zopet sem imela povišane levkocite in eritrocite, dobila sem Nolicin. In dala mi je napotnico za UZ abdomna. Tam so mi odkrili paraovarialno cisto premera 9cm. Moram pa še povedati, da občutek pri uriniranju še vedno ni prenehal. Potem sem pa dobila napotnico za Laparoskopijo, in v roku 2, 3 tednov sem bila operirana. Operacija je potekala brez zapletov, in tudi okrevanje je bilo okej. So mi pa pregledali tudi urin v bolnišnici in je bilo vse vredu. Z ranami in vsem je po kontroli vse okej, le moti me še vedno ta občutek, ko grem na vodo da me nekaj peče, boli ali pa skeli v sečnici. Te težave pa vedno minejo, ko spijem res veliko vode, ampak se v roku parih dni zopet pojavijo. Spremenjenega izcedka pa nisem opažala. Vodo imam pa na trenutke motno, in tudi vonj je neprijeten. 2 tedna nazaj sem si tudi plačala Sanford in Urikult, in oboje je bilo negativno, le nekoliko so bili povišani levkociti. Ne vem več kaj naj, skrbi me, da bi v odzadju bila Klamidija, partnerja imam sicer stalnega in tudi v preteklosti nisem menjavala spolnih partnerjev. Spomnim se pa, da je prejšnji partner enkrat omenjal, da ga peče ko hodi na wc, ampak sva vedno uporabljala kondom, in neke pozornosti temu nisem polagala. Ampak to je že kar nekaj časa nazaj. Verjetno bi na laparoskopiji videli, če bi bila prisotna Klamidija kajne? Glede na to, da so mi vbrizgali barvilo z katerim preverjajo tudi prehodnost jajcevodov, če se ne motim?

Za odgovor se Vam najlepše zahvaljujem in tudi za Vaš čas. Upam, da nisem bila predolga.

Spoštovani,
včasih je neverjetno, koliko ovinkov je kdo pripravljen narediti, preden “zagrabi bika za roge”. Skoraj kot tisti, ki je jamral in jamral, da nikoli ne zadane na loteriji, dokler se ni še Bog ujezil in mu zabrusil, naj vendar že kupi tisto presneto srečko!
Z laparoskopijo se lahko vidijo posledice delovanja klamidije, če ta seveda deluje razdiralno, kar pa se zgodi v cca 10% okužbah s klamidijo in nič več. Če na notranjih rodili ni bilo škode to ni dokaz, da niste bili ali da niste okuženi s klamidijo! Sanford in kar je še tega, pokaže prave bakterije in ne polbakterij, ki živijo izključno v celicah. Za klamidijo obstajajo posebna gojišča in posebni testi. Če se ne uporabi pravega, klamidije ne boste našli in testi bodo vedno negativni. Pes, ki je naučen, da išče trde droge, ne bo pokazal, da je v prtljagi ukradena umetniška slika! Torej? S testi, ki ne iščejo prave stvari boste vedno dobili prave rezultate le glede tistega, za kar so testi narejeni.
Torej? Za izključitev prisotnosti klamidije, ureaplazme in kar je še tega na ravni polbakterij, je treba narediti brise in jih cepiti na zanje posebej pripravljena gojišča ali pa opraviti PCR iz urina. Ti testi sicer niso poceni, ampak ko gre za zdravje, velja včasih tudi malo globlje seči v žep.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Ponovno pozdravljeni. Pišem bolj zato, da se moja zgodba tu nadaljuje, saj se mi zdi, da je na internetu bolj malo podobnih zgodb v Slo.

Medtem ko se na tujih straneh bere ogromno zgodb o ljudeh, ki so zaradi klamidije več let na antibiotikih, tudi c.trachomatis. S takimi se sicer ukvarjajo ILADS zdravniki, da jih lahko primerno spremljajo. Kot vidim pa je v SLO morda le en tak zdravnik.

Če sem imela na začetku še kaj upanja na boljše, ga zdaj več praktično nimam. Vse skupaj je ena sama velika zmešnjava. In vsak dan si samo ponovim, da itak bom morala prej ali slej zaradi nečesa umreti.

V tem času, sem bila na PAP testu pri osebnem ginekologu. Povedala sem mu, da imam težave in pekoče bolečine, ki se ponovno stopnjujejo od prenehanja antibiotikov naprej. Ginekolog mi je spet povedal, da se njemu vse to zdi urološke narave in naj odmislim klamidijo in počakam do spomladi.

Nato sem ponovno šla k osebnemu zdravniku, saj se situacija spet stopnjuje. Pekoči občutek v jajčnikih, bolečine v bezgavkah v dimljah in v spodnjem delu hrbta, izcedek, čuden občutek pri vodi, občasno malo povišana temperatura, bolečine v spolovilu. Nekaj juter sem se tudi zbudila z grozno aritmijo, občutkom vročine in potenja, ki se je izmenjaval z občutkom, da se tresem od mraza in rahlo vročino. Vseskozi sem utrujena. Akutne težave pa nastajajo nekje na 3 dni, ponavadi zvečer. Prosila sem zdravnika, da mi da napotnico za infektologa, ampak se je odločil, da mi da nujno napotnico za dežurnega ginekologa in naj se potem ta odloči, če me poslati do infektologa. (No, dobila sem napačno napotnico, tako, da sem cel dan zgubila še s tem). Dežurna ginekologinja ni vedela kaj z mano in me je samo spraševala, da kaj hočem od nje. Povedala sem ji za težave in priporočila je krvni PCR test na klamidijo. Šla sem nazaj k zdravniku, ki mi je dal napotnico za “PCR test na klamidijo po zdravljenem “uretritisu” “. Jaz bi se kar zjokala.
Zdaj ne vem, če je moja ključna težava uretritis, ampak ok, nisem zdravnik. Sicer pa je edini odgovor mojega zdravnika na vsa moja vprašanja in opise bolečine, da ne ve kaj in da saj sem naredila že vse teste.

Verjetno, če bi živela v kaki stolpnici, bi se že zdavnaj vrgla dol.
Kot sem si nekako zapomnila od vsega branja po internetu se mi dozdeva, da je PCR bolj test urina ali brisa in ne krvni test. Sem klicala v bolnico Izola pa mi je ena gospodična rekla, da teste po PCR metodi delajo tudi iz krvi, oz. pač oni odvzamejo vzorec in pošljejo v LJubljano.

Zanimivo je, da v vsej tuji literaturi, ki sem jo prebrala na internetu (ogromno), navajajo, da faktorji kot so transport, čas, način odvzema itd itd ključno vplivajo na klamdijo v krvi, urinu itd. Klamidija naj bi bila pač zelo občutljiva. Tudi na mikrobiološkem inštitutu v njihovem katalogu preiskav na spletu, ne najdem seruma pod PCR testom, ampak pustimo se presenetiti. Nisem iz zdravstvenega ali naravoslovnega področja, tako, da se zavedam, da pojma nimam.

Naj povem še, da je fant, ko je delal teste, imel pred tem vprašalnik o zdravilih itd, ker se glede na to potem, tudi testi berejo drugače. Tudi ni nekega pošiljanja 100 km stran.

Sicer pa mislim, da je vsaj minimalno zgovorno že poročilo na to tematiko našega Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa tudi poročil glede tega na EU nivoju. V EU državah kjer imajo dobro razvite metode, sistem zdravljenja in testiranja itd., ugotovijo po 400-600 primerov na 100.000 prebivalcev letno, v Slo pa 6 na 100.000.

No, morda je bolj poceni imeti slabo narejene teste in neučinkovito zdravljenje, saj lahko taki, kot sem jaz pomrejo, brez dragih terapij.

Vsaj fant ima srečo, ker ima par zdravnikov, ki so morda nekoliko bolj seznanjeni, je pa res, da mora do pregleda pri ključni zdravnici čakati do Junija, pa gre samoplačniško. Sicer mu je na telefonskem posvetu naročila naj ne preneha z antibiotiki vsaj 3 mesece, saj se je očitno klamidija aktivirala, in je zato zdraljenje dolgoročno in pod vprašanjem, če bo uspešno. Pogosto traja več let.

Pri njih tudi velja, da so testi pri ženskah manj zanesljivi in pri očitnih znakih aktivirane klamidije (PID – pelvic inflammatory disease), tudi če so njeni testi negativni in samo njegovi pozitivni se tudi njo zdravi za klamidijo.

Če se navežem na eno izmed zgornjih objav, lahko povem, da sem bila pred slabimi 3 leti hospitalizirana zaradi “akutnega cistitisa” – visoke vročine, vnetja nečesa. Niso naredili nobenih testov na SPB in tudi niso nič ugotovili natančnega. Po ciprofloksacinu in 2 drugih antibiotikih mi je bilo ok. V naslednjih 6 mesecih od tistega sem bila še enih 10x na antibiotikih zaradi vnetja mehurja in prebavnih težav na potovanjih (Nolicin, Ciprofloksacin). Morda je padel vmes tudi kak Sumamed.

Hvala vam vnaprej za objavo. Moram povedat, da ste med vsemi zdravniki, s katerimi sem govorila zaradi teh težav, eden redkih, ki kaj bolj natančno ve tudi o klamidiji (poleg enega dermatovenerologa in urologa). Prebrala sem tudi veliko vaših nasvetov na to tematiko iz starejših tem. Tako, da hvala.

Spoštovani,
žal vas moram razočarati, vsaj z enega zornega kota. Od klamidije se ne umre. Drugo, kar se mi močno zdi je, da vsi našteti simptomi pri vas ne morejo biti posledica klamidije. Posledica česa so, seveda ne vem, ampak klamidija se mi zdi skrajno malo verjeten razlog. Celo, če bi klamidijo res dokazali, bi ne verjel, da bi ozdravitev odstranila vse simptome. Mogoče kakšnega ali dva med njimi. PCR test pa je seveda urinski in če pokaže prisotnost klamidije, jo je seveda smiselno zdraviti.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Najlepša hvala za odgovor. Sem ga upoštevala in šla nazaj k zdravniku po razlago, ker se mi na koncu ni dalo iti ponovno za brezveze do bolnice. Zdravnik je bil začuden in zdi se mi, da ni imel pojma o vseh teh testih. Ko bi vsaj priznal in me poslal h komu, ki kaj ve.

Tako iz nenujnega krvnega PCR testa se je odločil kar sam od sebe (prej sem ga že dvakrat prosila za napotnico do infektologa), da me pošlje pod “nujno” na infekcijsko.

No, pa sem šla še drugič v Ljubljano za brezveze (torej spet slabih 240 km za nič), saj na infekcijski ne sprejemajo takih nujnih primerov, čeprav sem klicala prej. Na srečo sem čakala le eno uro med pacienti s hudimi pljučnicami. Dali so mi datum za čez več kot en mesec. Vmes imam še pregled pri urologu.
Klicala sem tudi na mikrobiloški inštitut in jih vprašala za nasvet.

Kakorkoli rada bi vas vprašala katere teste bi vi priporočali? Namreč trenutno sem v tujini, kjer mislim opraviti nekaj smiselnih testov, saj naj bi laboratorij veljal za zelo dobrega.

Pač v tujini se mi zdi lažje, brez napotnic in veliko ceneje.

V Slo sem bila testirana le za gonorejo, klamidijo in ureaplazmo ter urinolkulturo. Vse je bilo seveda negativno.

Tako sem razmišljala, da bi ponovno opravila teste za klamdijo in ureaplazmo (bris) in pa še za mikoplazmo (hominis in genitalium), ter splošni bakteriološki test na gram + in gram – bakterije, nato še krvni test za klamidijo in splošni test krvi.

Bi mi priporočali še kakšen test? Na kakšno konkretno bakterijo oz. drugo reč?

Sicer vas moram popraviti, od klamidije se lahko tudi umre, v skrajnih primerih, v katerih bolnik ne dobi primerne antibiotične terapije in ima slab imunski sistem.

Do zdaj sem prebrala ogromno študij o klamidiji in bi lahko rekla, da so moji simptomi čisto tipični.
Sicer pa se klamidija še raziskuje in je še veliko nepoznanega.

🙂 veste, nenazadnje se lahko umre od česarkoli, če ima oseba AIDS, tudi od glivic na nohtih, če odpornost organizma tako hudo pade, da glive lahko napadejo organizem od znotraj, kar pa ne pomeni, da se načeloma motim. Izjeme samo potrjujejo pravilo.
Res ne vem, kakšne teste bi še lahko opravili. Očitno ste se odločili, da boste izključili prav vse oportune infekcije, ki jih poznamo. Če vas tako zelo muči misel na klamidijo, jo pač izključite z vsemi sredstvi. Če imate proti klamidiji v krvi protitelesa, ste z njo bili v stiku in če želite vedeti, če je ta še aktivna, oziroma prisotna, jo je pač treba z neko metodo dokazati. Najbolj specifična in z relativno nizko stopnjo lažne negativnosti in lažne pozitivnosti so genetski testi na podlagi PCR. Kje to nudijo, ne vem ampak prepričan sem, da boste našli nek biokemični ali mikrobiološki laboratorij, kjer vam bodo lahko ustregli. Običajna kužnina za preverjanje PCR na klamidijo je urin.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Spoštovani!

Bi se pridružila kar temu postu glede mojega primera. In sicer moj primer: cca mesec dni nazaj, sem imela občutek, da je v mojih očeh prisoten nek tujek, vendar nisem polagala posebne pozornosti nanj, saj sem mislila, da bo že samo “odšlo” ven. Ker se to seveda še po skorajda mescu ni zgodilo in ker sem na notranji strani leve veke zasledila belo piko sem se odpravila k okulistu. Ta je povedal, da so na obeh očesih kot ene papile, kjer pa oz vzrok zanje pa je možen:
– da so posledica nošenja kontaktnih leč ali
– je vzrok kaj drugega in so zgolj posledica te druge “zadeve”.

Najprej sva torej zdravila kot, da so krive leče, vendar ker to po 2 tednih kljub zdravljenju ni izginilo (moralo bi če bi leče bile vzrok), me je napotil v bolnišnico, ker mi je vzel bris vek/oči in dal testirati za klamidijo (izvid seveda še čakam).

Torej vprašanje in odgovor, ki me zanima je sledeč, kako dolgo bi v bistvu lahko bila okužena s klamidijo? sem v zvezi več kot 2 leti, bila bi si naj zvesta (naj pravim sedaj zato, ker sedaj to očitno malo dvomim, čeprav on trdi da je bil tudi in želi opraviti tudi test)…pred tem, sva pa seveda oba imela druge partnerje (oba sva okrog 30)…Je torej možno, da bi bila okužena več kot 2 leti pa za to niti vedela ne bi?

Seveda obstaja možnost, da bo izvid negativen…vendar me določene stvari kljub temu zanimajo prej.

Hvala za vaš odgovor in čas

Spoštovani,
ko se začnemo spraševati na pamet, je takšnih vprašanj lahko brez števila, zato se mi zdi pametneje, da počakate na izvid testa, kajti če bo ta negativen, marsikakšno vprašanje odpade, zlasti ta najbolj zoprna, na katera ni jasnega odgovora. Klamidijo imamo sicer v telesu lahko leta in leta brez simptomov, tudi če je ne zdravimo, oziroma brez jasnih simptomov, posledice pa so vseeno lahko zelo različne.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Pozdravljeni, spet jaz malo poročam.

če slučajno kdo bere moje poste in se v njih najde oz. ima dlje trajajoče podobne težave bi bila vesela, če mi pišete 🙂 mogoče z medsebojnim svetovanjem najdemo hitreje kakšno rešitev in dobrega zdravnika.

Naj sicer povem, da sem šla samoplačniško na teste za klamidijo, ureaplasmo spp., mycoplasmo genitalium in hominis (bris), na gram + in – bakterije iz urina in krvni test za klamidijo.

Vse je bilo negativno. Sicer krvni test za klamidijo ni bil najboljši, ker sem se malo zafrknila z nekimi šiframi. Igm je bil skoraj na spodnji meji tistega, ko “obstaja možnost infekcije”. Iga in Igg pa so bile vrednosti zelo nizke, torej negativne.

Bila sem tudi na Infekcijski kliniki v Lj in bila precej razočarana. Imela sem občutek, da sem profesor na faksu, ki sprašuje študentko (doktorico) na izpitu, ona pa se je le napiflala knjigo na pamet in ne zna povezat prvo trditev z drugo.

Če povzamem, bi po mnenju specialistke morala jaz klamidijo že 4x ubiti, tako, da je definitivno več nimam. Ni pa imela odgovra na vprašanje zakaj je fant po več kot mesecu doxija in sumameda še vedno pozitiven. Povedala je le, da bakterije umirajo počasi, kar sem tudi sama brala (do 29 dni po neki študiji), ampak bi se mi pa zdelo čudno, da bi te mrtve bakterije ostale 3 mesece v človeku. Poleg tega pa bi ta človek imel tudi še vedno težave.

Idej zakaj me lahko boli v bezgavkah in jajčnikih ni imela. Po njenem mnenju je bil moj prvi test na klamidijo definitvno lažno negativen, ker je klamidija zelo kužna.

Moje bojazni, da se je klamidija le preselila v jajčnike ni komentirala.

S sabo sem prinesla vse svoje teste in kljub temu, mi je ponovno naredila teste na klamidijo, ureaplazmo in mikoplazmo (bris). Kot vem, so ti testi zelo dragi, medtem ko so antibiotiki sorazmerno poceni. Rekla sem ji, da sem se po antibiotikih počutila boljše in jo 3x vprašala, če jih lahko kako dobim in za mnenje, ampak mi je le odgovarjala, da če sem negativna na testih mi ne more dati antibiotika. Kako ugodno je to za zavarovalnico res ne vem. Mi je prav žal, da nisem povedala, da sem se reinficirala.

Laparoskopije ni omenila, ne kake druge bakterije.

Sicer pa me zanima vaše mnenje, kdo (kateri zdravnik) zdravi oz. se ukvarja s pelvično vnetno boleznijo (pelvic inflammatory disease)?

Kot berem v tuji literaturi se pogosto zdravi kar z antibiotiki (večinoma so to isti kot za klamidijo, gonorejo in nekatere druge bakterije), le da se jih jemlje dlje kot za navadno okužbo s klamidijo, v težjih primerih intravenozno. Mislim, da sama še ne sodim v to zadnjo skupino.

Sicer naj povem, da se bolečine nadaljujejo. Velikokrat imam vročino nekje do 37,5 in počutim se slabo in brez energije. Pred časom na splošnem testu krvi sem imela povišane limfocite in znižane neutrofile (nad in pod mejo normalnosti).

Spoštovani,
upam, da ne bo zamere, ampak iz vsega do sedaj povedanega in iz celotne prezentacije povedanega si počasi ustvarjam mnenje o vašem problemu in nisem prepričan, da boste z njim zadovoljni.
Tudi vi niste ravno pripravljeni slediti logiki, ki govori proti infekciji s klamidijo. Namreč, če so krvni testi negativni, potem so negativni in to pomeni, da z določenim antigenom pač niste bili v stiku. Iz pozitivnega imunskega statusa lahko oseba postane negativna le, če ji razpada imunski sistem, torej pri AIDSu in nič drugače. Tega verjetno nimate, torej se sprijaznite s tem, da nimate ne klamidije, ne ureaplazme in ne česa drugega, kar ste iskali. Tisto o “bezgavkah in jajčnikih” mi ni jasno, na katerem zelniku je zraslo, ampak “občutek” ne bo dovolj, da bi se to kar vzelo kot dejstvo. Torej je tudi vse ostalo, o “trajanju umiranja klamidije” ipd. brez tal pod nogami oziroma nepomembno.
Sprašujete po strokovnjaku za pelvična vnetja? Hm? Očitno ga nimate, pelvičnega vnetja namreč, torej mora biti problem kak meter višje od medenice, kjer pa ginekologi žal nimamo večjih pristojnosti. Kaj več bi seveda lahko rekel še v osebnem stiku, ampak tak imam vtis po branju vaših dopisov. Mislim, da se je strah pred klamidijo in drugimi oportunimi polbakterijami enostavno preveč zažrl v vašo podzavest in da ste vso simptomatiko okrog tega preprosto “razvili brez razloga”. Če ste že prebrali vse, kar je mogoče o klamidiji in ureaplazmi in mikoplazmi itd., bi mogoče zdaj prebrali še vse o tem, kaj človeški možgani zmorejo naložiti in prikazati, ko je njihov lastnik v stiski. Neverjetno veliko…. Samo en ekstrem bom navedel: psihogena paraliza. Človek je bil 20 let paraliziran od vratu navzdol brez anatomske lezije samo zaradi psihičnega šoka, ki ga je doživel kot otrok in pozdravil ga ni ne nevrolog ne nevrokirurg niti fiziater, ampak izjemno talentiran psihiater oziroma, to so idealni kandidati za čudežno ozdravitev v Lurdu, v Medžugorju ipd.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close