Klamidija oralno
Lep pozdrav,
zanima me ali je možen prenos klamidije z orlanim odnosom (ženska zadovolji moškega)
V različni literaturi je to nekje omenjeno kot možni, nekje kot ne možni prenos.
Kakšna je možnost, da bi si ženska prenesla klamidijo na žrelo…in potem čez 7 mesecov novega partnerja okužila med izvajanjem oralnega odnosa.
Najlepša hvala za odgovor,
Lp
Anžeja
Spoštovani,
vaše vprašanje je tako zanimivo, da sem ga načela kar na konziliju Dermatovenerološke klinike. Strinjali smo se, da je oboje možno.
Lep pozdrav,
Najlepša hvala za odgovor.
Smo še nekaj me zanima,
če moj prejšnji partner (kateri bi se tudi lahko okužil samo preko enkratnega oralnega odnosa(ki se je zgodil eno leto pred najinim odnosom), z bivšo partnerko katera sploh ni nujno okužena-//samo mene grabi panika kaj če je//) ni imel nobenih simptomov,
nima jih moj zdajšnji in nimam jih niti jaz.(zdaj prakticirava tudi že oralni in vaginalni odnos)
Najverjetneje nepotrebujem paničariti. Vem, da se pogosto dogaja, da je klamidija asimptomska, vendar bi se verjetno pri dveh fantih že kaj pokazalo v tem času?
Najlepša hvala za odgovor!
Lp
Anžeja
Spoštovani,
Pri poljubljanju je prenos mogoč, odvisno pač od tehnike. Pri hitrem suhem cmoku na ustnice ga ni, pri intenzivnem stiku sluznic in menjavi telesnih tekočin pa seveda je.
Vaše prvo vprašanje je pa bolj za vedeževalko kot za zdravnika. Vsak dan, ko se usedete v avto, obstaja možnost, da boste na poti imeli prometno nesrečo. Možnost je načeloma majhna, ampak obstaja vsakokrat posebej. Pa okrog tega ne zapletamo, ampak se pač peljemo, dokler gre. Čeprav si pacienti vedno silno želijo številk (tveganja, možnosti prenosa itd.), te žal ne obstajajo – lahko rečemo samo, da je možnost majhna, ampak da obstaja. Konec koncev, tudi če vam zdaj povem, da je možnost 0,1% – vam s to številko kaj pomagam? Ali pa 1 %?
Praktična implikacija mojega izvajanja pa je : če nimate težav, dodatno ukrepanje ni potrebno. Ne zamerite mi te pripombe, ampak pri paničnih strahovih in razčiščevanjih glede nekdanjih partnerk gre velikokrat bolj za težavo še nekje drugje v odnosu kot pa za utemeljen strah pred boleznijo. Zato malo razmislite, ali bi s tem kompliciranjem okrog klamidije, ki je najbrž sploh nikjer ni, (podzavestno) radi partnerju ali sebi povedali/pokazali kakšen svoj drug strah ali težavo.
Lep pozdrav,
Spoštovani,
1 g sumameda je standardna terapija pri klamidijskem uretritisu, ki običajno zadošča. Pri nas sicer preverimo uspešnost zdravljenja s kontrolnim brisom; včasih (sicer redko) se pa tudi zgodi, da zdravljenje ni uspešno.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
Pred enim tednom sem prejel nezaščiteni oralni odnos. Že naslednji dan se je v sečnici na koncu glavice pojavila stalna pekoča bolečina, ki se je rahlo stopnjevala. Večkrat sem moral na vodo, vendar med uriniranjem posebnih bolečin ne občtutim. Smatram da gre za kladmidijo.
Pri zdravniku nisem bil. Sem zdravstveni delavec. K zdravniku me je sram.
Tri dni po tem dogodku sem prejel Sumamed 500 mg in naslednji dan 2×500 mg. Simptomi niso prenehali, zato sem naslednji dan pričel z zdravilom Doxy 100mg 2 x dnevno. Trenutno mineva 1 dan od prvega odmerka Doxy, pekoč občutek pa še traja, prisoten je ves čas in se mogoče še malo krepi.
Zanima me, kdaj bodo simptomi ponehali? Bi to lahko bilo kaj drugega?
Hvala za odgovor.