klamidija in ureaplazma
Pozdravljeni,
Na pregledu za SPB je test pokazal na klamidjo in ureaplazmo.Slutim, da imam to reč že cca 1 leto, saj sem imel nezaščitene spolne odnose z drugo partnerko. Zanima me ali je možno, da bom imel kakšne posledice, saj že sedaj čutim, da erekcija ni taka kot bi morala biti.
Hvala za odgovor!
Spoštovani,
o morebitni povezavi teh okužb in erektilne disfunkcije v medicinski literaturi ni poročil. Bakterije povzročajo vnetje v epiteliju, to je vrhnjem sloju sluznice, medtem ko so za erekcijo odgovorne čisto druge strukture (živci, žile, kavernozna telesa), ki ob vnetju niso prizadete. Zato tovrstna povezava tudi ne bi bila preveč logična.
Lep pozdrav,
Spoštovani,
nekajsekundni oralni seks je zelo zelo malo verjeten scenarij za prenos katere koli spolno prenosljive okužbe. Odvisno tudi, kakšna je okužba, v kakšni fazi bolezni je okužena oseba in katera (“prejemnik” ali “izvajalec”) oralnega odnosa je okužen. Kakšnih statističnih številk, ki bi vas potolažile, pa žal nimam na zalogi.
Lep pozdrav,
Lep pozdrav,
Pred kakšnimi tremi leti sem imela oralni spolni odnos z osebo, katere spolne zgodovine ne poznam. Zadovoljila sem ga torej oralno, v stik s spermo na koncu pa verjetno nisem prišla. Kakšno leto ali dve pa imam težave z jajčniki (stalne rahle bolečine, občasne krvavitve po odnosih, boleči odnosi). Zadnja dva meseca sem se vrnila (po nekaj letnem premoru) na KT, in se mi zdi, da se je stanje(vsaj kar se bolečine in napetosti v trebuhu tiče) malce izboljšalo. Mislite, da je možno, da sem se takrat okužila s klamidijo? Ali lahko KT zmanjšajo bolečino v trebuhu, ki je posledica klamidije?
Hvala za pomoč in lep pozdrav.
Spoštovani,
odgovor na vaše vprašanje je zelo preprost: pri ginekologu se o tej možnosti pogovorite in opravite bris za klamidijo/ureaplazmo, ki bo potrdil ali izključil okužbo. Konec koncev tudi zato, ker (verjetno) ta spolni odnos ni bil vaš edini v zadnjih letih in naše izkušnje iz ambulant praktično vsakodnevno kažejo, kako zelo lahko se dobi spolno prenosljive okužbe od oseb, ki jih “zelo dobro poznamo” in jim zaupamo. Dermatovenerologi pa se s težavami v smislu bolečin in napetosti v trebuhu ter njihove diferencialne diagnostike ne ukvarjamo, zato za mnenje raje vprašajte ginekologa.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni!
Obolela sem z Ureaplasmo spp. Zanima me, kolikšna je inkubacijska doba bakterije (je možno, da jo dalj časa nosiš v sebi, pa ti izbruhne, ko imaš oslabljen imunski sistem?je možno, da je ta doba tudi več kot 2 leti?), ali se prenaša samo s spolnostjo, ali še kako drugače?, kako poteka zdravljenje?, se bolezen lahko kasneje v življenju ponovi?, je bakterija možen vzrok za koksitis (postavljeno imam diagnozo seronegativni reaktivni artritis, pri čemer imam vneta kolčna sklepa in desni ramenski sklep; zanima me, če je lahko Ureaplasma spp. povzročitelj vnetja?).
Že vnaprej se Vam lepo zahvaljujem za odgovore na zastavljena vprašanja!
Lp, Hruskica123
Spoštovani,
vprašanje ste poslali pod dve različni temi, odgovor je najdete na tej povezavi.
Lep pozdrav,